30.9.2021.

Izvor slike: Unsplash

Niskokalorični proteinski kruh koji možete napraviti bez brašna

U Hrvatskoj je 2018. godine pekarske proizvode proizvodilo 929 poduzetnika, među kojima su najveći bili Mlinar, Pan-Pek i Zagrebačke pekarne Klara. Znate li koji narod ima najveći izbor kruha na svijetu? U nastavku saznajte koje obrazovanje je potrebno za zanimanje pekar, što je glikemijski indeks i zašto je bolje jesti integralni umjesto rafiniranog kruha. Na kraju smo za vas pripremili recept za kruh koji ima malo kalorija, puno proteina i priprema se bez brašna. Zvuči zanimljivo? Čitajte dalje i otkrijte koji su vam sastojci potrebni.

Pekarski proizvodi

Izvor fotografije: Unsplash

Svi pekarski proizvodi, radilo se o kruhu, pecivu  kolaču ili drugim proizvodima, pripremaju se od tijesta. Svako tradicionalno/uobičajeno tijesto treba tekućinu, kvasac i brašno, a mogu se nadodati i različite sjemenke. Ako želimo elastičnije tijesto, treba upotrijebiti oštro brašno.

Danas je kruh glavni pekarski proizvod, koji  se najčešće priprema od pšeničnog brašna, pekarskog kvasca, vode, soli i dodataka. Pšenica je možda najčešći izbor kod pripreme, ali kruh se može napraviti od bilo koje žitarice - poput kukuruza, riže, ječma, raži, prosa i amaranta.

Ako ste s područja Vrsara, kada poželite ukusan kruh, pecivo, kroasan, slatku štrudlu ili pak burek, preporučujemo pekaru Mediteran Vrsar. U sklopu istog obrta djeluje i njihova pekar u Rovinju - Pekara Porton Biondi. U Rovinju kruh, peciva, kolače, pizze i druge, svježe pekarske proizvode možete pronaći i u pekari Mrvisa. Veliki izbor raznih slastica, peciva, kruha i kolača na području Viškova nudi pekarna Marinići.

Želite postati pekar?

Želite li postati pekar, trebat ćete završiti srednje strukovno obrazovanje u trajanju od tri godine, nakon čega se polaže završni ispit. Ako ste takvo što odlučili u odrasloj dobi, obrazovanje za ovo zanimanje se provodi i u okviru sustava obrazovanja odraslih. Posao pekara nije lak, fizički je naporan i zahtijeva spretnost i spremnost na rad u zatvorenim prostorima s visokim temperaturama. Mogućnosti zapošljavanja uključuju rad u industrijskim pogonima za proizvodnju, u manjim obrtima ili otvaranje vlastitog pekarskog obrta.

Kruh koji "ne deblja"

Glikemijski indeks nam pokazuje koliko se brzo hrana koju konzumiramo pretvara u šećer u krvi, a što je indeks viši - pretvorba je brža. Konzumacijom hrane s visokim glikemijskim indeksom, zbog brzog povećanja šećera u krvi, brzo podižemo razinu inzulina u našem organizmu. Navedeno je krivac za povećanje apetita, glad i višak masnoća.

Rafinirani kruh (bijeli) proizvodi se od bijelog brašna dobivenog iz prerađenih žitarica, a integralni (crni) od brašna iz cjelovitih, neprerađenih žitarica. Zbog toga je integralni kruh bogatiji vlaknima, vitaminima i mineralima.

Recept za proteinski kruh s manje kalorija - IWKAN

Stroge dijete i odricanja nisu preporučljive za nikoga, ali u moru dijeta može se pronaći i pokoji dobar recept, a jedan od njih je IWKAN kruh iz Dukan dijete. On je zapravo zamjena za kruh i priprema se bez brašna.

IWKAN kruh je niskokalorični, a visokoproteinski kruh koji možete napraviti sa sljedećim sastojcima:

  • 500 g svježeg sira (posni npr.)
  • 250 g zobenih mekinja (posije) ili sitne zobene pahuljice
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 4 jaja
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 1 žlica suncokretovih sjemenki (ili neke po vašem izboru)

Sastojke samo pomiješajte, stavite u željeni kalup ili zdjelu i ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva te pecite 35-40 minuta. Osim u smjesu, prije pečenja možete staviti i sjemenke na vrh.

Izvor fotografije: tvrtke.hr

Zanimljivosti o kruhu i pekarama:

  • Njemačka ima najveći izbor kruha na svijetu, s oko 200 vrsta kruha
  • hranite li patke kruhom, time im možete prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme
  • kruh brže postaje ustajao u frižideru nego li kada je na sobnoj temperaturi
  • drevni Egipćani su koristili pljesnivi kruh za liječenje inficiranih rana
  • Egipćani su veće količine krušnog tijesta mijesili nogama
  • što duže žvačemo kruh, on postaje sve slađi jer slina razbija škrob u šećere
  • pekara Mlinar je 2016. godinu završila s 48,9 milijuna kuna neto dobiti (podaci iz sudskog registra)
  • u Hrvatskoj je 2018. godine pekarske proizvode proizvodilo 929 poduzetnika, među kojima su najveći bili Mlinar, Pan-Pek i Zagrebačke pekarne Klara
     

 

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje