31.7.2020.

Izvor slike: Flickr

Želite li se osloboditi stresa? Zaronite i uživajte u našem moru!

Jeste li znali da ronjenje pomaže pri oslobađanju od stresa i tjeskobe i da ispod površine vode zrak putuje pet puta brže? Ako ste se odlučili upustiti u podmorsku avanturu ili jednostavno želite saznati više o ronjenju, donosimo vam zanimljivosti i korisne informacije na tu temu u nastavku. Pročitajte i o potencijalnim opasnostima koje donosi ova aktivnost i zašto se dušikova narkoza uspoređuje s pijanstvom.

Savjeti za ronioce početnike


Osim kupnje potrebne opreme, važno je posvetiti se treningu tijela i uma prije samog početka ronjenja.

Tjelovježba i rekreacija važni su i trebali bi biti dio naše svakodnevice, no znamo da često to nije slučaj. Što se tiče pripreme tijela za ronjenje, vrlo je važno steći kondiciju i naviknuti tijelo na napor kako bi nam bilo lakše upustiti se u ronilačke avanture. Ako niste u stalnom treningu, pokušajte krenuti dva mjeseca prije nego li krenete roniti. 

Dobar primjer kako brzo steći kondiciju i raditi na mišićnoj masi je vježbanje s otporom. U teretani dobre rezultate možete postići uz pomoć utega.
U ovom slučaju važan je rad na mišićima nogu i leđa, ali opća kondicija je također važna. Za primjer ćemo spomenuti čučanj kao dobru vježbu i, na primjer, mrtvo dizanje, iskorak i sklekove.

Uz trening otporom, važno je kombinirati i aerobne treninge (kardio). Također, potrebno je dati mišiću vremena da se odmori tako da vježbamo različite skupine mišića po danima i pustimo jednu skupinu da odmori 2 dana.

Kardiorespiratorni fitness (skraćeno kardio, a primjeri su bicikliranje i trčanje) je onaj fitness koji se odnosi na sposobnost našeg tijela za apsorpciju i iskorištavanje kisika. Zato je ova vrsta vježbanja vrlo važna za ronioce, kojima kardio može pomoći da bolje kontroliraju disanje i koriste manje zraka, ali i da efikasnije izbacuju dušik koji izaziva dekompresijsku bolest. Više o njoj u nastavku.

Na internetu možemo pronaći razne vježbe i kombinacije, ali najčešće pronađemo više izgovora.

Također, veliku pomoć oko tehnike disanja može pružiti prakticiranje joge tako da je svakako preporučujemo.

Sigurnost je najvažnija

 

Kada ste psihički i fizički spremni, spremni ste i pronaći stručnu osobu koja će se s vama upustiti u avanturu ronjenja. Učlanite se u ronilački klub jer će vam uvijek trebati ronilački partner. 

Kao što istražite u koju planirate otputovati, tako možete istražiti i saznati više o podmorju prije samog ronjenja, kako bi mogli više uživati u tom iskustvu. 

Za kraj nešto što je također važno, a to je da, osim sebe, zaštite i morske organizme tako da krema za sunčanje koju nanosite bude sigurna za okoliš. Nadamo se i da takva postoji.

Ako želite naučiti više o životu u moru i važnosti morskih organizama, Morska škola Valsaline iz Pule spremno će vas primiti na satove biologije. Polaznici škole imaju prilike roniti, proučiti morsko dno i naučiti nešto više o morskim prostranstvima.


Izvor fotografije: Unsplash


Vrste ronjenja

 

Razlikujemo ronjenje na dah (apneja), scuba ronjenje i ronjenje s bocom koja sadrži umjetne mješavine plinova.
S.C.U.B.A. ronjenje se odnosi na ronjenje s vlastitim spremnikom komprimiranog zraka i opremom koju čini boca s ventilskom grupom i regulatorom, kompenzator plovnosti, maska, peraje, olovo i odijelo.

Ako se nađete u potrazi za ronilačkom opremom, posjetite Mondo-trade trgovinu iz Mokošice koja, uz ostatak bogate ponude, nudi i ronilačku opremu.

Za veće dubine, do 40 metara, roni se s NITROX mješavinom, a nakon 40 metara se koristi TRIMIX plinska mješavina.
Spomenut ćemo još i ronjenje s bocom koja sadrži HELIOX mješavinu, koja se sastoji od helija i kisika. Ovakvo ronjenje je visokorizična podvodna aktivnost i za isto je potrebno veliko iskustvo, tehnička i fiziološka naobrazba vezana uz opremu i utjecaj plinova.

Ako odmor provodite na Braču i želite se okušati u ronjenju, posjetite ronilački centar Draulik tvrtke Ameba. Osnivač Draulika, Petronije Tasić, je iskusan i kvalificirani nitrox i trimix instruktor ronjenja. Centar za ronjenje se nalazi u mjestu Milna, ali ronjenje možete iskusiti i u Sutivanu, gdje je voditelj ronjenja Vedran Jutronić. Vedran je nekadašnji državni rekorder u dubinskom ronjenju na dah te viceprvak države u podvodnim vještinama.
Noćno ronjenje, probno ronjenje, sportsko rekreativno ronjenje, ronjenje u špiljama, na olupinama, arheološkim lokalitetima, vi birate!
 


Zanimljivosti o ronjenju

 

  • kisik postaje otrovan na preko 42 metra dubine
  • za ronjenje se, umjesto atmosferskog zraka, koristi nitrox; plinska mješavina zraka s koncentracijom kisika i dušika
  • za veće dubine, ronioci koriste posebnu mješavinu kisika, helija i dušika- Trimix
  • zrak iz boce za ronjenje mora biti pod istim tlakom koji ima okolina, u suprotnom naša pluća ne mogu stvoriti dovoljni podtlak ili nadtlak za udah ili izdah
  • djeca mogu početi roniti već s 8 godina, uvjet je samo da moraju moći izdržati težinu ronilačke opreme
  • roniocima je teško otkriti iz kojeg smjera dolazi zvuk ispod površine vode, jer putuje pet puta brži nego u zraku
  • zamagljivanje maske može se spriječiti ako pljunete u suhi unutarnji dio maske, istrljate prstima te potopite u svježoj ili morskoj vodi i to neposredno prije urona
  • prema studiji iz Medicinske škole na Sveučilištu u Sheffieldu, ronjenje može pomoći kod nesanice, tjeskobe, depresije te može poboljšati socijalne vještine u društvu

 

Izvor fotografije: Unsplash

 

Dušikova narkoza i dekompresijska bolest

 

U nastavku ćemo spomenuti dušikovu narkozu i dekompresijsku bolest. Važno je naglasiti kako se ova dva pojma razlikuju i, dok oba mogu biti potencijalno opasna za čovjeka, jedno stanje je ipak ozbiljnije. 
Što se tiče dušikove narkoze, ona je uzrokovana disanjem visoke koncentracije dušika, što djeluje kao blagi anestetik tako da imate osjećaj opijenosti. Takvo stanje može postati opasno ako ste sami jer uzrokuje nekontrolirane pokrete, smijeh, gubljenje orijentacije i slično. 
Veću opasnost nam predstavlja dekompresijska bolest koja nastaje kada se dušik ne otopi u tijelu i počne stvarati mjehuriće. U takvu situaciju se može dovesti ronioc koji ostane pod vodom predugo ili se prebrzo diže. Simptomi mogu biti slični, ali kod dekompresijske bolesti može doći do boli, gubitka osjećaja na određenom području tijela, do trnaca, vizualnih poremećaja i do paralize. Simptome dekompresijske bolesti ronioc ne može osjetiti tijekom najdubljeg dijela ronjenja, što je slučaj kod dušikove narkoze. Instruktor koji će biti uz vas će se pobrinuti za vašu sigurnost tako da ne morate brinuti, samo slušajte sve upute.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje