25.4.2019.

Izvor slike: Unsplash

Zašto biljke ne vole slušati rock glazbu?

U Hrvatskoj je njegovana stoljetna tradicija uzgoja u pogodnoj i raznolikoj klimi koja omogućava proizvodnju raznih vrsta voćaka, povrća i ukrasnog bilja. U prekrasno, proljetno doba, ovaj se mjesec održavaju izložbe cvijeća u Zadru i u Prelogu. Jeste li znali da biljke, kao i mi, vole slušati glazbu, ali ne rock. Pročitajte više zanimljivosti iz područja hortikulture.

Vrtlarenje je spoj umjetnosti u kojoj se biljke aranžiraju harmonično i znanosti koja primijenjuje tehnike kultivacije. 

U Zagrebu je 1932. godine osnovano Hortikulturno društvo za promicanje hortikulture u svim njenim granama.

U Hrvatskoj je njegovana stoljetna tradicija uzgoja u pogodnoj i raznolikoj klimi koja omogućava proizvodnju raznih vrsta voćaka, povrća i ukrasnog bilja. Imamo svjetski poznata vina specifičnih svojstava dobivena iz izvornih bijelih i crnih vinskih sorta primorske Hrvatske. 

Hrvatski su osnivači kalifornijskog voćarstva i istaknuti vinogradari i vinari na tom području SAD-a, ali hortikulturna proizvodnja u Hrvatskoj u usporedbi s europskom i američkom je još uvijek nerazvijena.  

Cvijet Zadra - vrtna izložba cvijeća

U Zadru se od 26. do 28. travnja 2019. godine održava vrtna izložba cvijeća Cvijet Zadra. Duž rive će izlagači uređivati 22 gredice koje na kraju ocjenjuje i nagrađuje stručni žiri. U sklopu izložbe održat će se stručna predavanja za građane, dječje radionice i predstave, izložbe fotografija, a sve će biti popraćeno pjesmom.  Privatni proizvođači predstaviti će se ponudom sezonskog cvijeća i raznim rukotvorinama. 

Izložba Cvijet Zadra jedina je cvjetna manifestacija u gradu, koja je omogućila okupljanje hortikulturnih znalaca, ljubitelja cvijeća i vrtne umjetnosti na jednom mjestu. 

Zanimljivosti iz područja hortikulture:
  • u jednoj čajnoj žličici zemlje postoji više mikroorganizama od broja ljudi na Zemlji
  • voće je botanički izraz, a povrće kulinarski; voće ima u sebi sjeme koje se razvije iz ovarija cvjetne biljke, a pod povrće spadaju ostali dijelovi biljke poput korijena, lišća i stabljike 
  • stabla su organizmi koji najduže žive na Zemlji
  • nakon Drugog svjetskog rata su biljke bile bombardirane radijacijom kako bi se proizvele korisne mutacije poznate kao Atomsko vrtlarenje što je kao rezultat polučilo današnji pepermint i crveni grejp
  • nekoliko istraživanja pokazalo je da glazba utječe na rast biljaka, a mnoga su pokazala da biljke pokušavaju "pobjeći" od rock glazbe jer vibracije koje proizvodi ona proizvode stvaraju veliki pritisak koji loše utječe na njihov rast, dok s druge strane, kao pomoć bržem rastu pomaže i kad pričate sa svojim biljkama
  • kako biste zasladili svoje rajčice, možete dodati sode bikarbone u zemlju čime se smanjuje kiselost. Rajčica je najpopularnije voće na svijetu i postoji barem 10.000 različitih vrsta istih, a drugo najpopularnije voće je banana
  • Thomas Jefferson i George Washington uzgajali su kanabis na svojim plantažama, a Jefferson je 1815. godine izumio uređaj za proizvodnju konoplje
  • u Nizozemskoj je oko 1600. godina vladala tulipomanija koja je izazvala slom ekonomije, cvijet tulipana bio je vrijedniji od zlata; vrhunac cijene dosegnut je u razdoblju 1634.-1637. kada je cijena tulipana dosezala 3.000 guldena (što bi danas bilo otprilike 36.515 eura)

Tvrtka Adriaflora iz Biograda na moru sa svojim iskusnim prodajnim timom blisko surađuje sa svojim klijentima na terenu te im na taj način pruža podršku i daje savjete o uzgoju. Kao distributer Syngenta sjemena povrća Promoviraju širok spektar sjemena povrća za profesionalne uzgajivače u Hrvatskoj. Više o njihovoj djelatnosti proizvodnje presadnica povrća i cvijeća i o samoj tvrtki možete pronaći ovdje

Održavanje vrtova i zelenih površina, sjetva travnjaka, sadnja zelenih površina, izrada idejnog rješenja i krajobraznog elaborata neke su od usluga koje nudi Agro Mare d.o.o. iz Jelse koja sa svojim profesionalnim timom proizvodi i prodaje rasad od autohtonog hvarskog smilja. 

Izvor fotografije: tvrtke.hr, Agro Mare d.o.o.

Tvrtka Araucaria iz Zagreba nudi usluge projektiranja, uređenja i održavanja vrtova, okućnica, sportskih terena i unutarnjih prostora. Profesionalno obavljen posao osiguravaju svojom modernom opremom i mladim timom stručnjaka s višegodišnjim iskustvom.

Fotografija: Uređenje i navodnjavanje vrta u privatnoj kući u Oranicama
Izvor fotografije: hortikultura-araucaria.hr

Kvalitetnom i stručnom uslugom projektiranja, uređenja i održavanja zelenih površina neće vas razočarati ni stručnjaci Calegra Hortikulture iz Zagreba. U sklopu usluga izvode i navodnjavanje, a sve projekte izvode u skladu sa željama i potrebama klijenata.
 

Tvrtka Lipa L.P. d.o.o., uz usluge projektiranja, uređenja te održavanja zelenih površina i stručnog nadzora kod izvođenja radova krajobraznog uređenja, nudi i prodaju ukrasnog bilja iz vlastite proizvodnje. Među mnogim, uspješno odrađenim projektima, ističe se rekonstrukcija jedne etape Tkalčićeve ulice u Zagrebu. Više informacija o tvrtki pronađite ovdje


Obiteljska tvrtka iz Čakovca s više od 30 godina iskustva u djelatnosti uređenja i održavanja zelenih površina je Stella Floris. U svom rasadniku nudi preko 100 vrsta ukrasnog bilja, dio iz vlastite proizvodnje. Ponuda sadržava i održavanje grobnog mjesta te veliki izbor cvjetnih aranžmana.


Na području Primorsko-goranske županije, na otoku Krku, od 1992. godine tvrtka Studio Perivoj d.o.o. uspješno vodi poslove projektiranja, nadzora i uređenja krajobraza pod vodstvom Dobrile Kraljić, dipl.ing. krajobrazne arhitekture, koja je koautorica hortikulturnog rješenja imanja na fotografiji ispod. 

Izvor fotografije: tvrtke.hr, STUDIO PERIVOJ d.o.o.

Neki od najljepših vrtova na svijetu:
  • Châteaux de Versailles u Francuskoj, Versailles
  • Royal Botanic Gardens u Engleskoj, Kew
  • Powerscourt Gardens u Irskoj, Enniskerry
  • Butchart Gardens u Kanadi,  Britanska Kolumbija
  • Villa d’Este u Italiji, Tivoli

Izvor fotografije: Flickr

Još jedan sajam cvijeća u travnju održava se u gradu Prelogu od 26. do 28. travnja, ovogodišnja manifestacija obilježava svoj dvadeseti rođendan u organizaciji Turističke zajednice grada Preloga, a u sklopu je obilježavanja Dana Međimurske županije. Dvadesetu godišnjicu žele obilježiti na poseban način, kroz bogati kulturno-zabavni program, etno programe i običaje, gostujuće kulturne udruge i glazbene izvođače te kreativno ispunjenim izlagačkim prostorom. Nastupat će preko četrdeset izlagača koji uključuju čitavo Međimurje, Podravinu, Zagorje, okolicu Zagreba, Varaždinsku županiju te izlagače iz Mađarske i Slovenije.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje