25.3.2021.

Izvor slike: Unsplash

Zaštita na radu - obveze i kazne za poslodavce

Koje su obveze poslodavca u provođenju zaštite na radu te tko sve može dobiti ovlaštenje za obavljanje poslova zaštite na radu? Znate li u kojem gradu se dogodio najveći broj prijava ozljeda na radu u Hrvatskoj 2019. godine, a gdje najveća stopa ozljeda na 1000 zaposlenih? Te su prijave najčešće u kategoriji jednostavnih zanimanja. Što sve spada u jednostavna zanimanja saznajte u nastavku. Pronađite tvrtke koje obavljaju izradu sustava, plana i programa osposobljavanja radnika za rad na siguran način te pronađite smjernice za pripremu stručnog ispita za stručnjaka zaštite na radu.

Poslodavci - obveza provođenja zaštite na radu

Kada se radi o obavljanju poslova zaštite na radu u tvrtki, hoće li poslodavac obavljati te poslove sam ili ugovoriti sa stručnjakom, ovisi o broju zaposlenih:

  • do 49 zaposlenih - poslodavac može poslove zaštite na radu obavljati sam
  • od 50 do 249 zaposlenih - poslove zaštite na radu moraju se ugovoriti sa stručnjakom (Stručnjak II. stupnja ili I. stupnja, ako se obavljaju poslovi s malim rizicima)
  • od 250 do 499 radnika - poslove zaštite na radu mora obavljati barem jedan stručnjak II. stupnja i jedan stručnjak I. stupnja

Što uključuju obveze poslodavca u provođenju zaštite na radu? Neke od obaveza su izrada procjene rizika, kao i plana evakuacije i spašavanja te provođenje praktičnih vježbi evakuacije i spašavanja, provođenje propisanih osposobljavanja radnika, ugovaranje usluga medicine rada, provođenje osposobljavanja dovoljnog broja radnika za pružanje prve pomoći i druge obaveze. 

Izvor fotografije: Flickr

Sve informacije o zaštiti na radu propisane zakonom, pročitajte u Zakonu u zaštiti na radu. Propisi iz područja sigurnosti i zaštite zdravlja na radu uključuju i Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o listi profesionalnih bolesti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o listi profesionalnih bolesti, Zakon o radu, Zakon o inspektoratu rada te pravilnici.

 

Kazne - prekršajne odredbe za propuste u zaštiti na radu

Kazne za propuste poslodavca u provođenju zaštite na radu sežu od 3.000,00 do čak 120.000,00 kn. Najčešće kazne se kreću od 10.000 do 30.000 kuna. Kazne od 10.000 kn poslodavac - pravna osoba može dobiti ako ne organizira sastajanje odbora za zaštitu na radu najmanje svakih šest mjeseci, ako ne izradi plan evakuacije i spašavanja, ako ne provodi zaštitu nepušača od dima, ne probodi zabranu zlouporabe alkohola i sredstava ovisnosti te ako ne osigura povjereniku radnika za zaštitu na radu potrebno vrijeme i u uvjete za neometano obavljanje dužnosti.

 

Tko može dobiti ovlaštenje za obavljanje poslova zaštite na radu?

Poslove zaštite na radu može obavljati osoba s obrazovanjem iz područja tehničkih, biotehničkih ili prirodnih znanosti. Uz to, uključene su osobe koje imaju obrazovanje iz područja djelatnosti poslodavca. Što to znači? Na primjer, djelatnosti koje odgovaraju stručnjaku zaštite na radu ekonomske struke su financijske djelatnosti, trgovina na veliko i malo, osiguranje, računovodstvene, knjigovodstvene i revizijske djelatnosti i druge. Također mogu obavljati poslove zaštite na radu i kod poslodavaca drugih djelatnosti, ali samo ako se radi o poslovima s niskim rizicima.

Tražite li smjernice za pripremu stručnog ispita za stručnjaka zaštite na radu, literatura vam je dostupna na stranici Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Primjer ustanove gdje možete steći obrazovanje i postati specijalist zaštite na radu u Zagrebu je Zavod za istraživanje i razvoj sigurnosti - Ustanova za obrazovanje odraslih. Usavršavanje se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, a njegova je cijena 3.000 kn. 

Za potrebe izrade sustava, plana i programa osposobljavanja radnika za rad na siguran način, možete se obratiti tvrtki Centar za tehnologiju zaštite na radu Zagreb. Uz navedeno, nude usluge procjene rizika, izradu pravilnika o zaštiti na radu, ugovorno obavljanje poslova zaštite na radu, ispitivanja te izradu elaborata znakova sigurnosti.

Tražite tvrtku koja se bavi ispitivanjem strojeva i uređaja s povećanim opasnostima? Djelatnici tvrtke ENERGOATEST KONTROL iz Zaprešića izlaze na teren za klijente u bilo koje doba dana, po dogovoru.

 

Najviše prijavljenih ozljeda na radu u Hrvatskoj

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu iz 2019. godine, najviše prijavljenih ozljeda dogodilo se u Zagrebu, a najveća stopa ozljeda na 1000 zaposlenih je bila u Požeško-slavonskoj županiji. Što se tiče zanimanja, najviše prijavljenih ozljeda je bilo u kategoriji jednostavnih zanimanja - njih 3406. Slijede zanimanja u obrtu i pojedinačnoj proizvodnji (3014) pa uslužna i trgovačka zanimanja.

Izvor fotografije: Unsplash

Jednostavna zanimanja obuhvaćaju poslove koji su jednostavni i rutinski te uglavnom zahtijevaju upotrebu ručnog alata i fizički napor. U Narodnim novinama su navedeni primjeri ulične prodaje, čišćenja, pranja, glačanja i rada manualnih radnika u rudarstvu, poljoprivredi, šumarstvu, ribarstvu, građevinarstvu, transportu i drugdje.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje