28.8.2020.

Izvor slike: Unsplash

Zaplovimo još jednom prije pripreme brodova za zimu

Ako su more, brodovi i naša predivna obala vaša ljubav, čitajte dalje i saznajte više o najmu, kupnji i čuvanju brodova. Za ljubitelje adrenalina smo, uz najam brodova, ubacili i najam quadova koji vam mogu omogućiti brzo razgledavanje očaravajuće prirode na Murteru. Tko ne bi volio dozu adrenalina u tako lijepom mjestu. Saznajte i brojne zanimljivosti, znate li koja je najstarija disciplina na Olimpijskim igrama?

Na središnjem dijelu Jadranske obale na otoku Murteru, mjestu Murter, nalazi se Luka Marine Murter. Djeluje kao ovlašteno servisno mjesto i dealer za Absolute Yachts, Volvo Penta motore i Volvo Penta pogone, Agilis Jet Tenders, Humphree stabilizatore i peraje.

Uz inspekciju plovila, dijagnostičke usluge, izvedbe nadogradnje, čišćenje i instalaciju opreme, nudi i Repowering. Repowering je ugradnja novog motora u brod s mogućnošću otkupa starog.

Na stranici Luka Marine nalazi se kategorija - Brodovi na prodaju. Unutar nje ćete pronaći listu brodova na prodaju s fotografijama, opisom te kontaktom brokera.

U ponudi Marine je i najam brodova, automobila i quadova na Murteru - na područjima: Jezera, Betina i na Tisnu. Također, pružaju usluge prijevoza na različite lokacije, poput nacionalnog Parka Krka, Kornata ili drugih otoka u okruženju.

Izvor fotografije: LUKA MARINE MURTER D.O.O.

Najam brodova


Najpovoljnije je unajmiti plovilo ili jahtu bez posade, ako imate valjanu skipersku dozvolu. U prethodnom blogu - Veslanje na dasci - SUP, vožnja skutera ili let iznad mora, smo spominjali detalje vezane uz dozvole za brod. Ako ipak želite unajmiti brodicu sa skiperom jer nemate dovoljno iskustva, skiper će vam omogućiti potpuno opuštanje i sigurnost plovidbe. Kapetan, mornar i kuhar koji su uz vas tijekom plovidbe, dosta su dobra kombinacija za opuštanje i potpuno uživanje u plovidbi.

U Hrvatskoj je regularni period najma plovila 7 dana, od subote do subote. Moguće je iznajmiti plovilo i na 14, 21 ili više dana, ali prvi i zadnji dan najma je uvijek subota.

Savjeti i informacije za ugodno jedrenje:

  • kao izvor dodatne zabave na brodu, čarter agencije pružaju i usluge najma SUP-a ili kajaka
  • ako unajmljujete jedrilicu, ranim bookingom možete si osigurati popuste do 20%
    osim same cijene najma, trošak će vam biti i transit log i boravišna pristojba koja se obračunava na dnevnoj bazi
  • računajte na trošak korištenja plutača i raspitajte se što sve dobivate uz naknadu za vez; neki restorani besplatno nude plutače, a vi im se odužite tako da se dobro najedete ili napojite kod njih
  • obično je skuplje unajmiti gliser nego unajmiti jedrilicu
  • ako vodite djecu na jedrenje, ponesite pojas za spašavanje jer možda neće biti dostupna odgovarajuća veličina za njih na brodu
  • najbolje vrijeme za jedrenje, ako želite izbjeći gužve su kasno u travnju ili svibnju, početkom lipnja i na kraju rujna

 

Priprema broda za zimu

Ako posjedujete plovilo, važno je pripremiti ga za zimu kako bi se izbjegla hrđa i ostala oštećenja. Zbog navedenog se preporučuje izvaditi brod iz mora prije zime, pregledati ga i oprati. Nakon pranja je dobro nanijeti sloj zaštitnog voska i antivegetativnog premaza. Još jedan važan segment je zamjena ili nadolijevanje goriva, ulja i antifriza.

Proces korozije odvija se brže kada se plovilo brže kreće, a ovisi i o temperaturi i udjelu soli u moru. Korozije se možete riješiti:

  • uporabom plemenitih, korozijski postojanih materijala
  • primjenom antikorozivnih premaza 
  • katodnom zaštitom

     

Zaštitni premazi


Zaštitni premazi sprječavaju koroziju kada se radi o brodovima od metala, ali što je s brodovima od plastike i drva? Kod ovakvih brodova je zaštitni premaz također važan jer sprječava obrastanje trupa u alge i školjke. Ti organizmi koji se mogu pričvrstiti na trup, smanjuju hidrodinamičnost i brod plovi sporije te se gorivo broda počne trošiti brže. 

Obrastanje je proces u kojem se na cijevima izmenjivača topline nakupljaju netopljive naslage.

Usluge pokretne radionice, pruža tvrtka Coma car iz Žrnovnice. Specijalizirana je za bojanje, lakiranje, kitanje, doradu i širok raspon primjene premaza u pomorskoj industriji. U sklopu pokretne radionice imaju kabinu za lakiranje s kontroliranom vlagom i temperaturom, spremnik za pohranu dijelova, a posjeduju i certifikate osposobljenosti za rad većine svjetskih proizvođača boja. 

Izvor fotografije: COMA – C.A.R. D.O.O.

Zanimljivosti

  • izraz "feeling blue" je nastao kada su mornari stavljali plave zastave nakon gubitka kapetana broda tijekom plovidbe, kao izraz žalovanja
  • jedrenje je dio Olimpijskih igara od 1896., što ga čini najstarijom disciplinom
  • razliku između čamca i broda je u težini; od 500 tona nadalje plovilo spada u kategoriju broda
  • riječ karantena, odnosno "Quarantine" (u prijevodu s latinskog znači broj 40) je povezana s plovidbom jer je toliko dana brod trebao čekati da pristane, zbog kuge

 

Kao još jednu zanimljivost, spomenut ćemo uspjeh splitske tvrtke Advanced Solutions koja proizvodi glisere za danskog brodograditelja Carla Kaia Randoma. Novost u poslovanju Advanced Solutions su plutajuća plovila-saune, plutajuće recepcije i plutajuća smještajna plovila na moru, koja će proizvoditi prvi u Hrvatskoj. 

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje