Zanimljivi deserti iz svijeta - pronađite ideju za božićno razdoblje!
Jeste li čuli za Sochivo ili u kojoj zemlji je tradicionalno pripremati puding od riže u božićno vrijeme? Vjerojatno bi se mnogima svidio i čokoladni panj koji dolazi iz Francuske ili desert iz Grčke sličan baklavi - Melomakarona. Između ostalog, možete pronaći i recept za kolač od bundeve i čokolade i pokušati napraviti nešto drugačije i u zdravijoj varijanti ovog Božića. Što god pripremili ili ako odlučite kupiti kupovne deserte, sigurni smo da ćete se zabaviti i opustiti s obitelji i prijateljima. Možda vam i neki od spomenutih deserata zaintrigira maštu i potakne vas da napravite nešto slično. U svakom slučaju, želimo vam da uživate u nadolazećim blagdanima.
Darovi i ukrasi
Saonice pune slatkiša
Znamo da djeca obožavaju slatkiše, a kako bismo ih upakirali na originalan način, na dva šećerna štapića možemo postaviti par čokoladica i zamotati ih ukrasnom vrpcom. Ovo je dobra opcija koja će uveseliti vaše najmlađe, a u vrijeme financijskih kriza u našim novčanicima, neće biti dodatni udar.Personalizirane šalice
Šalica može postati vrlo osoban dar, ako sami nadodate svoju poruku na nju. To možete učiniti s posebnim markerima koje možete nabaviti u trgovina poput Hobby Art Chemaco u Zagrebu.Prozirne kuglice
Ako su vam dosadile klasične, stare kuglice kojima svake godine ukrašavate svoj bor, možete začiniti stvari kupnjom prozirnih kuglica koje možete napuniti raznim dekoracijama. Možete sami od papira izraditi borić recimo, kupiti bijele kuglice od stiropora za snijeg, izraditi ili kupiti raznobojne zvjezdice, mogućnosti je puno i zabavno je napraviti nešto samostalno.Recept za kolač od bundeve i čokolade
Olja Brkljač, zaljubljenica u kuhanje i slastice, odlučila nas je uveseliti i podijeliti s nama recept za ukusan kolač od bundeve. Olja je nedavno sudjelovala u popularnom showu Kuhan i pečen, gdje je imala prilike svoj talent pokazati svima koji vole gledati kulinarske emisije, a ima nas.
U nastavku slijedi recept za kolač od bundeve i čokolade, mi ćemo ga sigurno isprobati.
Upute:
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a zatim u zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić i cimet. U zasebnu zdjelu stavite otopljenu čokoladu i nakon što se malo ohladi, dodajte je u drugu zdjelu zajedno s pireom od bundeve, stepkom, ekstraktom vanilije i Letifico medenom kremom od kakaa.
Potom mikserom razradite maslac zajedno sa smeđim šećerom te šećerom u prahu sve dok se smjesa ne sjedini. Kontinuirano miješajte te dodajte jaja, a zatim pola smjese s brašnom dok se ne sjedini. Nakon toga dodajte drugu polovicu, kao i smjesu od bundeve i stepka.
Dobivenu, jednoliku smjesu izlijte u kalup za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje. Pecite u pećnici sat vremena na 170 stupnjeva. Za to vrijeme napravite smjesu za preljev miješajući šećer u prahu, naribani đumbir i sok od klementine. Kada je kolač gotov, zalijte ga sokom od klementine za dodatnu sočnost i smjesom za preljev. Na kraju naribajte koricu klementine.
Napomena: ako želite ublažiti slatkoću ove slastice, možete staviti i manje šećera, po izboru.
Božićni deserti iz svijeta
Melomakarona - desert iz Grčke sličan baklavi
U Grčkoj vole poslasticu zvanu melomakarona, a radi se o kolačićima koji imaju sličan okus kao baklava. Slatki kolačići od narančine kore umočeni u med ne zvuče loše. U mješavinu meda i šećera se umaču odmah nakon pečenja.Engleski puding od šljiva
Neizostavan božićni desert u Engleskoj je Božićni puding koji se još naziva i pudingom od šljiva. Puding potječe iz 14. stoljeća, a nastao je s namjerom dužeg očuvanja hrane. Radilo se o miksu mesa, žitarica, povrća, masti, začina i voća. Najčešće su to voće bile grožđice, a ne šljive, kao što bi se moglo iščitati iz naziva. Pakiralo se u životinjska crijeva i želudac da bi se očuvao za serviranje nakon par mjeseci kasnije.U engleskoj narodnoj pjesmi “We Wish You a Merry Christmas" spominje se taj puding: “Oh bring us some figgy pudding,” and “we won’t go until we get some,”
Puding od riže iz Danske
U Danskoj se tradicionalno priprema puding od riže koji sadrži mlijeko, rižu, vaniliju, bademe i tučeno vrhnje. u puding se sakrije badem, a sretnik koji ga pronađe dobije dar.Španjolski nugat
Tradicionalni desert u Španjolskoj je nugat (Turrón) koji je mješavina meda, šećera, bjelanjaka i badema. Ovaj desert je arapskog podrijetla, a vjeruje se da je potekao iz malog grada Jijona prije 500 godina. Danas u tom gradiću čak postoji muzej posvećen ovoj slastici i njezinoj povijesti.Ruska kaša - Sochivo
U Rusiji neki njeguju običaj posta na Badnjak, a kada se na nebu pojavi prva zvijezda, tada jedu kašu (Sochivo) napravljenu od žitarica ili riže serviranu s medom, voćem, orašastim plodovima i sjemenkama.Obitelji bi žlicu kaše bacili u strop i, ako bi se zaljepila, to označava sreću i dobru žetvu za njih.