5.6.2023.

Izvor slike: B.S.V. SERVIS d.o.o.

Vrste bazena - odaberite najbolju opciju i nađite tvrtke za izgradnju

Kada nas očekuju ljetne vrućine, nerijetko poželimo da možemo skočiti u more ili bazen. Ako ste se odlučili na ugradnju bazena, u nastavku možete pronaći korisne savjete i informacije o istima. Otkrijte koje je najbolje razdoblje za početak izgradnje bazena i pronađite tvrtke koje vam mogu ponuditi svoje usluge i stručne savjete. Također, pročitajte neke zanimljivosti o bazenima i plivanju te informacije o nekim od najzanimljivijih bazena na svijetu.

Bazeni - vrste i održavanje 

Kada se bliži ljeto i kad pomislimo na sunce i ljetne vrućine, priželjkujemo odlazak more, ali svakako bi nam dobro došao i bazen koji bi nas dočekao doma svaki dan. Najbolje razdoblje za početak izgradnje je već tijekom jeseni, kada je zemlja još suha ili proljeće, prije dolaska ljetnih vrućina, ali se zemlja najprije treba dobro osušiti. 

U nastavaku ćemo nabrojiti neke vrste bazena i tvrtke kojima se možete obratiti oko odabira i ugradnje istih. Bitno je napomenuti i da je važno redovito kontolirati količinu slobodnog klora u bazenskoj vodi i njezinu pH vrijednost barem dva puta tjedno, ali pumpa ili filtar trebaju biti uključeni barem osam sati tijekom dana. Kada voda cirkulira, manje je podložna razvoju "života" od vode koja stoji. Također, otprilike svaka dva tjedna potrebno je izmijeniti 10% vode u bazenu jer se tim postupkom uklanjaju neželjeni spojevi koje nije moguće ukloniti filtracijom. 

Za mogućnost redovitog čišćenja vašeg bazena, možete se obratiti tvrtki B.S.V. SERVIS iz Dicma. Stručan tim obavlja servis, montažu i prodaju bazenske opreme, kao i izgradnju i održavanje privatnih i javnih bazena.

Postoji više kriterija prema kojima možemo raspodijeliti bazene, a oni najvažniji su kriteriji načina izgradnje i kriterij namjene.

Prema namjeni:

  • bazeni za javnu uporabu
  • bazeni za privatnu uporabu
 
Prema načinu izgradnje:
  • betonski bazeni
  • inox bazeni
  • poliesterski bazeni
  • liner bazeni
  • montažni bazeni

Najčešće vrste bazena prema načinu izgradnje su montažni i betonski bazeni. Za izgradnju betonskog bazena treba mjesec, dva, ali ponekad i više mjeseci jer se grade u više faza koje zahtijevaju vremena; betoniranje, sušenje betona i druge. Njihova prednost je što vas u gradnji ne ograničava oblikom ni veličinom i nudi više mogućnosti po pitanju opremljenosti i izbora završne obloge, a od 2014. godine bez dozvole se može izgraditi bazen manji od 100 kvadrata ukopan u tlo, dok se prije morala ishoditi dozvola za bazene veće od 24 kvadrata. 

Izvor fotografije: BENT d.o.o. bazeni

S druge strane, montažni bazeni nude jednostavniju i povoljniju izgradnju pri kojoj se montiraju unaprijed pripremljeni elementi od panela ili iz role. Postoje i liner bazeni koji su izgrađeni od betona, betonskih blokova ili ojačanih pločastih elemenata, a sve popularniji su stiroporni blokovi.

Poliesterski bazeni su također dobar izbor za kućni bazen zbog prihvatljive cijene i brze gradnje. Postoje i keramički bazeni koji su izrađeni u komadu i vrlo su slični bazenima od poliestera. Vrlo su kvalitetni, čvrsti i estetski privlačni. Za njihovu ugradnju nije potrebna podna armirano betonska ploča, a kvalitetu osigurava sedam slojeva konstrukcije.

Među najvećim prednostima ugradnje keramičkih bazena su brzina i jednostavnost, kvaliteta i dugotrajnost i jednostavno održavanje.

Za stručne informacije i detalje, možete se obratiti tvrtki BENT iz Splita. Imaju iskustva s ugradnjom i opremanjem betonskih, montažnih, poliesterskih, keramičkih i propilenskih bazena.


Noviji način gradnje je izrada bazena od inoxa čija je glavna prednost izdržljivost samog materijala i izrada po narudžbi.
 
Prema vrsti filtracije vode:
  • skimerski bazeni
  • bazeni s preljevnim kanalom

Bazeni imaju filter uređaje koji omogućuju bistru vodu; radi se o pješčanom filteru koji se nalazi u strojarnici bazena. Voda iz bazena se dovodi do filtera te se nakon toga pročišćena vraća u bazen, a do filtera se dovodi preko skimmera ili se voda preko preljevnog kanala prelije u kompenzacijski bazen. Skimerski bazeni su povoljniji i jednostavniji za gradnju, a preljevni su primjereniji za javne objekte.

Bazene svih vrsta i namjena može vam ponuditi tvrtka Marana iz Pule koja uspješno djeluje preko 25 godina, a osim bazena ponuda sadrži i masažne kade, fontane, sustave za navodnjavanje i druge proizvode. 

Ako trebate pomoć s odlukom oko odabira bazena, s povjerenjem se možete obratiti tvrtki Magnolija iz Pule koja u ponudi ima proizvode poznatih svjetskih proizvođača poput Armstrong - DLW delifol, bazenske folije. Uz izgradnju, sanaciju i održavanje bazena, u ponudi je i bogat izbor dodatne opreme. 

Proizvode testirane u skladu s visokim standardima, izrađene od kvalitetnih materijala nudi tvrtka Controlmatik iz Varaždina koja se dugi niz godina bavi dezinfekcijom pitkih, bazenskih i otpadnih voda te ugradnjom bazena. 
 

Zanimljivosti i neobični bazeni u svijetu

  • plivanje jača srce, pluća i pokreće skoro sve mišiće u tijelu
  • plivanje smanjuje stres
  • plivanje je odlična kardiovaskularna vježba za tijelo jer se krećete u otporu vode
  • Benjamin Franklin je izumio prve peraje u dobi od 12 godina, ali peraje za ruke za koje je tvrdio da mu pomažu da pliva brže, iako su bile neudobne 
  • u olimpijskim bazenima ima dovoljno vode za 9400 kupki
  • voda iz slavine može sadržavati više klora od vode iz bazena jer su u onoj iz slavine dozvoljene veće količine istog, dok su u bazenu strogo regulirane 
  • kosa stvara trenje kad plivamo i zato plivači briju kosu ili nose kape za plivanje, da budu brži
  • kada voda u bazenu zeleni, to je zbog premalo klora
     

Najstariji bazen na svijetu je "velika kada" iz drevnog svijeta, koja je postojala preko 5000 godina u pakistanskom gradu Mohenjo-daro. Čitavi bazen je bio konstruiran od cigli i gipsa pa čak je i imao premaz od katrana zbog vodootpornosti. Antropolozi pretpostavljaju da je korišten za vjerske rituale, umjesto za rekreaciju. 

Ako ste ovisnik o adrenalinu, voljeli biste zaroniti u ovaj bazen - Crocosaurus Cove u Australiji, Darwin. Plivači se nalaze u zaštićenim kavezima, a oko njih plivaju krokodili.

Jedno od najpoznatijih atrakcija Islanda je mjesto Blue Lagoon koje je poznato po svojim mističnim geotermalnim značajkama. U bazenu je ugrijana voda odozdo zbog obližnjeg toka lave te se laguna obnavlja svaka dva dana pomoću obližnje geotermalne elektrane kombinacijom prirodnog i umjetnog filtriranja. Voda je održavana na temperaturi od otprilike 38 stupnjeva celzijusa i bogata mineralima poput silicijevog dioksida i sumpora za koje neki tvrde da ima iscjeliteljske sposobnosti za kožne bolesti (psorijaza).
  
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje