18.8.2020.

Izvor slike: Pexels

Veslanje na dasci - SUP, vožnja skutera ili let iznad mora?

Mnogo je zabavnih aktivnosti koje nam donosi more, a mi ćemo vam dati ideje za nekoliko njih. Saznajte i više o kategorijama koje možete položiti za brod. Jeste li znali da za jet ski morate biti osposobljeni za voditelja brodice kategorije B? U nastavku vam donosimo zanimljivosti vezane uz jet ski, parasailing i popularno veslanje na daski - SUP. Također, spomenut ćemo tvrtku koja trenutno nudi popust na dnevni i suhi vez iz Kaštel Gomilice te tvrtku koja nudi usluge hotela za motore iz Splita.

Polaganje za brod - dozvole

  • kategorija A voditelja brodice (upravljanje brodicama dužine do sedam metara, s motorom do 15 kilovata) - polaganju se može pristupiti s navršenih 15 godina, a od obale se može udaljavati do 6 nautičkih milja (jedna nautička milja iznosi 1852 metara)
  • kategorija B voditelja brodice (upravljanje brodicama i jahtama do 30 bruto tona te do 12m dužine), za osobne potrebe) - polaganju se može pristupiti s navršenih 16 godina i od obale se može udaljavati do 12 nautičkih milja
  • kategorija C voditelja brodice (profesionalni skiper mora imati najmanje uvjerenje za voditelja brodice kategorije C; može se upravljati svim brodicama te jahtama do 30 bruto tona (privatno i za gospodarske svrhe)
  • za A i B kategorije se kandidati mogu prijaviti bez prethodnog tečaja, a za C kategoriju mora se odslušati tečaj i položiti ispit

Zašto je skiper važan? Jer upravlja plovilom i brine za vašu sigurnost. Ako unajmite brod sa skiperom, bitno je da mu osigurate mjesto za spavanje te hranu.

Iako polaganje ispita za A i B kategoriju nije obavezno, svakako vjerujemo da je pametnije educirati se prije upravljanja plovilom i to uz pomoć stručnih nautičara.

Kroz cijelu godinu, jednom mjesečno ili po dogovoru, Autoklub Siget organizira tečajeve za voditelja brodice A i B kategorije. Za A kategoriju cijena tečaja i ispita iznosi 524,50 kn, a za B kategoriju 792,50 kn.

Siget Nautika organizira promotivna jedrenja za svoje članove, po povoljnim cijenama.

Izvor fotografije: Unsplash

Popust od 30% na dnevni i na suhi vezi donosi posebna ponuda Marine Kaštela iz Kaštel Gomilice. Ponuda traje do 31. kolovoza. Na raspolaganju je 420 vezova, 200 mjesta za suhi vez (smještaj brodova na kopnu). Osim brojnih usluga vezanih uz plovila, u sklopu Marine možete pronaći i druge sadržaje poput restorana Nautic i restorana Spinnaker, zatvorenog bazena, jedriličarskog kluba, praonice rublja i druge.


Usluge čuvanja vašeg motora pruža tvrtka LEO NAUTIKA iz Splita, a osim hotela za motore, nudi i hotel za gumena plovila i jet ski plovila. Na njihovoj stranici također možete pronaći korisne informacije i savjete  o motorima te ostatak ponude. Cijena korištenja usluge hotela za motore je 6,50 kn po danu.

Zabava na moru

U nastavku donosimo zabavne morske aktivnosti te više detalja i informacija o cijenama za jet ski, parasailing i veslanje na dasci.

 

Jet ski


Cijene za najam jet skija kreću se oko 200 kn za 10, ponekad i 15 minuta, ali može biti i skuplje. Različite su varijante za duljinu vožnje, postoji i mogućnost cjelodnevnog najma, što se vjerojatno najviše isplati jer možete podijeliti trošak s prijateljima.

Ako želite voziti vodeni skuter ili jet ski, morate imati najmanje 18 godina i biti osposobljeni za voditelja brodice kategorije B.

Izvor fotografije: Pixabay

Vožnja padobranom na moru (parasailing)


Ako vas privlače prekrasni panoramski pogledi mora i plaže, za vas je vožnja padobranom na moru. Uzdignut će vas toliko visoko da nećete čuti nikakvu buku koja dopire s plaže, nego uživati u miru i magičnim prizorima. Obično se leti na visini 100-600 metara. Mogu letjeti jedna, dvije ili tri osobe istovremeno, ovisno o težini. Cijena može varirati ovisno o visini pri kojoj se leti, a obično se kreće oko 300 kn za jednu osobu.

Ovom aktivnošću možete se baviti ako imate najmanje 12 godina i minimalno 1,30 metara visine.

Izvor fotografije: Needpix.com


SUP


U zadnje vrijeme su postale popularne SUP daske. Prvo da pojasnimo kraticu SUP - ona znači stand up paddling (veslanje na daski). Odlična stvar kod ovih dasaka je da ima, osim čvrstih, ima i verzija na napuhavanje koju vrlo lako možete skladištiti ispuhanu. Postoji više vrsta SUP dasaka, a među najpopularnijima za početnike i rekreativce su višenamjenske (allround).

Istražili smo o cijenama ovih dasaka i iznosi prelaze 2.000,00 kn, a gornja granica može prijeći i 10.000 kn. Uočili smo i dobru promotivnu ponudu Nissan SUP daske po cijeni od 2069,99 kn. Cijena uključuje SUP ploču, torbu za nošenje, zračnu pumpu, srednji signalni pokazivač, aluminijsko veslo, sigurnosni kabel te kit za popravak. Akcija traje do 31. kolovoza.

Jeste li znali da je 26-godišnji Casper Steinfath na SUP-u odradio dionicu od 137 kilometara, kroz jedan od najtežih tjesnaca na svijetu - Skagerrak? Skagerrak je morski prolaz, odnosno tjesnac koji se nalazi između poluotoka Jyllanda (Danska), južne obale Norveške i zapadne obale Švedske.

Izvor fotografije: Max Pixel

U sljedećem članku donosimo vam još zanimljivosti iz ove teme, pratite nas i pročitajte informacije o najmu brodova, kao i njihovoj zaštiti.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje