30.3.2023.

Izvor slike: SITEH d.o.o.

Vrste klima uređaja i kako odabrati klimu za određeni prostor

Jeste li znali da su u početku sustavi klimatizacije bili predviđeni za hlađenje strojeva? Bili su i vrlo velikih dimenzija, a čak i opasne jer se u njima koristio amonijak, ali nakon 1922. godine nastupila su unapređenja u tvrtki Carrier. Danas je interes za klima uređajima velik i to najviše zbog opcije hlađenja, ali sve veća je potražnja i za opcijom grijanja klima uređaja. Pročitajte više o vrstama klima uređaja i izdvojenim tvrtkama koje se bave djelatnošću prodaje i instalacije istih.

Klima uređaji u povijesti

Još davne 1830. se rodila ideja za uređaj koji bi rashlađivao prostoriju tokom visokih ljetnih temperatura kada je fizičar Dr. John Gorrie u Floridi izradio stroj za pravljenje leda kojim je hladio sobe pacijenata tako što je uređaj je puhao zrak kroz ledeni blok.

1902. godine je mladi inženjer Willis Carrier izumio prvi moderan klima sustav, ali ne u svrhu rashlađivanja, nego zbog rješavanja problema jedne izdavačke tvrtke u vezi s pretjeranom vlagom koja je utjecala na papir i tintu u ispisu. Prvotno je izum služio samo za hlađenje strojeva, a ne ljudi, a nakon što je Carrier unaprijedio centrifugalni rashlađivač se 20-ih godina proširila uporaba klima uređaja.

Prvi klima uređaji bili su veliki, skupi i opasni zbog amonijaka koji se koristio u njima, ali 1922. godine Carrierova tehnološka unaprjeđenja zamijenila su bezopasnim rashlađivačem, a i smanjena je veličina rashladne jedinice nakon dodavanja kompresora u centralnu jedinicu.

Danas interes za klima uređajima raste sve više, ne samo više zbog mogućnosti hlađenja, nego i mogućnosti grijanja jer moderni klima uređaji troše značajno manje električne energije nego prije. 
Uskoro će u fokusu biti funkcija hlađenja i nesumnjivo je da se visoke temperature unutar vaša četiri zida puno lakše podnose ako posjedujete klimu. 

Zanimljivosti i prednosti klima uređaja

Prvotno se jačina klime mjerila u jedinici leda ili drugim riječima, koliko kocki leda treba da se proizvede jednaka količina energije za rashlađivanje. 
Kada klima snizi temperaturu u sobi, također i izvlači vlagu iz nje jer hladan zrak ne može nositi istu količinu vlage kao topli zrak. Iako klime nisu učinkovite za ovu funkciju poput odvlaživača zraka, one pomažu i u sprječavanju rasta plijesni.  Ako imate problem s alergijama, klima opet pomaže jer uklanja alergene iz čestica zraka.

Znate onaj neugodni miris koji ponekad proizvodi vaša klima? Do njega ne bi trebalo doći, zato pročitajte korisne savjete koji vam mogu pomoći u pravilnom održavanju vašeg klima uređaja u našem članku u održavanju klima uređaja. Saznajte zašto je važno čistiti klimu.

Vrste klima uređaja

Split sustav - Klima uređaji od dvije odvojene jedinice; unutarnja koja se vješa na zid prostorije i vanjska koja služi za izbacivanje topline van prostorije. Dolaze u više oblika: 
  • mono - unutarnja i vanjska jedinica
  • multi - vanjska i dvije ili više unutarnjih jedinica
  • inverter - za razliku od običnih klima uređaja, ova vrsta ima više razina snage hlađenja/grijanja te je potrebna mala snaga za održavanje postignute temperature što u konačnici znači uštedu vremena i energije
  • mobilni - unutarnja jedinica nije pričvršćenim
  • podno-stropni split sustavi - pričvršćuju se na strop ili pod sobe
  • kazetni- unutarnja i vanjska jedinica ugrađene su u istom kućištu u spuštene stropove
  • prozorski - montiraju se na prozor
  • kanalni - osigurava se ravnomjerna raspršenost ohlađenog zraka koji se distribuira kroz sustav ugrađen u strop ili zid, a koristi se za ugradnju u poslovne prostore


Osim vrste jedinice, važan faktor je veličina, odnosno snaga. Za prosječno kućanstvo se najčešće uzima raspon snage između 2,5 i 5 kW (kilovata).
Kvadraturu prostora u koji će uređaj biti ugrađen treba podijeliti sa 10, čime dobivamo broj potrebnih kilovata, ali na to utječu i drugi faktori poput orijentacije prostora, kvalitete izolacije, namjene prostora, broja osoba koji borave u prostoru, broj prozora itd.  Osim toga, preporučljivo je birati uređaje višeg energetskog razreda, minimalno B, a najbolje A.
 
Ušteda energije može se postići uz invertersku tehnologiju klima uređaja. Osim što su takvi uređaji tiši i ugodniji u prostoru zbog ujednačenije temperature, štede energiju zbog sposobnosti kompresora da prilagođava brzinu prema potrebama hlađenja i smanjuje snagu kako se približava željena temperatura. S druge strane imamo fix speed klime čiji kompresor ima samo način rada punom snagom. Inverterska tehnologija je skuplja, ali isplativija dugoročno ako je riječ o klima uređaju koji će raditi veći dio dana, a također mogu grijati i kada su vanjske temperature niže, neke podnose i do -15 stupnjeva Celzija. 

Vrlo je važno pravilno održavati klima uređaj kako bi mu produljili vijek trajanja i izbjegli povećanje troškova. Servisiranje uključuje dezinficiranje isparivača, ispuhivanje kondenzatora, ispiranja odvoda lužinom, kontrolu tlaka plina i temperature ispuha te druge radnje.

Tvrtke koje se bave klimatizacijom

U nastavku izdvajamo nekoliko tvrtki iz područja klimatizacije i ventilacije.

Zaposlenici tvrtke Klima Buhin iz Zagreba redovito posjećuju seminare i ulažu u učenje o novim tehnologijama i proizvodima, a tvrtka je stekla povjerenje klijenata poput McDonaldsa, Ericsson Nikola Tesle, HZZO-a, Zagrebačke banke i brojnih drugih klijenata. Uspješno su završili i pustili u pogon VRV III sustav, kondenzacijske uređaje za klima komore te rashladnu tehniku za zamrzavanje hrane u objektu McDonalds u Sisku. Pogledajte čitavu ponudu, koja uključuje i poznate i kvalitetne Dakin Altherma sustave.


Izvor fotografije: prilagođeno prema izvoru Klima Buhin

Tvrtka Ema iz Zagreba dugi niz godina zastupa najpoznatije svjetske proizvođače uređaja za ovlaživanje, odvlaživanje, ionizaciju i pročišćavanje adijabatsko hlađenje zraka (hlađenje otvorenih prostora i terasa te hlađenje zraka u klima komorama).

Frigo Toni u vlasništvu Ante Šupića i Tonći Tereze, sa sjedištem u Splitu, uspješno posluje od 1993. godine uz veliku bazu zadovoljnih klijenata koji su prepoznali stručan rad, brzinu, kvalitetu i pristupačnost cijena. Pogledajte čitavu ponudu, među kojom su usluge elektroinstalacije i klimatizacije obiteljskih kuća, montaža klima uređaja i brojne druge usluge.

 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 30.3.2023.
Znate onaj neugodni miris koji ponekad proizvodi vaša klima? Do njega ne bi trebalo doći, zato pročitajte korisne savjete koji vam mogu pomoći u pravilnom održavanju vašeg klima uređaja. Klimu je važno čistiti ne samo zbog njene učinkovitosti, nego i zbog zdravlja vaših dišnih puteva jer, ako ju ne održavate, može nastati vlaga i plijesan. Znate li koliko koštaju sredstva za čišćenje klime, što obuhvaća servis klime i koji dio klime možete očistiti sami? Saznajte u nastavku.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje