15.5.2020.

Izvor slike: Unsplash

Tržište nekretnina i koronavirus

Stanje na tržištu nekretnina uzdrmano je nakon dolaska koronavirusa, a odnosi ponude i potražnje se mijenjaju iz dana u dan. U Zagrebu je potres još jedan faktor koji je uzdrmao tržište. Za osobe koje su u potrazi za najmom ili pak žele kupiti nekretninu, bi ove negativne okolnosti mogle donijeti nešto dobro jer očekuje se pad cijena. U nastavku pročitajte savjete koji pomažu pri traženju nekretnine za najam ili prilkom kupnje nekretnine te pronađite agenciju za posredovanje nekretninama u svojoj blizini.

Pandemija koronavirusa je, uza sve ostalo, utjecala i na tržište nekretnina koje je u početku bilo čak gotovo zaustavljeno. Stanje gospodarstva i pad prihoda dovodi do manjeg interesa za ulaganje u nekretnine. Tvrtke, kao i fizičke osobe, zbog smanjene platežne sposobnosti promijenit će stanje na tržištu nekretnina. Osim samog virusa, u Zagrebu je situacija dodatno otežana nakon potresa. Tek sada se osjete posljedice statistički neprovjerenih adaptacija objekata, zanemarivanja sanacije krovova i dimnjaka i ostalih propusta gradnje. Industrija koja će izvući korist iz takve situacije bit će osiguravajuće kuće jer zasigurno će brojka premija osiguranja od potresa sada porasti.

S ciljem pomoći turizmu i iznajmljivačima u Hrvatskoj, u lipnju bi se trebala uvesti Cro kartica čija je svrha nagrađivanje i motiviranje zaposlenika da dio svog odmora provedu u Hrvatskoj. Radi se o mogućnosti isplate neoporezivog dijela dohotka u visini 2.500,00 kn, koji zaposlenici mogu koristiti samo između listopada i travnja. No kako u zadnje vrijeme, zbog situacije s koronavirusom, mnoge tvrtke ne bi bile u mogućnosti uvesti takvu novost u poslovanje, podvojena su mišljenja oko koristi te kartice u nekom skorom razdoblju.

Najam i prodaja nekretnina


Uslijed smanjene potražnje za kratkoročnim najmom, iznajmljivači će se morati prilagoditi i razmisliti o dugoročnom najmu i smanjenju cijena. Stanova za dugoročan najam trebalo bi biti sve više, što će povoljno utjecati na ljude koji traže smještaj.

Prilikom traženja nekretnine za najam pripazite na:

 

  • stanje stolarije
  • stanje uređaja u objektu
  • jesu li prethodni računi podmireni, tražite potvrde na uvid
  • parkirna mjesta - ako su stanovi stariji, ne mora biti osigurano parkirno mjesto, ali u novijim naseljima ih je investitor dužan osigurati

Na što obratiti pažnju prilikom kupnje nekretnine:

 

  • agencije - naplaćuju proviziju za posredovanje, a postoje i ilegalne koje rade na crno pa je najbolje prvo istražiti i samu agenciju
  • utvrditi stopostotno vlasništvo nad nekretninom
  • povedite građevinskog stručnjaka da provjeri instalacije, dimnjak, ventile, pločice, parkete, sanitarije, stolariju i drugo
  • provjerite vlasnički list (popisni list, vlastovnica i teretni list), to možete napraviti i na internetu nakon što dobijete broj katastarske čestice od prodavatelja
  • vlasnički list koji podignete u gruntovnici, za razliku od onog kojeg pronađete na internetu, možete iskoristiti za dizanje kredita u banci ili za potpisivanje kupoprodajnog ugovora

Izvor fotografije: Unsplash

Obratite se agenciji za posredovanje u prometu nekretninama koja je registrirana za djelatnost posredovanja nekretninama i upisana u Registar posrednika Hrvatske gospodarske komore. Agencije uzimaju naknadu za pružanje niza usluga i pogodnosti koje vam mogu olakšati kupnju ili najam nekretnine. U nastavku ćemo navesti nekoliko preporuka.

Posredovanjem nekretninama raznih vrsta bavi se Denmaco iz Buja. Osim prodaje i najma nekretnina, pruža i usluge poput izrade projektne dokumentacije, dozvola za građenje, stručnog nadzor nad gradnjom, etažiranja i druge.

Najveću bazu nekretnina u Istri ima Adriatic Grupa, u sklopu koje djeluje Agencija Kupola iz Zagreba. Agencija Kupola pruža kompletnu uslugu, od razgledavanja, provjere stanja nekretnine, do uknjižbe novog vlasnika u zemljišnim knjigama. Na stranici Adriatic grupe možete pretraživati nekretnine za prodaju ili najam u detaljnoj tražilici koja uključuje lokaciju, kvadraturu i slično.

Na području Međimurske i Varaždinske županije djeluju SMS nekretnine iz Čakovca. Tvrtka posjeduje licencu Hrvatske gospodarske komore, položenu stručnu osposobljenost za posrednika nekretninama.

Dodatne usluge iz djelatnosti posredovanja nekretninama, poput mišljenja o tržišnoj cijeni nekretnina, pruža agencija za nekretnine Zagreb West. Pružaju stručne savjete i pomoć pri kvalitetnom marketingu nekretnina te pri opremanju nekretnine za prezentaciju.

Tražilice nekretnina

Izvor fotografije: Unsplash

U nastavku ćemo spomenuti nekoliko stranica koje možete koristiti za pronalazak nekretnina za kupnju ili najam, koje djeluju uz već svima poznate portale poput Njuškala, Oglasnika i sličnih stranica.

GoHome tražilica


Omogućuje pretragu nekretnina po tipu (stan, kuća, poslovni prostor), lokaciji nekretnine (grad, regija, kvart), cijeni nekretnine te po kvadraturi nekretnine. Možete upisivati upite u obliku rečenica koje biste pitali i agenta za nekretnine jer tražilica poznaje padeže jezika, brojeve i raspone, lokacije, cijenu po kvadratu, traženje po nekim specifičnostima (npr. kuća s bazenom).


Portal Crozilla.com


Pretragu nekretnina omogućuje kroz rubrike: npr. stanovi najam, zatim se bira županija, željeni grad i određeni dio grada. Registrirani korisnici mogu koristiti alat MojAgent koji ih putem emaila obavještava o novim nekretninama koje zadovoljavaju kriterije koje je korisnik prethodno odabrao.


Index Oglasi


Bogatu ponudu nekretnina za prodaju ili najam možete pronaći i na stranici Index Oglasi. Osim osnovnih parametara tražilice poput županije, cijene i kvadrature, nekretnine možete filtrirati po broju etaža, katu, godini izgradnje, vrsti komunalija i sličnim filterima.


Portal PODSTANAR.HR


Tim studenata pokrenuo je ovaj portal sa svrhom direktnog povezivanja najmodavaca i podstanara, bez agencija i provizija. Na društvenim mrežama (Instagram i Facebook) besplatno promoviraju svaki oglas, što znatno povećava vidljivost oglasa publici koja je zainteresirana za pronalazak nekretnine.
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari (2)

19.5.2020.
Ines Ivanović
Hvala Vama na komentaru Jasna :) Sretno s potragom!
15.5.2020.
Jasna Veliselic
Hvala na savjetima dragi moji. Lijepo je znati sve ovo prije nego se krene u kupovinu nekretnine. Nadam se nizim cijenama, ove su fakat prenapuhane.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje