9.5.2019.

Izvor slike: Enviromate Reuse

Tko će prvi oprati suđe?

Svatko voli novi namještaj, promjene u domu ili poslovnom prostoru i trikove pomoću kojih mogu prostor učiniti boljim. Prije svega je potrebno voditi računa o funkcionalnosti prostora i namještaja. Kako biste uspješno održavali urednost i čistoću, najlakše je pridržavati se minimalističkog stila i čim manje stvari imati izloženo na policama što nam je navika prenesena od naših roditelja i djedova i baka. Pročitajte više o zanimljivostima iz područja uređenja interijera i čišćenju istih te pronađite nekoliko korisnih savjeta.

Uređenje interijera


Povijest dizajna interijera potječe čak iz doba kada su ljudi crtali po pećinama. Kvalitetno dizajniranje interijera podrazumijeva istraživanje svakog aspekta sobe, od ključnih faktora poput arhitekture do nekih detalja poput tapeta i završnih detalja. Također uključuje elemente psihologije koji pokušavaju obmanuti oko gledatelja kako bi se, primjerice, soba doimala većom no što jest. 

Promjena stila unutarnjeg uređenja uvijek dobro dođe u svakom domu ili uredu. Osim ulaganja u vizualni dojam prostora kroz korištenje boja, materijala, svjetlosti i drugih elemenata,  potrebno je voditi računa o funkcionalnosti i stvaranju ravnoteže u prostoru.

Novčano nije uvijek izvedivo provesti značajne promjene, ali što se tiče čišćenja, ono je svima dostupno i može učiniti veliku razliku u prostoru. Idealno je vrijeme za čišćenje i, ako želite, razmještaj namještaja i uvođenje promjena.

Povijesni stilovi uređenja uključuju stilove klasicizma, srednjovjekovnosti, romantizma i baroka, ali i one nastale kao odraz moderne kulture poput gotičkog, carstvo, high-tech, art deco i fuzija stila. 
Nekoliko najpoznatijih stilova posljednjih godina su skandinavski, mediteranski (marokanski, primjerice), azijski (japanski ili kineski, zen),retro (vintage), Boemski, minimalistički, industrijski, klasični (viktorijanski), rustikalni (francuski, provansalski), suvremeni ili moderni, shabby chic, eklektični i  low cost – stil kreiran uz minimalna sredstva.


Skandinavski stil odražava jednostavnost života i usredotočen je na funkcionalnost i zanimljive linije, manje detalja, prirodna svjetlost i prostranost, a najčešće se koristi paleta bijelih boja i prirodni elementi poput drva.


Fotografija: Primjer skandinavskog stila
Izvor fotografije: Rochele Decorating Pty Ltd


Art deco uključuje elemente modernosti, futurizma i kubizma te se koriste nježne, glatke linije nalik na zavoje od morskih školjaka. Paleta boja uključuje bijelu, crvenu, maslinu, crnu, čokoladu, zlatu i mnoge druge. 


Fotografija: Primjer art deco stila 
Izvor fotografije: stevelarese


Industrijski stil obilježava nesavršenost i neobuzdani interijer, nedovršen izgled prostora, izloženi beton, stara cigla i cijevi. Ne mora nužno izgledati hladno jer se pravim odabirom namještaja i detalja, a bakreni detalji mogu stvoriti toplinu prostora. 


Izvor fotografije: freshome


U nastavku pročitajte nekoliko zanimljivosti iz područja dizajna i savjete za uređenje doma.

 Zanimljivosti:
  • Leonardo Da Vinci je “teoriju boja” naveo kao ključan aspekt dizajna interijera.
  • minimalizam je bio ključni koncept dizajna 21. stoljeća
  • u Viktorijansko doba je dizajn interijera bio posao opasan po život; boja je sadržavala velike količine otrovnih elemenata poput olova i arsena.
  • previše ili premalo svjetlosti može utjecati na ciklus spavanja i dovesti do manjka sna i stresa zbog čega pada imunitet
  • feng shui star je minimalno 6000 godina; u provinciji Henan u Kini iskopan je grob koji je sadržavao njegove elemente (tijelo je bilo pokopano s glavom prema jugu i nogama prema sjeveru, a sa svake strane tijela nalazila su se obilježja važna za feng shui školu forme poput zelenog zmaja s lijeva i bijelog tigra s desna)


Pregled tvrtki koje se bave uslugama uređenja interijera možete pretraživati ovdje, a jedna od preporuka je obrt Dini Interijeri s osnovnom djelatnošću koja se bazira na suhoj - montažnoj gradnji, izradi svjetlećih reklama, rasvjetnom inženjerstvu i montaži spuštenih stropova.  Sa sjedištem u Labinu uspješno posluje od 1997. godine kao jedna od vodećih tvrtki na području uređenja interijera. 

Savjeti za uređenje doma

 

  • soba se može doimati većom uz pomoć svijetlih zidova i stropova te postavljanjem zrcala
  • dobro je objesiti svijetle zavjese kako bi sobu naizgled učinili višom
  • osvjetljenje također vizualno može povećati sobu

Izvor fotografije: Previous Magazine

  • Ako želite savršenu kombinaciju boja u kuhinji, podijelite boju u tri dijela što nalaže pravilo 50/150; pomiješajte jedan dio boje s 50% svjetlije od bazne boje te drugi dio sa 150% tamnije boje i ovom metodom nećete pogriješiti ako želite na zidu napraviti pruge
  • za uštedu prostora kod malih stanova prikladno je kupiti namještaj koji “lebdi u zraku”, za razliku od masivnog namještaja i natrpanih polica koji čine prostor naizgled neurednim i manjim

Izvor fotografije: Unsplash

  • objesite slike na pravu visinu; 7-20 cm iznad namještaja (nešto niže za velike komade namještaje i nešto više kod malih komada) jer oko bježi u prazninu između slika i namještaja ako je previše mjesta između
  • ako kupujete novi stol za blagovaonicu pobrinite se da bude širi od 90 cm kako bi svi imali mjesta za jelo, a ako nemate puno prostora najbolji je okrugli stol


Proljetno čišćenje


Izvor fotografije: RDA Enthusiast Brands, LLC


Proljeće je idealno vrijeme za osvježenje doma i pospremanje. Najlakše je krenuti s jednom po jednom prostorijom jer kada pokušavate sve odjednom, samo nastane još  veća zbrka. 
Nered i zbrka u domu stvara i zbrku u glavi, svi se bolje osjećamo kada je sve uredno i na mjestu, ali je zbog današnjeg načina života teže održavati to stanje. Međutim, uvijek je moguće i znamo kakav je osjećaj vratiti se s posla doma u nered i vidjeti razbacane stvari po podu, stolicama, krevetu i tako dalje. Ako netko planira navratiti u goste, isto nam je draže da je sve uredno. Prvi korak je raščistiti nered i skloniti nepotrebne stvari. 

U sljedećoj tablici možete pročitati rezultate jednog istraživanja provedenog 2016. godine na 2000 sudionika, a radi se o usporedbi navika čišćenja muškaraca i žena.

Izvor: Prilagođeno prema fotografiji HomeAdvisor, Inc.
 

Ako bi Vam ipak dobro došla pomoć, ovdje možete pretraživati servise za čišćenje u vašoj blizini, a u nastavku slijedi nekoliko preporuka. 

Temeljito i profesionalno čišćenje za Vas stručno će obaviti obrt Sinapak iz Zaboka koja istovremeno i distributer profesionalnih sredstava za čišćenje poznatih svjetskih marki. Više o njihovim uslugama možete pronaći ovdje

Kvalitetno i brzo, a po povoljnim cijenama za vas će usluge čišćenja i pranja izvršiti obrt Multiservis koji djeluje na području Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Osim usluga čišćenja, pogledajte ostale usluge u ponudi, poput održavanja grobnih mjesta. 

Hoteli poput Excelsiora u Dubrovniku, Jadrana u Rijeci i Aristona u Opatiji, svoje prostore povjerili su tvrtki Projon iz Rijeke koja za njih obavlja usluge profesionalnog čišćenja i održavanja podnih obloga. Procjenu i uzorak vaše kamene obloge obavljaju gratis. 

S povjerenjem se možete obratiti i vrhunskom timu obrta Skoko iz Čakovca čiji će stručni djelatnici visokokvalitetnim proizvodima i modernim aparatima profesionalno obaviti posao. 

Ponuda Sana servisa za čišćenje iz Zagreba obuhvaća usluge čišćenja i održavanja poslovnih prostora, ureda, stepeništa, generalna čišćenja kućanstava i izvanredna čišćenja poslovnih prostora, stanova, kuća i apartmana. 

Vaše poslovne i životne prostore besprijekorno će očistiti stručni tim obrta Sjaj  uz usluge redovnog čišćenja poslovnih prostora na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi ili jednokratno. Više o obrtu Sjaj možete pročitati ovdje
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje