26.11.2020.

Izvor slike: Unsplash

Sušenje rublja u kući - kako smanjiti vlagu?

Mnogi od nas se susreću s problemima kada zimi ne možemo sušiti rublje vani. Kako bi se prostor zaštito od vlage, potrebno je pridržavati se određenih pravila kako bismo izbjegli respiratorne probleme stanara. Odabrati sakupljač vlage ili odvlaživač zraka? Kako sušiti rublje u kući na način da u domu izbjegnete vlagu i plijesan? Odgovore pročitajte u nastavku, kao i savjete o pravilnom provjetravanju prostora.

Sušenje rublja u kući

Ako nemate sušilicu za rublje, zimi će vam sušenje rublja biti mrsko. Odvlaživač zraka je ono što vam može olakšati život jer mokro rublje u kući ne miriše na dobro. Cijene odvlaživača zraka su različite, a ovise o veličini prostora. Možete ih pronaći za nekoliko stotina kuna, ali i za nekoliko tisuća kuna. Ako vam treba za prostor od, primjerice, 25-35 kvadrata, cijena je obično preko 1.000 kn. Modele koji nemaju zračni ventil na vrhu kućišta, postavite daleko od zidova i namještaja kako bi osigurali pravilnu cirkulaciju zraka.

Izbjegavajte sušenje rublja u prostoriji u kojoj spavate ili u sobama u kojima najčešće boravite. Ako niste u mogućnosti nabaviti odvlaživač zraka, probajte barem prvih pola sata mokru robu držati vani pa je onda unijeti, u sobu koju najmanje koristite i možete redovito provjetravati. Također, koristite ventilaciju ako je imate.

Zašto je važno pridržavati se određenih pravila kod sušenja rublja u domu? Jer sušenjem u domu se razina vlage može povećati i do 30%. Ako se takav zrak taloži u našim plućima kroz dulje vrijeme, postoji mogućnost za razvoj respiratornih problema i gljivičnog oboljenja zvanog aspergiloza. Simptomi mogu biti slični onima kod astme, upale pluća ili sinusitisa. Rizik od ovog stanja je najveći kod osoba koje imaju astmu ili probleme s imunološkim sustavom.

Sušenje rublja na radijatorima

Sušenje rublja u domu, a osobito na radijatoru, nije preporučljivo. Ako ćete to činiti redovito, možete narušiti svoje zdravlje zbog stvaranja plijesni. Udisanje spora plijesni može izazvati alergijske reakcije, kašljanje, umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje i mučninu. Uz navedeno, prekrivanjem radijatora rubljem prekidate slobodan dotok toplog zraka u prostoriju.

Provjetravanje

Vrlo je važno da provjetravate vaš prostor, ali važno je to činiti pravilno. Ako otvorite prozor na kip, tada se zidovi oko prozora rashlađuju i vlaže.
Ispravno je širom otvoriti prozore na par minuta dnevno nekoliko puta u danu (najidealnije je napraviti propuh ako možete otvoriti na dvije strane). Na taj način se svjež zrak izvana brzo zagrije i apsorbira novu količinu vlage, koja izlazi van sljedećim provjetravanjem. Preporuča se provjetravanje 5-10 minuta 3-5 puta dnevno. Prostorije na sjevernoj strani, kao i kupaonice, bi trebalo jače grijati i prozračivati jer se više hlade.
Znate li da grijanje doma smanjuje relativnu vlažnost? Razlog tome je što visoka temperatura može zadržati više vode, tako da se ne morate bojati grijanja, ali i dalje moramo redovito provjetravati prostor. Kad odlazimo iz doma, bolje je ostaviti grijanje na minimalno 15 stupnjeva, nego ga ugasiti.

Izvor fotografije: Unsplash

Sobne biljke

Ako ste veliki ljubitelj biljaka i imate ih više u prostoriji, znajte da one doprinose vlažnosti zraka i da bi ih bilo dobro privremeno staviti van. 

Sakupljač vlage ili odvlaživač zraka?

Iz Hrvatskog Zavoda za toksikologiju i antidoping, ravnatelj Zdenko Lovrić je, u prilogu za HRT-ov Potrošački kod, komentirao sakupljače vlage. Gospodin Lovrić je naveo kako kalcijev klorid iz sakupljača vlage može nadražiti kožu (ako je vlažna) i oči te da je važno slijediti upute proizvođača. Preporučljivije je ovakve proizvode koristiti u obliku tableta, jer je s prahom veća vjerojatnost da ćete doći u kontakt sa štetnim kemikalijama.
Odvlaživači zraka jesu skuplji, ali su i učinkovitiji od sakupljača vlage. Možete ga seliti iz sobe u sobu, kada se kupate ga stavite u kupaonicu, kada kuhate ga stavite u kuhinju i slično, s tim da ne morate brinuti o štetnosti za zdravlje. Slobodno možete boraviti u toj prostoriji i ostaviti odvlaživač da radi barem nekoliko sati.

Na našoj poslovnoj tražilici pronađite tvrtke iz djelatnosti vezane uz fasade, žbuke i izolaciju.

Izvor fotografije: Pixy

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje