12.7.2019.

Izvor slike: hairromance.com

Što vaša kosa govori o vama?

Danas su naše frizure najviše odraz naše osobnosti, a kroz povijest je znala biti alat za isticanje bogatstva i statusa. Pogledajte koje su bile popularne frizure kroz razdoblja i pronađite svoju inspiraciju, kao i frizerski salon u vašoj blizini.

Kroz povijest su ljudi različitim frizurama htjeli ostaviti dojam bogatstva i statusa, noseći vlasulje, bojanjem, ekstenzijama i raznim ukrasima. Danas možemo vidjeti razne frizure koje više odražavaju osobnost pojedinca. U nastavku pročitajte nekoliko zanimljivosti o  nekim od alata potrebnim za pružanje frizerskih usluga u prošlosti. 

Zanimljivosti 

  • prije 2.500.000 godina su se koristili kistovi za dodavanje pigmenta špiljama u Španjolskoj i Francuskoj, a slični kistovi su se kasnije počeli koristiti za češljanje
  • 1906. godine je mladi poduzetnik iz Nove škotske (pokrajina u Kanadi) u svojoj 21. godini pokrenuo tvrtku Fuller Brush, a posao je pokrenuo iz podruma doma svoje sestre u Novoj Engleskoj (regija Sjedinjenih Američkih Država)
  • osnivač L'Oreala, francuski kemičar Eugene Schueller je izumio prvu sintetičku boju za kosu 1907. godine i nazvao ju Aureole
  • prvo sušilo za kosu nastalo je prilagodbom usisavača za potrebe sušenja kose 
  • u drevnom Egiptu žene ukrašavale kosu ukrasnim detaljima, one s višim društvenim statusom su nosile ukrase poput cvijeća, vrpci i traka za kosu
  • Egipćani su koristili kanu za prekrivanje sijedih vlasi

Lišće biljke kane se koristi za bojanje kose, privremeno tetoviranje i bojenje noktiju te za razliku od umjetnih boja, ne oštećuje vlasi i korijen kose. Postoje zapisi koji govore da je kanu koristila egipatska kraljica Kleopatra. 

  • Egipćani su smišljali i svoje pripravke za liječenje ćelavosti, a oni su uključivali mazanje tjemena uljima, mašću pa čak i listovima salate

Popularne frizure i trendovi kroz povijest

Frizure dvadesetih

U dvadesetima je bila popularna vrlo kratka kosa kod žena, a hit je bila bob frizura. Muškarci su voljeli nositi šešire, a ispod njih su se krile zalizane frizure s razdjeljkom na sredini ili sa strane, a za sjaj su koristili briljantin. 
Briljantin je parfimirano ulje koje kosi daje sjaj, a muškarci ga koriste za kosu, bradu i brkove. 

Frizure tridesetih

Porasla je dužina kose do ramena, bili su popularni valovi i uvijena kosa, kao i šeširi. U Tridesetima je bilo nezamislivo vidjeti muškarca s dugom kosom. Muškarci su bili inspirirani zvijezdama Hollywooda poput Clark Gablea ( američki filmski glumac, često nazivan "Kraljem Hollywooda").

Frizure četrdesetih

Dužina kose pomakla se malo preko ramena, a žene su nosile ukrasne mrežice u kosi i prale kosu jedanput tjedno kako bi očuvale svoje kovrče. Popularni stilovi muških frizura uključivali su kosu kraću sa strane  i dužu na vrhu. 

Frizure pedesetih 

Žene su odražavale glamur i ženstvenost, većina ih je kovrčala kosu; također, visoki rep s vrpcom je bio vrlo popularan. Mnogo muškaraca je nosilo frizuru u stilu Elvisa Presleya, a taj stil nazvivamo rockabilly (danas poznat kao pompadour). Upotrijebite malo gela te prstima i češljem sa širokim zubima prođete kroz mokru kosu.  

 

Frizure šezdesetih

Postale su popularne frizure nalik pčelinjim košnicama, dugi, razbarušeni valovi i pixie cut frizura. Šezdesetih je, među muškarcima, bila vrlo popularna frizura kakvu su imali Beatlesi i općenito je razdoblje radikalne promjene frizura. 

Frizure sedamdesetih

Popularizirala se vrlo duga kosa s razdjeljkom na sredini, valovi su ostali u trendu, a zahtijevali su mnogo spreja za kosu i feniranja. Kod muškaraca je kosa bila sve duža te je varirala od zarasle do duge, nije se posebno uređivala. 

Frizure osamdesetih 

Ključ dobre frizure bio je u volumenu, vrlo često su se koristile pegle koje uvijaju kosu i to ne samo kod žena. Nove, nešto šokantnije promjene muških frizura nastupile su u ovom razdoblju i duljina kose je rasla, nosili su se dreadlocksi, irokeze, afro frizure i slično.

Frizure devedesetih 

Devedesete su bile razdoblje seksipila i supermodela, bila je vrlo popularna frizura glumice Jennifer Aniston koju je imala u seriji Prijatelji. Devedesete su bile revolucionarno razdoblje mode, a hip-hop kultura je dobila na popularnosti. Stil frizura odražavao je nemarnost i grunge izgled. Neki su bili inspirirani tadašnjom glazbenom ikonom - Kurt Cobainom.

Ako vam je potrebna oprema za vaš frizerski salon, tvrtka Kalelarga iz Splita u svojem bogatom asortimanu nudi boje za kosu, preparate za njegu kose, četke za kosu, fenove, škare, mašine za šišanje i brojne druge proizvode.  

Izvor fotografije: tvrtke.hr, Kalelarga d.o.o.

Tvrtka Concept S d.o.o. se, između ostaloga, bavi opremanjem frizerskih salona, Nude kompletnu uslugu; od izrade idejnog rješenja do razvoja, proizvodnje i montaže na objektu.
 
Izvor fotografije:  concept-s Ladenbau und Objektdesign GmbH
 
Konstantnim ulaganjem u nova znanja kroz brojne edukacije, seminare i natjecanje, frizerski salon Jagoda pruži profesionalnu uslugu, a studentima i srednjoškolcima su pripremili 30% popusta na sve frizerske usluge. Pogledajte cijelu ponudu i koju su prestižnu nagradu osvojili. 

Frizerski salon Mirjana-F na području Zagrebačke županije, u Gornjem Stupniku nudi kompletne frizerske usluge za žene i muškarce. 

Izvor fotografije: tvrtke.hr, Frizerski salon Mirjana-F

Frizerske salone u vašoj blizini možete pretraživati na našoj poslovnoj tražilici.
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje