1.6.2020.

Izvor slike: Pexels

Sretno ugostiteljima nakon koronavirusa, podržimo ih ispijanjem kave!

Ugostiteljski objekti otvoreni su od 11. svibnja i posluju prema preporukama donesenim u odluci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Zbog spomenutih preporuka i mjera, ugostitelji moraju raditi s dvostruko manje kapaciteta što im znatno otežava poslovanje. Pročitajte više o donesenim preporukama i o zanimljivim kafićima i restoranima s pogledom na more te vinariji iz Marije Bistrice.

Kao što je već svima poznato, ugostiteljski objekti su se otvorili 11. svibnja. Odlukom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  9. i 20. svibnja, donesene su blaže restrikcije, odnosno preporuke, vezane uz koronavirus. 

Neke od preporuka za ugostitelje uključuju:


  • osiguravanje fizičkog razmaka između posjetitelja te posjetitelja i zaposlenih u objektu
  • stolovi bi trebali biti udaljeni 1,5 metara
  • napitci i obroci mogu se konzumirati na otvorenom, na terasi
  • ne preporučuje se korištenje klima uređaja, nego prozračivanje prostora provjetravanjem
  • standardno pranje ruku što je češće moguće, prije posluživanje svakog novog stola
  • brisanje stolova, stolica i drugih površina nakon odlaska skupine gostiju
  • osoblje treba izmjeriti temperaturu prije dolaska na posao 
  • preporučuje se nošenje maski za lice u zatvorenom (medicinske ili platnene koje se mogu prati na minimalno 60°C)

Međutim, oko 50 posto ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj ostalo je neotvoreno 11. svibnja. Neki će tek otvoriti jer nisu stigli obaviti sve potrebne pripreme, a neki nisu u financijskoj mogućnosti ili pak zbog strogih mjera zaštite uslijed koronavirusa. Zbog mjera fizičke distance, ugostitelji moraju raditi s dvostruko manje kapaciteta, što će im donijeti manje prihode. U ugostiteljstvu je zaposleno više od 100 tisuća ljudi, što premašuje polovinu svih ukupno zaposlenih u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti u Hrvatskoj. Ubrzavanje i olakšavanje procesa dobivanja povoljnih kredita od strane institucija uvelike bi im pomoglo.

Italija, koja je treća zemlja po smrtnosti od koronavirusa, iza Sjedinjenih država i Ujedinjenog Kraljevstva, također je popustila s mjerama nakon zabilježenih 145 slučajeva smrti od virusa. U španjolskoj se situacija također poboljšala i broj smrtnih slučajeva se smanjio, ali Madrid i Barcelona još uvijek imaju strože restrikcije. Grčka vlada radi na oživljavanju sektora turizma, a EU komisija upozorava da će Grčka pretrpjeti najgoru recesiju ove godine. U Varšavi se održao prosvjed protiv restrikcija, a naglasak je bio na izreci da je rad kruh.

Preporuke prije posjećivanja ugostiteljskih objekata:

  • proučiti jelovnik kod kuće online prije odlaska u restoran
  • plaćati karticom umjesto gotovinom
  • održavanje preporučenog razmaka

Brojne su se osobe znatno opustile nakon popuštanja mjera, ali koronavirus nije nestao i svi se moramo odgovorno ponašati kako se ne bismo vratili u stanje fizičkog distanciranja. Nadamo se da će ova priča uskoro završiti i pozivamo vas da podržite naše ugostitelje koje je pogodila ova kriza. 

Postoje aplikacije putem kojih možete plaćati u ugostiteljskim objektima poput GRGA aplikacije. Pogodna je i za turiste jer ne moraju mijenjati valutu nego mogu platiti karticom. Također, pametni stolovi mogli bi poslužiti u ovakvoj situaciji, a radi se o sustavima ugrađenim u sami stol u objektu putem kojeg se može naručivati. Takva tehnologija je dostupna, ali nije još zaživjela u praksi kod nas. 

Jedan primjer ovakve tehnologije iz prakse je pametni stol ukrajinske tvrtke Kodisoft koji služi kao sredstvo za naručivanje. Osim toga, dok čekate svoje omiljeno jelo, stol možete koristiti za igranje igrica, crtanje ili gledanje TV-a. Zvuči zanimljivo, a kod nas bi vjerojatno vrlo dobro došlo brojnim roditeljima koji vode svoju djecu u restorane ili kafiće sa sobom.

Ako ste se zaželjeli dalmatinske kuhinje, jela ispod peke, teletine, janjetine, ribljih specijaliteta, raznih jela na žaru i ukusnih deserata, restoran MOLI ONTE s Hvara neće vas razočarati. Uz bogati jelovnik, dvije terase tik do mora osiguravaju pravi romantični ugođaj. Također, ako se želite zadržati malo duže u ovom prekrasnom mjestu, MOLI ONTE nudi i usluge smještaja.

Izvor fotografije: Moli Onte 

Na Hvaru ne nedostaje zabave ni objekata gdje možete počastiti svoje okusne pupoljke dobrim jelom ili osvježavajućim pićem. BEACH BAR Hula Hula s Hvara oduševljava svojim plesnim podijem na plaži, uz odlične koktele i glazbu stvara se pravi ljetni ugođaj.

Izvor fotografije: Hula-Hula Hvar
 
 
Izvor fotografije: Restaurant Leut - Cavtat, Extra d.o.o.

Najdužu gastronomsku tradiciju na području hrvatske obale ima obiteljski Restoran Leut iz Cavtata. Restoran je imao prilike ugostiti brojne ljude iz raznih dijelova svijeta te za svoje goste nude i mogućnost organizacije raznih svečanosti, s kapacitetom od tristo mjesta. Cavtat je vrlo atraktivna destinacija, omiljena brojnim poznatim osobama, smještena između Dubrovnika i Konavla

Izvor fotografije: Restaurant Leut - Cavtat, Extra d.o.o.

Ni na sjeveru ne izostaje prirodnih ljepota i dobre ugostiteljske ponude. U Humu Bistričkom, pored Marije Bistrice, nalazi se KLET ZAGORSKI DVORI - VINARIJA I IZLETIŠTE MICAK. Klet omogućava druženja do 250 gostiju u tri sale, a bogata ponuda vina iz vlastitog vinograda oduševit će prave vinoljupce. 

Izvor fotografije:  tvrtke.hr, Klet zagorski dvori - vinarija i izletište Micak 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje