22.7.2021.

Izvor slike: Unsplash

Spuštena stopala - koje vježbe pomažu i koje su cijene uložaka?

Stopalo se formira između 3. i 6. godine života, a svod stopala kod djeteta možete pratiti do otprilike 10. godine života. Isplati li se nabaviti ortopedske uloške i kako oni pomažu, pročitajte u nastavku. Također, saznajte okvirne cijene uložaka te pronađite jednostavne vježbe koje vaše dijete može izvoditi, uz par pomagala koje svatko može pronaći u svome domu. Spuštena stopala mogu izazvati probleme s kukovima, zdjelicom, koljenima i kralježnicom, zato se posavjetujte s liječnikom i pratite potrebnu terapiju.

Ravna/spuštena stopala kod djece

Važno razdoblje za pravilno formiranje stopala je između 3. i 6. godine života, a svod stopala se popravlja sve do 10. godine. Nekada se svod ne popravlja te stopala ostaju spuštena, a većinom se tada radi o mekanom, fleksibilnom spuštenom stopalu. 

Razlog za brigu stvara rjeđi oblik spuštenog stopala - rigidno spušteno stopalo. Ako vaše dijete ima bolove, potražite pomoć liječnika specijalista koji će prepisati odgovarajuću terapiju.

Ortopedski ulošci za ravna stopala

Ulošci za ravna stopala pomažu u uklanjanju bolova i pružaju potporu luku stopala, kako bi se smanjio rizik od problema s gležnjevima, koljenima, leđima i kukovima. Važno je istaknuti da ulošci za stopala neće izlječiti spuštena stopala, ali će reducirati simptome koji nastaju zbog njih.

Na području Bedekovčine ortopedska i medicinska pomagala možete pronaći u trgovini GAMBEX. Ortopedska pomagala kod njih možete nabaviti preko HZZO-a.

Nošenje ortopedskih uložaka trebalo bi biti obavezno za osobe:

  • s bolovima u peti
  • bolovima u prednjem dijelu stopala
  • s petnim trnom
  • s hallux valgusom
  • s metatarzalgijom 
  • s Mortonovim sindromom

Međutim, nošenje uložaka ne može naškoditi ni osobama koje nemaju navedena stanja, pogotovo zato što vrlo rijetko hodamo bosi, zbog čega mišići naših stopala postaju neaktivni.

Izvor fotografije: Vita d.o.o. Šibenik

 Vrste ortopedskih uložaka:

  • obični - mogu ih nositi svi
  • sportski-ortokinetički - antibakterijski su i otporni na znojenje te su izrađeni od najotpornijih materijala
  • korektivni - za osobe s određenim deformacijama stopala

Anatomski ulošci nisu isto što i ortopedski, oni se ne izrađuju posebno za svako stopalo, već su univerzalni. Za razliku od ortopedskih uložaka, ne pomažu u pravilnijem hodanju i smanjivanju bolova.

Tvrtka Vita, koja se nalazi u Šibeniku, omogućuje dostavu ortopedske obuće i uložaka na vašu kućnu adresu. Također je isporučitelj medicinskih proizvoda i ortopedskih pomagala za HZZO.

Cijene ortopedskih uložaka

Cijene ortopedskih, korektivnih uložaka za stopala, mogu se kretati od otprilike 400,00 do 2.000,00 kn. Cijene variraju ovisno i debljini uložaka, materijalu izrade, namjeni (na primjer, određeni sportski ulošci mogu biti nešto skuplji).

Proizvodnjom ortopedskih pomagala u Zagrebu bavi se Ortopedija PAR-MAR, u čijoj ponudi možete pronaći ortopedske silikonske uloške za rasterećenje pete i pomoć kod petnog trna za samo 110,00 kn.

Vježbe za ravna stopala

Spomenuli smo kako spuštena stopala mogu izazvati probleme i ostalim dijelovima tijela poput kukova, zdjelice, koljena, ali i cijele kralježnice. Zato ne ignorirajte ovaj problem i slijedite terapiju i savjete svojeg liječnika.

Za bilo kakve terapije i vježbe, uvijek se konzultirajte sa stručnom osobom - specijaliziranim liječnikom, ali u nastavku možete pročitati o kakvim se vježbama otprilike radi.

Neke od vježbi za ravna stopala: hodanje na petama, hodanje na prstima, dizanje na prste, hvatanje kamenčića prstima i premještanje s jedne strane na drugu, gužvanje ručnika prstima i druge.

Svaku vježbu možete izvoditi barem 10 puta. Pogledajte još primjera vježbi u videu te pročitajte korisne informacije na stranici roditelji.hr. Tekst je napisala dipl. kineziologinja Lana Novota.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje