12.2.2024.

Izvor slike: Unsplash

Savjeti za uspješnu prodaju kuće/stana

Na Google kartama ste sigurno vidjeli da postoji opcija virtualne šetnje. Znate li da potencijalnim kupcima možete omogućiti virtualnu šetnju vašom nekretninom? Osim uredne dokumentacije, za uspješnu prodaju nekretnine važna je i sama prezentacija kuće/stana u oglasu. U nastavku pročitajte i koja vam je sve dokumentacija potrebna te gdje možete pronaći ZK izvadak (video upute). Na kraju dijelimo nekoliko savjeta o određivanju prodajne cijene.

Prezentacija i kvalitetan oglas za nekretninu

Prvi dojam je važan u svemu, ponekad može biti i presudan za odluku o kupnji. Uzmite vremena i uložite ga u čišćenje i organizaciju prostora koji prodajete, ili platite usluge servisa za čišćenje. Bit će dodatan trošak, financijski i vremenski, ali ostvarit ćete bolji dojam u očima kupca. 

Ono što kupac prvo vidi je vaš opis i fotografije u samom prodajnom oglasu. Zbog toga je vrlo važno potruditi se oko fotografija (i videa ako želite) jer zbog loših fotografija možete izgubiti interes potencijalnog kupca. Prilikom sastavljanja teksta za oglas, istaknite prednosti nekretnine, blizinu javnog prijevoza, škole, trgovina i slično.

Izvor: Unsplash

Virtualna šetnja - najlakši i najbrži način razgledavanja nekretnine

Jeste li čuli za virtualne šetnje? Omogućite svojim kupcima realan doživljaj prostora i to doživljaj dostupan bilo kada. Iz udobnosti svog doma mogu detaljno pogledati vaš prostor online, bez potrebe za putovanjem do mjesta gdje se nekretnina nalazi. To može biti od velike koristi ako prodajete nekretninu koja se ne nalazi u mjestu u kojem živite. 

Virtualna šetnja je 3D prikaz unutrašnjosti prostora, što kupcu i vama može uštedjeti vrijeme oko donošenja odluke i dogovora. za izradu virtualne šetnje možete se obratiti specijalnim agencijama za izradu virtualnih tura i drugim profesionalcima koji su se specijalizirali za takvu uslugu.


Prikupite svu dokumentaciju, počevši od vlasničkog lista

Uredna dokumentacija je vrlo važan čimbenik koji je odlučujući u procesu prodaje nekretnine. Ako prodajete preko ovlaštene agencije, dobit ćete detaljna uputstva i informacije o potrebnim dokumentima. Agencija za nekretnine ZAGREB WEST iz Zagreba, ima ekskluzivnu ponudu nekretnina za najam i prodaju u gradu Zagrebu.Klijentima je na raspolaganju za sljedeće usluge:

  • najam stana u Zagrebu
  •  prodaju stana u Zagrebu
  •  najam kuća u Zagrebu
  •  prodaju kuća
  •  zakup poslovnog prostora u Zagrebu
  •  prodaju poslovnog prostora u Zagrebu

Za kuće, kao i za stanove, trebat ćete izvadak iz zemljišne knjige (vlasnički list), tlocrt ili etažni elaborat, kopiju katastarskog plana, građevinsku i uporabnu dozvolu i, ako ga imate ili planirate naknadno napraviti, energetski certifikat. Za zgrade i kuće građene prije 1968. godine, potrebno je Uvjerenje s katastra da je nekretnina evidentirana u katastarskom operatu prije 16.02.1968. te Uporabna dozvola za građevine izgrađene prije 16.02.1968.


Nemate ZK izvadak i ne znate ga pronaći?

Na web stranici OSS-a možete zatražiti i preuzeti zemljišnoknjižni izvadak, a odabirom izbornika katastar, možete zatražiti i preuzeti kopiju katastarskog plana, izvod/prijepis iz posjedovnog lista, izvadak iz Baze zemljišnih podataka. 

Za detaljnije upute za korištenje OSS-a za preuzimanje navedenih dokumenata/isprava, možete pogledati OSS video upute.


Kako odrediti prodajnu cijenu nekretnine?

Nije loše usporediti cijene ostalih nekretnina s vašeg područja, ali pritom ne treba uzimati te cijene kao jedini faktor. Ponekad cijene nekretnina po oglasu budu nerealne i takve nekretnine nerijetko duže vrijeme stoje u tim oglasima.

Prilikom kupnje nekretnine uz bankovni kredit, banke mogu tražiti procjenu tržišne vrijednosti nekretnine. Procjenu vrijednosti nekretnine za vas mogu dati ovlašteni sudski vještaci građevinske struke. Općenito, kod prodaje nekretnine nije obavezna procjena, ali nekretnina s procjenom vjerodostojnog stručnjaka može dobiti na vrijednosti.


Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje