20.12.2019.

Izvor slike: Pexels

S božićnim desertima, ukrasima i darovima, tako se može

Božić unosi radost u naše domove, a kićenje bora, izrada ukrasa, kupnja darova, bogati blagdanski stol, božićne melodije i druge blagodati ovog razdoblja okupljaju brojne obitelji. Bili kršćani ili ne, ljudi jednostavno vole božićne običaje, posjećuju Advent u svom gradu i vesele se. Svi znamo i da je Božić komercijaliziran u velikim razmjerima i da to ne bi trebala biti bit ovog blagdana, ali potrošačko društvo i konzumerizam donose svoje. Iako želimo uveseliti svoje najmilije, moramo biti racionalni u potrošnji. Pročitajte zanimljivosti koje smo saznali na zagrebačkom Adventu i pronađite inspiraciju za darovima u nastavku.

Darovi i ukrasi


Saonice pune slatkiša


Znamo da djeca obožavaju slatkiše, a kako bismo ih upakirali na originalan način, na dva šećerna štapića možemo postaviti par čokoladica i zamotati ih ukrasnom vrpcom. Ovo je dobra opcija koja će uveseliti vaše najmlađe, a u vrijeme financijskih kriza u našim novčanicima, neće biti dodatni udar.

Izvor fotografije: Flickr


Personalizirane šalice


Šalica može postati vrlo osoban dar, ako sami nadodate svoju poruku na nju. To možete učiniti s posebnim markerima koje možete nabaviti u trgovina poput Hobby Art Chemaco u Zagrebu.

Izvor fotografije: Unsplash

Tvrtka IRA Commerce ima bogati darovni program s raznim ukrasnim dekoracijama, uz uslugu umatanja poklona. Također, organizirana dostava omogućuje dostavu svježeg cvijeća u vaš dom.

Izvor fotografije: IRA Commerce

Prozirne kuglice


Ako su vam dosadile klasične, stare kuglice kojima svake godine ukrašavate svoj bor, možete začiniti stvari kupnjom prozirnih kuglica koje možete napuniti raznim dekoracijama. Možete sami od papira izraditi borić recimo, kupiti bijele kuglice od stiropora za snijeg, izraditi ili kupiti raznobojne zvjezdice, mogućnosti je puno i zabavno je napraviti nešto samostalno.

Izvor fotografije: Flickr

Advent u Zagrebu


Ideje za božićne poklone dobili smo i na zagrebačkom Adventu, gdje smo, između ostalih, posjetili kućicu Jingle Ladies koja nas je privukla svojim zanimljivim proizvodima mladih hrvatskih kreativaca. 


Izvor fotografije: tvrtke.hr


Brend Dhalia by Dahlia u ponudi ima razne vrste nakita i ukrasa koje samostalno izrađuje nadarena Valentina Šaško. Osim klasičnog nakita poput naušnica, narukvica i ogrlica, izrađuje i zanimljive ukrase za cipele.

Gracijana iz WearIt design-a izrađuje majice s raznim slikama i tekstovima vodeći se vlastitim idejama, ali nudi i mogućnost da sami odaberete dizajn i izradu po narudžbi. Zabavne majice možete pokloniti muškarcu ili ženi u svome životu, a tu ponudi su i dječje majice.

Još jedan zanimljiv proizvod, koji će privući pažnju putoholičara i onih koji će to postati, je travelbook pod nazivom My travelificent moments. Ovaj putni planer ideja je mladog para Viktorije i Marka, koji su htjeli stvoriti svojevrsni spomenar putovanja u kojemu na jednom mjestu možete sačuvati sve svoje uspomene, fotografije i razne druge stvari. Knjiga se sastoji od 240 šarenih i zabavnih stranica u kojima možete lijepiti fotografije, sačuvati ulaznice u džepiću za ulaznice i zaigrati brojne izazove i igre koje će vam putovanje učiniti još zabavnijim.

Izvor fotografije: prilagođeno prema izvoru, V.J.


Vidjeli smo brojne kućice gdje možete kupiti prekrasne poklone i božićne dekoracije za vaš dom. Možda vas potaknu da sami izradite slične ukrase, a možda vam potaknu kreativnu stranu i sami osmislite nešto sasvim novo. Svakako je izrada vlastitih dekoracija dobar način za obiteljska i prijateljska druženja, bez mobitela i televizije. 

Izvor fotografije: tvrtke.hr

Uživanje u kuhanom vinu također nismo zanemarili. U kućici Planet Nikka, koja obogaćuje Adventu na Štrosu, uživali smo u vinu iz vinarije Perak. Saznali smo da posjetom vinarije Perak u Kutjevu, možemo uz vino i obilaske podruma, uživati i u kušanju suhomesnatih slavonskih delicija koji su također iz njihove proizvodnje. Vinarija ima dvanaest hektara vinograda, a autor vrhunskih vina je enolog Ivica Perak.

Izvor fotografije: prilagođeno prema izvoru - vinarija Perak

Osim svima poznatog klizališta na trgu kralja Tomislava, posjetili smo i novootvoreno klizalište u Klovićevim dvorima koje nas je jednako očaralo.

Izvor fotografije: tvrtke.hr

Božićni deserti iz svijeta

Olja Brkljač, zaljubljenica u kuhanje i slastice, odlučila nas je uveseliti i podijeliti s nama recept za ukusan kolač od bundeve. Olja je nedavno sudjelovala u popularnom showu Kuhan i pečen, gdje je imala prilike svoj talent pokazati svima koji vole gledati kulinarske emisije, a ima nas.
U nastavku slijedi recept za kolač od bundeve i čokolade, mi ćemo ga sigurno isprobati. 

Izvor fotografije: prilagođeno prema izvoru, O.B.


Upute: 

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a zatim u zdjeli pomiješajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, muškatni oraščić i cimet. U zasebnu zdjelu stavite otopljenu čokoladu i nakon što se malo ohladi, dodajte je u drugu zdjelu zajedno s pireom od bundeve, stepkom, ekstraktom vanilije i Letifico medenom kremom od kakaa.

Potom mikserom razradite maslac zajedno sa smeđim šećerom te šećerom u prahu sve dok se smjesa ne sjedini. Kontinuirano miješajte te dodajte jaja, a zatim pola smjese s brašnom dok se ne sjedini. Nakon toga dodajte drugu polovicu, kao i smjesu od bundeve i stepka.

Dobivenu, jednoliku smjesu izlijte u kalup za pečenje kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje.  Pecite u pećnici sat vremena na 170 stupnjeva. Za to vrijeme napravite smjesu za preljev miješajući šećer u prahu, naribani đumbir i sok od klementine. Kada je kolač gotov, zalijte ga sokom od klementine za dodatnu sočnost i smjesom za preljev. Na kraju naribajte koricu klementine. 

Napomena: ako želite ublažiti slatkoću ove slastice, možete staviti i manje šećera, po izboru.

Grčka


U Grčkoj vole poslasticu zvanu melomakarona, a radi se o kolačićima koji imaju sličan okus kao baklava. Slatki kolačići od narančine kore umočeni u med ne zvuče loše. U mješavinu meda i šećera se umaču odmah nakon pečenja.

Izvor: Flickr

Engleska


Neizostavan božićni desert u Engleskoj je Božićni puding koji se još naziva i pudingom od šljiva. Puding potječe iz 14. stoljeća, a nastao je s namjerom dužeg očuvanja hrane. Radilo se o miksu mesa, žitarica, povrća, masti, začina i voća. Najčešće su to voće bile grožđice, a ne šljive, kao što bi se moglo iščitati iz naziva. Pakiralo se u životinjska crijeva i želudac da bi se očuvao za serviranje nakon par mjeseci kasnije.
U engleskoj narodnoj pjesmi “We Wish You a Merry Christmas" spominje se taj puding: “Oh bring us some figgy pudding,” and “we won’t go until we get some,”

Izvor fotografije: Marmiton


Danska


U Danskoj se tradicionalno priprema puding od riže koji sadrži mlijeko, rižu, vaniliju, bademe i tučeno vrhnje. u puding se sakrije badem, a sretnik koji ga pronađe dobije dar. 

Izvor fotografije: Flickr

Španjolska

Tradicionalni desert u Španjolskoj je nugat (Turrón) koji je mješavina meda, šećera, bjelanjaka i badema. Ovaj desert je arapskog podrijetla, a vjeruje se da je potekao iz malog grada Jijona prije 500 godina. Danas u tom gradiću čak postoji muzej posvećen ovoj slastici i njezinoj povijesti.

Izvor fotografije: Paxfuel

Rusija


U Rusiji neki njeguju običaj posta na Badnjak, a kada se na nebu pojavi prva zvijezda, tada jedu kašu (Sochivo) napravljenu od žitarica ili riže serviranu s medom, voćem, orašastim plodovima i sjemenkama. 
Obitelji bi žlicu kaše bacili u strop i, ako bi se zaljepila, to označava sreću i dobru žetvu za njih.

Izvor fotografije: Unsplash

Francuska


Za desert u Francuskoj (kao i u Belgiji, Švicarskoj, Kanadi, Libanonu) se priprema čokoladni "panj" koji oni nazivaju Bûche de Noël. Ideja o ovoj poslastici nastala je iz starog običaja kada su obitelji u ognjište stavljao panj koji su posipali solju, vinom ili svetom vodom i zatim bi ga na Badnjak zapalili. Vjerovali su da to osigurava uspješnu berbu u sljedećoj godini.

 Izvor fotografije: Flickr


Iran


Kada se bliži perzijska (iranska) nova godina zvana Norouz, tradicionalno se peku ukusne slastice poput perzijskih kolačića od slanutka s pistacijama. Rade se s brašnom od slanutka i predivnih okusa vodice ruže, kardamom i pistacijama. Ovi kolačići ne sadrže gluten ni mliječne proizvode i možemo ih nazvati veganskim kolačima, tako da ih svi mogu probati. Tradicionalno se izrađuju u obliku djetelina, ali naravno, možete probati i s drugim oblicima ako nemate takve okvire. 

Izvor fotografije: Flickr






Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje