15.2.2021.

Izvor slike: Unsplash

Rolo, zebra, panel, trakaste ili paket zavjese, koje odabrati?

Odabir zavjesa ovisi o funkcijama koje želite od njih dobiti, jer ponekad tražimo zavjese koje će upotpuniti dekor i izgledati lijepo u domu, a ponekad one koje će blokirati sunčeve zrake u spavaću sobu, dok na godišnjem želimo spavati do podne. Pri odabiru zavjesa za zamračivanje (blackout), možete ih u trgovini testirati tako da upalite blic na mobitelu i pogledate prolazi li svjetlost kroz zavjesu. Pročitajte neke od karakteristika različitih vrsta zavjesa kako bih lakše odabrali one prikladne za vaš dom i želje. Znate li kakve su rimske zavjese i odakle potječe taj naziv? Koje se zavjese mogu koristiti kao vrata za ormare?

Rolo zavjese

Dekorirajte svoje prozore praktičnim i modernim rolo zavjesama jer, osim što štite od sunca i pogleda, dobro izgledaju. Platno se na valjak može namatati pomoću vrpce, lančićem, monokomandom ili elektromotorom.

Kako izabrati vrstu rolo zavjesa:

  • uobičajene rolo zavjese/sjenila - ne želite potpuno zamračiti prostor
  • rolo blackout - želite potpuni mrak u, recimo, spavaćoj sobi, a ne da vas zrake sunca prerano probude
  • duo rolo zavjesa (zebra) - želite mogućnost kontrole svjetla, slično kao da imate tipku za prigušivanje svjetla kućne rasvjete

Također, postoje termoizolacijske koje rolo zavjese koje štite od topline. Tvrtka Rolete iz Čakovca u ponudi ima različite vrste rolo zavjesa, a veličine cijevi za namatanje tkanine dolaze u verzijama od: 25mm, 28 mm, 43 mm, 50 mm i veće. 

Zebra zavjese

Zebra zavjese su jako zanimljive jer imaju prozirne i neprozirne trake koje se međusobno izmjenjuju. Nazivaju se još i dan-noć zavjese jer izmjenom zbijenijih traka s transparentnijim, postižete različita osvjetljenja.

Dolaze u jeftinijoj varijanti ako je konstrukcija u koju se motaju zavjese otvorenog tipa, a ako se povlače u zatvorenu, plastičnu kutiju su nešto skuplje. U tom slučaju se zavjesa čuva od prašine i vanjskih utjecaja.

Izvor fotografije: SMS - PLAST Obrt 

Panel zavjese

Za zaštitu od sunca i pogleda možete odabrati i panel zavjese. Možete kombinirati različite vrste traka i izraziti svoju kreativnost, u svakom slučaju ćete postignuti moderan izgled. Upotrebljavaju se za veće prozore i za klizne stijene, a njima se može upravljati ručno ili na špagu. 
Zanimljivo je da se takve zavjese mogu koristiti i kao alternativa vratima za ormare jer imaju vodilice panela. Sviđa li vam se takva ideja, možete potražiti rješenje u Ikei. 

Izvor fotografije: Rolete d.o.o. 

Trakaste zavjese

Ono čime se trakaste zavjese ističu je mogućnost zakretanja lamela do 180 stupnjeva. Obično ih ljudi vole koristiti za poslovne prostore, ali s obzirom na to da ne skupljaju prašinu i ne upijaju mirise, idealni su za dom ako ste alergični na prašinu. Zato zamijenite čišćenje zavjesa vikendom gledanjem Netflixa ili uzmite kavu za van i prošećite. 

Izvor fotografije: Rolete d.o.o. 
 

Paket zavjese 

Paket zavjese su ravne, bez nabora i imaju mehanizam za podizanje. Popularne rimske zavjese su ravne zavjese na podizanje, s letvicama ušivenim u tkaninu za ravnomjernije podizanje. Ove zavjese navodno potječu još iz vremena starih Rimljana, zbog čega su dobile ovaj naziv.

Izvor fotografije: Flickr

Postoje i festoni koji se nabiru te podižu i spuštaju pomoću lančića na vodilici. Festoni su zapravo dijelovi francuskih zavjesa koje se sastoje od dijelova sastavljenih u bore. Taj izgled daje starinski, luksuzni izgled. Nekad su ih si mogli priuštiti samo bogati pojedinci, ali trenutno im popularnost u prosječnom domu vjerojatno nije velika. 

Široku ponudu zavjesa, žaluzina i roleta možete pronaći kod tvrtki dostupnih na našoj poslovnoj tražilici.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje