27.2.2024.

Izvor slike: Unsplash

PVC, drveni ili aluminijski prozori, razlike i koje odabrati?

Hoće li prevagnuti cijena, ekološka komponenta ili izgled? Pomno birajte prozore i čitavu stolariju za svoj dom jer vrsta prozora i kvalitetna ugradnja utječu na kvalitetu življenja u tom prostoru, kao i na samu cijenu nekretnine. Odabirom kvalitetnih prozora, koje će ugraditi profesionalci s potrebnim znanjima, možete smanjiti troškove grijanja i hlađenja. Na kraju pročitajte i zašto je RAL ugradnja bolji odabir od klasične montaže prozora, unatoč višoj cijeni.

Aluminijski prozori

Jedan od odlučujućih faktora za kupnju aluminijskih prozora je cijena, jer su oni najskuplji od troje navedenih vrsta prozora. Raspon cijene se kreće otprilike od 200,00 do 600,00 eura po metru kvadratnom. Konkretnu cijenu možete dobiti nakon što odaberete oblik i veličinu prozora, okvir, ostakljenje i hoće li se prozor otvoriti fiksno ili će biti klizni.
Što se tiče materijala, aluminij je otporan na sve vremenske uvjete, zbog čega je trajniji u odnosu na drvo i PVC,a također je ekološki prihvatljiv zbog mogućnosti recikliranja takve stolarije. Jednostavni su za održavanje i ugodni oku, nećete pogriješiti ako odaberete ALU prozore. 

Tražite li tvrtku za aluminijsku ili PVC stolariju na području Splitsko-dalmatinske županije, preporučujemo tvrtku VIDAKOVIĆ ALUMINIJ d.o.o. Njihova ponuda uključuje aluminijsku i PVC stolariju vrhunske kvalitete, a izrađuje se po narudžbi, u željenim dimenzijama i bojama.

Izvor fotografije: VIDAKOVIĆ ALUMINIJ d.o.o.

Drveni prozori

Cijene drvenih prozora mogu biti u rasponu od 150,00 do 400,00 eura po metru kvadratnom. U odnosu na PVC i ALU prozore, kod drvenih je održavanje nešto zahtjevnije. Drvenu stolariju treba premazati nakon određenog vremena (barem svake druge godine) jer inače neće biti zaštićena od vanjskih utjecaja i od insekata i termita. S druge strane, s drvom ćete dobiti poseban izgled i toplinu, uz to što drvene okvire možete obojiti u drugu boju, što ne možete s PVC i ALU prozorima. Također, drvo je ekološki najprihvatljiviji materijal od troje navedenih. Drveni prozori s trostrukim ostakljenjem imat će jednak nivo izolacije poput PVC prozora.

PVC prozori

Što se tiče cijene PVC prozora, u odnosu na navedeni trojac su najpovoljniji, a raspon cijena se kreće otprilike u rasponu od 130,00 do 400,00 eura po metru kvadratnom. Konačna cijena ovisi o obliku, veličini i okviru prozora te o ostakljenju i načinu otvaranja. Jeftiniji su od drvene stolarije. Jednostavni su za održavanje i ne trunu, ali manje ekološki prihvatljivi od drvenih i ALU prozora. PVC prozori s više komora imaju bolju toplinsku i zvučnu izolaciju, čvršći su i trajniji. 

Svi prozori obrta Drvoplast, vl. Adolf Čer izrađeni su od Alphacan profila (s 5 i 6 komora), imaju kutna ojačanja na spojevima, ugrađeni su okovi Siegenia, a kvake su proizvod tvrtke Schachermayer. Dostupni su u klasičnoj bijeloj boji, ali u drugim bojama, kao i s uzorkom drveta u nekoliko verzija. Ističu važnost izvedbe i vrsta prozora te da ti faktori utječu na kvalitetu življenja i cijenu nekretnine, kao i smanjenje troškova grijanja/hlađenja.

Koju vrstu ugradnje odabrati, klasičnu ili RAL ugradnju?

Ugradnja prema RAL smjernicama omogućuje visoke standarde energetske efikasnosti, zvučne izolacije i vodonepropusnosti. RAL ugradnja omogućava tri razine izolacije, odnosno brtvljenja:

  • unutarnju: omogućuje nepropusnost zraka i pare
  • srednju: toplotna i zvučna izolacija
  • vanjsku: otpornost na udare vjetra i kiše, nepropusnost pare

O specifičnostima RAL montaže možete se posavjetovati sa stručnjacima iz tvrtke FENESTRA d.o.o. iz Osijeka. Modernim profilima uvelike su riješili gubitke kroz prozore i vrata te ističu važnost adekvatne izvedbe spoja između prozora i zida. Prečesto se u praksi nakon ugradnje energetski efikasnih prozora ipak pojavljuje vlaga koja uzrokuje plijesan i gljivice. Obratite se stručnjacima iz FENESTRE, koji imaju iskustva i znanja potrebna da se to spriječi u vašem domu.

Izvor fotografije: FENESTRA d.o.o.

Klasična montaža je jeftiniji i brži način ugradnje, a ugrađuje se pomoću vijaka i poliuretanske pjene. Problem je što PUR pjena nije otporna na UV zrake i upija vlagu, zbog čega se i gubi toplina te se pojavljuje kondenzacija . Ugradnja prozora prema RAL smjernicama je dvostruko veća od klasične, ali je daleko isplativije dugoročno, jer vas klasična ugradnja može na kraju koštati i vremena i novaca za saniranje potencijalnog nastanka vlage.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 29.2.2024.
Ne znate koji su uvjeti i kriteriji za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća? U nastavku ćete pronaći poveznicu informacije koje vam trebaju u vezi poticaja. Toplinska izolacija, hidroizolacija i zvučna izolacija su vrlo važne stavke za udobnost i sigurnost vašeg doma. Prvi korak je osigurati kvalitetnu izolaciju vanjskih zidova, čime ćete znatno smanjiti troškove grijanja u budućnosti. Prozori tu također imaju važnu ulogu i štite od vremenskih uvjeta, od buke i od vlage. Pronađite i razlike između drvenih, aluminijskih i PVC prozora te tvrtke koje se bave izradom i ugradnjom istih. Jeste li čuli za dvostruko i trostruko staklo? Na kraju saznajte i koje strane svijeta vam mogu omogućiti iskorištavanje prirodne svjetlosti i uštedu na grijanju.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje