16.5.2019.

Izvor slike: Bazeni i Saune

Prve peraje bile su osmišljene za ruke

Uskoro nas očekuju ljetne vrućine u kojima nerijetko poželimo da možemo skočiti u more ili bazen. Ako ste se odlučili na ugradnju bazena, u nastavku možete pronaći korisne savjete i informacije o istima. Također, pročitajte neke zanimljivosti o bazenima i plivanju te o nekim od najzanimljivijih bazena na svijetu.

Bazeni - vrste i održavanje 

Kada se bliži ljeto i kad pomislimo na sunce i ljetne vrućine, priželjkujemo odlazak more, ali svakako bi nam dobro došao i bazen koji bi nas dočekao doma svaki dan. Najbolje razdoblje za početak izgradnje je već tijekom jeseni, kada je zemlja još suha ili proljeće, prije dolaska ljetnih vrućina, ali se zemlja najprije treba dobro osušiti. 
U nastavaku ćemo nabrojiti neke vrste bazena i tvrtke kojima se možete obratiti oko odabira i ugradnje istih. Bitno je napomenuti i da je važno redovito kontolirati količinu slobodnog klora u bazenskoj vodi i njezinu pH vrijednost barem dva puta tjedno, ali pumpa ili filtar trebaju biti uključeni barem osam sati tijekom dana. Kada voda cirkulira, manje je podložna razvoju "života" od vode koja stoji. Također, otprilike svaka dva tjedna potrebno je izmijeniti 10% vode u bazenu jer se tim postupkom uklanjaju neželjeni spojevi koje nije moguće ukloniti filtracijom. 


Postoji više kriterija prema kojima možemo raspodijeliti bazene, a oni najvažniji su kriteriji načina izgradnje i kriterij namjene.

Prema namjeni:

 • bazeni za javnu uporabu
 • bazeni za privatnu uporabu
 
Prema načinu izgradnje:
 • betonski bazeni
 • inox bazeni
 • poliesterski bazeni
 • liner bazeni
 • montažni bazeni

Najčešće vrste bazena prema načinu izgradnje su montažni i betonski bazeni. 
Za izgradnju betonskog bazena treba mjesec, dva, ali ponekad i više mjeseci jer se grade u više faza koje zahtijevaju vremena; betoniranje, sušenje betona i druge. Njihova prednost je što vas u gradnji ne ograničava oblikom ni veličinom i nudi više mogućnosti po pitanju opremljenosti i izbora završne obloge, a od 2014. godine bez dozvole se može izgraditi bazen manji od 100 kvadrata ukopan u tlo, dok se prije morala ishoditi dozvola za bazene veće od 24 kvadrata. 


Izvor fotografije: Bazeni i Saune


S druge strane montažni bazeni nude jednostavniju i povoljniju izgradnju pri kojoj se montiraju unaprijed pripremljeni elementi od panela ili iz role. 


Izvor fotografije: Bazeni i Saune

Postoje i liner bazeni koji su izgrađeni od betona, betonskih blokova ili ojačanih pločastih elemenata, a sve popularniji su stiroporni blokovi.


Izvor fotografije: Bazeni i Saune


Poliesterski bazeni su također dobar izbor za kućni bazen zbog prihvatljive cijene i brze gradnje. 

Izvor fotografije: Bazeni i Saune

Noviji način gradnje je izrada bazena od inoxa čija je glavna prednost izdržljivost samog materijala i izrada po narudžbi.
 
Prema vrsti filtracije vode:
 • skimerski bazeni
 • bazeni s preljevnim kanalom

Bazeni imaju filter uređaje koji omogućuju bistru vodu; radi se o pješčanom filteru koji se nalazi u strojarnici bazena. Voda iz bazena se dovodi do filtera te se nakon toga pročišćena vraća u bazen, a do filtera se dovodi preko skimmera ili se voda preko preljevnog kanala prelije u kompenzacijski bazen.
Skimerski bazeni su povoljniji i jednostavniji za gradnju, a preljevni su primjereniji za javne objekte.

Bazene svih vrsta i namjena može vam ponuditi tvrtka Marana iz Pule koja uspješno djeluje preko dvadeset 25 godina, a osim bazena ponuda sadrži i masažne kade, fontane, sustave za navodnjavanje i druge proizvode - pogledajte čitavu ponudu. 

Ako trebate pomoć s odlukom oko odabira bazena, s povjerenjem se možete obratiti tvrtki Magnolija iz Pule koja u ponudi ima proizvode poznatih svjetskih proizvođača poput Armstrong - DLW delifol, bazenske folije. Uz izgradnju, sanaciju i održavanje bazena, u ponudi je i bogat izbor dodatne opreme. 

U Velikoj Gorici nalazi se tvrtka specijalizirana za izgradnju, projektiranje, montažu i održavanje bazena i sauna - Bazeni i saune d.o.o.Veliki broj referenca stekli su dugogodišnjim, uspješnim poslovanjem i kvalitetnim uslugama koje nude u širokoj paleti.


Proizvode testirane u skladu s visokim standardima, izrađene od kvalitetnih materijala nudi tvrtka Controlmatik iz Varaždina koja se dugi niz godina bavi dezinfekcijom pitkih, bazenskih i otpadnih voda te ugradnjom bazena. 


Male i velike bazene za obiteljske kuće i velike objekte gradi Kvazar d.o.o. iz Dubrovnika čiji stručni djelatnici profesionalno izvode sve bazenske radove.
 

Zanimljivosti i neobični bazeni u svijetu

 • plivanje jača srce, pluća i pokreće skoro sve mišiće u tijelu
 • plivanje smanjuje stres
 • plivanje je odlična kardiovaskularna vježba za tijelo jer se krećete u otporu vode
 • Benjamin Franklin je izumio prve peraje u dobi od 12 godina, ali peraje za ruke za koje je tvrdio da mu pomažu da pliva brže, iako su bile neudobne 
 • u olimpijskim bazenima ima dovoljno vode za 9400 kupki
 • voda iz slavine može sadržavati više klora od vode iz bazena jer su u onoj iz slavine dozvoljene veće količine istog, dok su u bazenu strogo regulirane 
 • kosa stvara trenje kad plivamo i zato plivači briju kosu ili nose kape za plivanje, da budu brži
 • najdublji bazen na svijetu bit će onaj koji se ove jeseni otvara u Poljskoj u gradu Mszczonow , s dubinom od oko 48 metara i volumenom vode jednakom 27 olimpijskih bazena
 • kada voda u bazenu zeleni, to je zbog premalo klora
   

Najstariji bazen na svijetu je "velika kada" iz drevnog svijeta, koja je postojala preko 5000 godina u pakistanskom gradu Mohenjo-daro. Čitavi bazen je bio konstruiran od cigli i gipsa pa čak je i imao premaz od katrana zbog vodootpornosti. Antropolozi pretpostavljaju da je korišten za vjerske rituale, umjesto za rekreaciju. 

 
Ako ste ovisnik o adrenalinu, voljeli biste zaroniti u ovaj bazen - Crocosaurus Cove u Australiji, Darwin. Plivači se nalaze u zaštićenim kavezima, a oko njih plivaju krokodili. Cijena za jednu osobu je 160 dolara, ili 240 za dvoje. 

Nemo 33 je prvi najdublji bazen na svijetu za ronjenje koji se nalazi u Belgiji s dubinom oko 34m. Otvorenje bazena odvilo se 2004. godine, a autor projekta je svjetski poznati ronilac John Birnerts. 

Jedno od najpoznatijih atrakcija Islanda je mjesto Blue Lagoon koje je poznato po svojim mističnim geotermalnim značajkama. U bazenu je ugrijana voda odozdo zbog obližnjeg toka lave te se laguna obnavlja svaka dva dana pomoću obližnje geotermalne elektrane kombinacijom prirodnog i umjetnog filtriranja. Voda je održavana na temperaturi od otprilike 38 stupnjeva celzijusa i bogata mineralima poput silicijevog dioksida i sumpora za koje neki tvrde da ima iscjeliteljske sposobnosti za kožne bolesti (psorijaza).

Najveći beskonačni bazen na Santoriniju nalazi se u hotelu Grace Santorini i pruža poseban pogled na more te romantičnu atmosferu zbog koje ga mnogi mladenci izaberu za medeni mjesec. 

Beskonačni bazeni koji nije napravio čovjek nego su formirani prije više tisuća godina vulkanskom erupcijama i erozijskim procesima u području su Lava bazenima u Portugalu.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 19.7.2022.
Proljeće je već pred vratima, a vaš sustav je još uvijek raspoložen za gozbe kakve smo si priuštili kroz zimske blagdane? Ne gledajte koliko blizu nam je ljeto, nego krenite sa zdravim navikama što prije. Priuštite svom organizmu detoks i jačanje imuniteta nakon zime i stalnih vremenskih promjena s kojima se ovih dana suočavamo. Nerijetko nam je izgovor za loše navike u životu nedostatak vremena, ali uvijek treba i može se pronaći vremena za pripremu zdravog i cjelovitog obroka, za kretanje i vježbanje čime bismo znatno poboljšali kvalitetu svog života. Pročitajte više o detoksikaciji organizma, piramidi zdrave prehrane i uravnoteženoj prehrani.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje