19.7.2019.

Izvor slike: Unsplash

Pričekati sljedeće ljeto ili početi vježbati?

Treninzi snage nisu rezervirani samo za ljubitelje bodybuildinga, oni pomažu svakoj osobi da očuva mišićnu masu koja se prirodnim putem smanjuje kada starimo. Pročitajte koje su prednosti tjelovježbe i rekreacije te saznajte više o rekreacijskom jahanju, kao i terapijskom jahanju, zašto pamuk nije idealan materijal za sportsku odjeću i brojne druge zanimljivosti. Kretanje, rekreacija i tjelovježba ključni su za očuvanje zdravlja stoga vam predlažemo da umjesto električnog romobila izvadite bicikl, role, ili da prošetate. Za početak je to dovoljno dobro, a zašto je važno fokusirati se i na treninge snage, pročitajte u nastavku.

Rekreativno jahanje


Ako želite drugačiji oblik rekreacije koji vam istovremeno jača mišiće trupa (core), možete odabrati jahanje koje jača trbušne, leđne i mišiće zdjelice. Osim što jača mišiće, jahanje utječe na poboljšanje ravnoteže i koordinacije, ali i na mentalno zdravlje.

Ovisno o stilu jahanja, vašem metabolizmu i formi, jahanje može različito sagorijevati kalorije. Ali, u prosjeku, jahanje u trajanju od 45 minuta može sagorjeti oko 200 kalorija. Jahanje je potrebno kombinirati s drugim oblicima tjelovježbe ako želimo ojačati mišiće ili smršaviti.

Za zdravo tijelo je ključna pravilna prehrana u kombinaciji s redovitim kretanjem i tjelovježbom. 

Terapijsko jahanje


Ova vrsta jahanja je prepoznata kao jedna od najnaprednijih oblika terapije. Osim terapijskog učinka, djeluje pozitivno na samopouzdanje jahača koji uspijeva kontrolirati konja i vlastito tijelo, što zahtijeva i odgovornost i timski rad. 
Terapijsko jahanje može uvelike pomoći osobama s tjelesnim invaliditetom, sa stanjima poput cerebralne paralize, mišićne distrofije, multipla skleroze, Down sindroma, autizma i drugim dijagnozama. Ono djeluje fizioterapijski, psihoterapijski i socioterapijski, a provodi ga instruktor terapijskog jahanja s potrebnim znanjima i vještinama o konjaništvu, s dopunskom edukacijom o izboru, držanju i obuci terapijskog konja, opremi te edukacijom iz medicinskog područja. 

Hipoterapija (sam naziv u doslovnom prijevodu znači liječenje pomoću konja ) se razvila kao priznata medicinska grana u više zemalja, a njeno se osnovno djelovanje očituje prijenosom pokreta s leđa konja na jahača koji obično sjedi bez sedla. Na hod konja jahač odgovara pokretima tijela sličnim pokretima zdjelice pri hodanju. Tim za hipoterapiju se sastoji od liječnika, hipoterapeuta i vodiča konja. 


Prednosti i koristi

  • poboljšanje koordinacije, samopouzdanja i osjećaj samoostvarenja
  • razvoj osjećaja odgovornosti jer jahač sudjeluje u brizi o konju
  • jahač uči o ravnoteži i koordinaciji dok se istovremeno stimuliraju mišići
  • poboljšanje držanja, snage i fleksibilnosti
  • poboljšanje cirkulacije i disanja

Jahanje zahtijeva kontrakciju i opuštanje mišića u pokušaju održavanja ravnoteže jer nas konj u pokretu stalno izbacuje iz ravnoteže. Na taj način se aktiviraju duboki mišići, inače nedostupni putem konvencionalnih fizikalnih terapija. Različitim položajima na konju, jahač može aktivirati različite setove mišića.

Iako je za jahanje potreban trud, napor i učenje, ono je istovremeno zadovoljstvo zbog čega jahač ostaje motiviran i spreman na te izazove. 

Konj reagira na svaki pokret jahača odmah, tako da jahač zna je li dao konju ispravan znak, a ponavljanje uzoraka pokreta poboljšava reflekse i motoričke sposobnosti. 

Prije nego što jahač sjedne na konja, trebao bi istegnuti mišiće aduktore - mišići preponske regije koji su glavni stabilizatori zdjelice, kukova i donjeg dijela leđa (kod izvođenja poput trčanja ili skokova), a  jednako bitnu ulogu imaju kod stabilizacije koljenskog zgloba. Trbušni i leđni mišići se istežu jer jahač mora imati pravilno držanje kao otpor pokretima konja, a osim tih skupina mišića, istežu se i mišići ruku. 
Osim toga, poput svih oblika vježbanja, jahanje potiče apetit i probavni trakt, što na kraju poboljšava probavu.

Konjički klub Libertas iz Farkaševca (općina u Zagrebačkoj županiji) nudi razne sadržaje poput organiziranja rekreativnog jahanja za djecu i odrasle, konjički sport, organizira ture terenskog jahanja te jahanje u terapeutske svrhe. Ističu prednosti ovog sporta u vidu psihofizičkih sposobnosti, samopozdanja i odgovornosti, poznavanja života oko sebe i u prirodi. Također, organizirali su školu jahanja u kojoj jahač upoznaje konje, čišćenje, timarenje i opremu i savladava osnove sportsko-rekreativnog jahanja.
Sve ljubitelje konja pozivaju da se prijave u Program za volontere prilagođen učenicima i studentima, u periodu od lipnja do rujna, koji zauzvrat dobivaju terensko jahanje, edukaciju, smještaj i prehranu u sklopu jahaćeg kampa. 

Izvor fotografije: horse-center-libertas.hr

Izvor fotografije: horse-center-libertas.hr


Sport, provođenje sportskih aktivnosti djece i mladeži i sportsko rekreacijske aktivnosti građana i osoba s invaliditetom na području grada Pule promiče Sportska zajednica grada Pule
Njihov bogati program uključuje brojne aktivnosti i organizirane događaje unutar sportskih udruga, ljetnog kampa, održavaju se festivali dječjih vrtića, izbor sportaša godine, a tu su i organizirani natjecateljski sportovi, školski sport, sport osoba s invaliditetom. 


Sportska oprema i teretane



Važno je znati da trening snage nije povezan samo s bodybuilderima i da redoviti treninzi snage pomažu ljudima da očuvaju mišićnu masu koja se starenjem prirodnim putem smanjuje. (medicinski termin za ovo stanje je sarkopenija).

Treninzi snage pružaju prednosti svim dobnim skupinama, a uz to poboljšavaju ravnotežu i koordinaciju. 
Fizičke aktivnosti osobi omogućuju održavanje i izgradnju motoričkih sposobnosti kao što su snaga i fleksibilnost mišića, ravnoteža, brzina i spretnost pokretanja.

Pročitajte intervju s doktorom Ivanom Sarjanovićem, specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije, koji je istovremeno bio košarkaš i slikar, a svoje pacijente je savjetovao da "servisiraju" svoje tijelo kroz vježbu i kretanje. Kako je uspio uskladiti sve svoje obaveze i ne zanemariti svoje zdravlje, saznajte ovdje

Izvor fotografije: Pexels


Prednosti vježbanja:

smanjuje se:
  • rizik od srčanog udara
  • kolesterol u krvi
  • rizik od dijabetesa tipa 2 i od nekih tipova raka
  • rizik od razvoja osteoporoze zbog jačih kostiju, mišića i zglobova
  • utječe na raspoloženje; možete se osjećati opuštenije, spavati bolje i imati više energije
  • vježbanje u društvu poboljšava motivaciju i potiče socijalizaciju
  • povećavaju se razine serotonina, endorfina i smanjuju se hormoni stresa
  • vježbanje poboljšava pamćenje
  • kad imate veću mišićnu masu, sagorijevate više masnoća pri stanju mirovanja


Obrt Gladijator iz Osijeka se, između ostalog, bavi proizvodnjom bodybuilding i fitness opreme vrhunske kvalitete koja se izrađuje po narudžbi.

Izvor fotografije: tvrtke.hr, GLADIJATOR obrt



U centru grada Umaga nalazi se Sport shop Umag s ponudom muške, ženske i dječje obuće i odjeće poznatih marki poput Conte of Florence (prestižna talijanska golf marka), Nike, Lotto i Converse. Poznati su kao jedina trgovina koja nudi sve za tenis od marke Nike, ali možete pronaći i sportsku odjeću i obuću za tenis i slobodne aktivnosti od marke Lotto. 


Odjeća za vježbanje

Kod izbora odjeće za teretanu prioritet je udobnost, a važan je i izbor samog materijala. Pamuk, primjerice, jest prirodni materijal koji upija vlagu, ali se on sporo suši zbog čega i ostali slojevi vrlo brzo postaju mokri. Slijedom toga može doći do pothlađivanja i prehlade, ili čak do oštećenje mišića. 


Odjeća za vježbanje napravljena je od sintetičkih vlakana koja omogućuju udobnost, propusnost, otpornost na gužvanje, elastičnost i najvažnije - brzo sušenje.
Dakle, najčešći sastav sportske odjeće čine umjetni materijali, poliester, mikrofibra, polipropilen, poliamid, elastin te razne mješavine materijala. 
Umjetni materijali upijaju znoj i umanjuju iritaciju kože, dok se pamuk zbog teškog sušenja može uzrokovati razne upale na koži.

Izvor fotografije: tvrtke.hr, Jelen d.o.o. sport shop


U sklopu sportskog kompleksa u Zaprešiću nalazi se ŠRC Zaprešić stadion s kapacitetom za 4.500 gledatelja. U sklopu stadionskog kompleksa se nalazi i multifunkcionalna dvorana za bojne sportske udruge, kao i Veleučilište Baltazar Zaprešić uz popratne sadržaje poput knjižnice, studentske menze, kafića, udruga i restorana. 

Izvor fotografije: tvrtke.hr,  Športsko rekreacijski centar Zaprešić


Unutar tvrtke Valburna Sport iz Rovinja nalazi se više sportskih dvorana, igrališta i terena, kao i ljetni bazen. Dugi niz godina uspješno upravljaju sportskim objektima i posreduju u izgradnji i obnovi mreže sportskih objekata, organiziraju sportsko-rekreacijske aktivnosti i sportske priredbe. 

Izvor fotografije: Savez sportova Grada Rovinj - Rovigno
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje