18.5.2024.

Preuređenje kupaonice: vodič korak po korak

Uređenje kupaonice velik je projekt. Bilo da planirate osvježavanje ili kompletno preuređenje, sam proces zahtijeva vrijeme, novac i trud. Ali rezultati su vrijedni toga - lijepo dizajnirana kupaonica može transformirati vaš dom, povećati njegovu preprodajnu vrijednost i učiniti vaš svakodnevni život ugodnijim.

Odaje li vaša kupaonica starost? Razmišljate o poduzimanju projekta preuređenja kupaonice, ali niste sigurni odakle započeti? Bilo da želite dotjerati zamoran prostor ili dodati vrijednost svom domu, upuštanje u preuređenje može biti uzbudljivo, ali zastrašujuće.

U ovom ćemo vas blogu provesti kroz sve što trebate znati kako biste isplanirali i izveli uspješnu renovaciju kupaonice, od odluke koju vrstu preuređenja želite napraviti do odabira materijala, opreme i završnih obrada.

Također ćemo pružiti uvide u to kada učiniti sam, a kada angažirati izvođača. Do kraja ovog bloga imat ćete sve informacije koje su vam potrebne da počnete planirati vlastitu kupaonicu iz snova!

Uređenje kupaonice velik je projekt. Bilo da planirate osvježavanje ili kompletno preuređenje, sam proces zahtijeva vrijeme, novac i trud. Ali rezultati su vrijedni toga - lijepo dizajnirana kupaonica može transformirati vaš dom, povećati njegovu preprodajnu vrijednost i učiniti vaš svakodnevni život ugodnijim. 

Nastavite čitati kako biste otkrili korake koje biste trebali poduzeti za uspješno preuređenje kupaonice!

Razmotrite svrhu preuređenja svoje kupaonice

Prvi korak u bilo kojem projektu preuređenja je razumijevanje zašto to uopće radite. Koji su vaši ciljevi za prostor?

 Želite li stvoriti funkcionalniji izgled? Tražite li više prostora za pohranu? Trebate li više prostora za šaltere?

Ili želite čišću, svježiju estetiku? Želite li ažurirati te zastarjele vodovodne instalacije i završne radove? Želite li dodati luksuzne pogodnosti poput grijanih podova ili glavu tuša

Vaši odgovori na ova pitanja pomoći će vam pri donošenju ostalih odluka, od proračuna do vremenskog okvira do izbora dizajna.

Također je vrijedno razmotriti tko će najčešće koristiti prostor – ako ste to samo vi, vjerojatnije je da ćete uložiti u vrhunske materijale i završne obrade, a ako se radi o vašoj peteročlanoj obitelji, trajnost i funkcionalnost bit će ključni.

Izvor slike: istockfhoto

Odlučite se za vrstu preuređenja koju želite

Nakon što saznate kojoj će svrsi služiti vaše preuređenje, vrijeme je da odlučite kakvo bi preuređenje trebalo biti. Postoje četiri osnovne vrste preuređenja kupaonice: površinska (također poznata kao kozmetička), zamjena, promjene izgleda i potpuna prepravka.

Pogledajmo pobliže razlike između ovih vrsta renoviranja kupaonice.

Površinsko preuređenje

Površinsko preuređenje uključuje manje kozmetičke promjene kao što je zamjena namještaja, ogledala, ormarića, zamjena kupaonskih mješalica ili promjena boje. Ova vrsta preuređenja je uglavnom estetska i ne uključuje veće strukturne promjene. Za razliku od zamjenskog preuređenja, površinsko preuređenje daje prioritet popravku postojećih uređaja koliko god je to moguće (iako komponente koje se ne mogu popraviti treba zamijeniti). Iz tog razloga površinske adaptacije obično su jeftinije od drugih vrsta adaptacija, jer ne zahtijevaju toliko vremena, rada ili materijala. Obično uključuju relativno jednostavne projekte koje može dovršiti vješti majstor ili mali tim profesionalaca za samo jedan ili dva vikenda. 

Izvor slike: Unsplash

Zamjensko preuređenje

Kao što naziv sugerira, ova vrsta adaptiranja uključuje zamjenu svih ili nekih od postojećih elemenata u vašoj kupaonici novima - razmislite o novim kupaonskim pločama, WC-ima, kadama, tuševima itd. - dok postojeći raspored ostaje netaknut.

Zamjenske prepravke obično su skuplje od površinske jer uključuju kupnju novih komponenti. Općenito ih može dovršiti mali tim stručnjaka za jedan do dva tjedna.

Izvor slike: Unsplash

Djelomična adaptacija strukture kupaonice

Ova vrsta preuređenja je upravo ono što zvuči - mijenjanje postojećeg rasporeda vaše kupaonice. Ova vrsta preuređenja obično uključuje premještanje vodovodnih instalacija i izmjene električnih instalacija.

Iako će se ovom razinom preuređenja kretati oko glavnih elemenata vaše kupaonice, neće promijeniti ukupnu kvadraturu kupaonice niti pomaknuti zidove. To ga čini manje intenzivnim od potpunog preuređenja, ali vam ipak omogućuje da drastično promijenite izgled svoje kupaonice.

Izvor slike: Unsplash

 

Potpuna adaptacija

Potpuno preuređenje u osnovi počinje od nule – rušenjem cijelog prostora i ponovnom izgradnjom. Potpuno preuređenje očito je skuplje od drugih vrsta jer uključuje više rušenja, nove gradnje, vodovodne, električne radove itd., ali također nudi mogućnost stvaranja potpuno novog izgleda i dizajna koji bolje odgovara vašim potrebama.

Potpuna adaptacija može uključivati proširenje kvadrature kupaonice, uklanjanje ili premještanje zidova, pa čak i dodavanje novih prozora. Iz tog razloga, potpuna adaptacija obično je najskuplja i najopsežnija vrsta pregradnje, stoga je ključno raditi s izvođačem koji ima iskustva u vođenju ove vrste projekta. 

Izvor slike: Unsplash

Odredite svoj proračun

Veličina vašeg proračuna ovisi o nekoliko čimbenika: vrsti projekta preuređenja koji izvodite (vidi gore), opsegu posla koji treba obaviti (tj. koliko je rušenja ili strukturalnih promjena potrebno), kvaliteti materijala koji koristite, troškovi rada (ako zapošljavate stručnjake); i trošak dozvola.

Bez obzira koliki je vaš budžet, najvažnije je pravilo da ga se držite! Budući da će sigurno biti nepredviđenih okolnosti bez obzira na to koliko temeljito planirate, također je dobra ideja odvojiti 5-10% ukupnog proračuna za nepredviđene situacije. To može uključivati bilo što, od skrivenih oštećenja do neočekivane potrebe za promjenom odabira materijala zbog nedostupnosti vašeg prvog izbora.

Isplanirajte dizajn svoje kupaonice

 Nakon što ste odredili proračun i vrstu projekta, vrijeme je da isplanirate svoj dizajn! Evo nekoliko ključnih stvari koje morate imati na umu dok planirate dizajn preuređenja kupaonice.

Jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir prije nego što započnete s projektom preuređenja je raspored i tok vaše kupaonice. Ključno je da vaš novi izgled ima smisla za vaše potrebe. Neka važna pitanja koja si morate postaviti tijekom ovog koraka su:

  • Odgovara li vaš trenutni izgled vašim potrebama?
  • Maksimizira li prostor?
  • Je li jednostavan za korištenje?
  • Trebate li neke elemente u kupaonici premjestiti na drugo mjesto?

Održavanje i čišćenje 

Još jedno razmatranje tijekom faze projektiranja je odlučivanje o vrsti površina koje želite postaviti. I dok su izgled i dojam materijala vaše kupaonice važni, trebali biste također razmišljati o praktičnim stvarima poput održavanja.

Tuševi se brzo zaprljaju, u kadama se nakuplja talog od sapunice, umivaonici skupljaju prašinu, a podovi postaju mokri i skliski. Sve ove stvari morate uzeti u obzir pri odabiru materijala za svoj prostor kako bi čišćenje i održavanje bili što lakši. Bilo da se odlučite za prirodni kamen ili potpuno popločan prostor keramičkim pločicama, pomoći ćemo vam da razumijete razinu održavanja koju ti kupaonski materijali zahtijevaju.

Izvor slike: istockfhoto

Ravnoteža materijala, boja i uzoraka

Prilikom odabira materijala i boja za uređenje kupaonice pokušajte postići ravnotežu između različitih elemenata. Na primjer, ako koristite boju ili tapete na zidovima, pokušajte koristiti pločice na podu. Ili, ako koristite svijetli kamen za radne ploče, pokušajte upotrijebiti tamnije drvo za ormariće.

Korištenje različitih boja i tekstura materijala u preuređenju kupaonice pomaže u stvaranju vizualnog interesa, a da pritom ne bude preveliki. Kupaonski namještaj trebao bi se nadopunjavati bez previše identičnosti, a boje bi trebale teći zajedno bez previše jednobojnosti.

Iako vas potičemo da u preuređenje svoje kupaonice unesete svoj osobni stil, također razumijemo da se može činiti neodoljivim dizajnirati kupaonicu sami. Zbog toga smo sretni što vam možemo spojiti dizajnera i arhitekta koji će vam pomoći da oživite vašu kupaonicu iz snova!

Zidni uređaji

Budući da je kupaonski prostor često precijenjen, preporučujemo da razmislite o zidnim elementima tijekom faze projektiranja. To uključuje plutajuće umivaonike i zahode, kao i zidne slavine. Zidne svjetiljke mogu stvoriti osjećaj otvorenosti, kao i spriječiti vas da nožnim prstima dodirnete svjetiljke u kompaktnim prostorima!

Izvor slike: Unsplash

Skladištenje

Posljednje, ali ne i najmanje važno, još jedno posljednje što treba uzeti u obzir pri projektiranju vaše kupaonice je skladištenje. Ljudi često podcjenjuju koliko stvari trebaju pohraniti u svojim kupaonicama – sve od dodatnih ručnika i toaletnog papira do sredstava za čišćenje i pribora za kupanje.

Bez obzira na to koliko velik ili malen je vaš prostor, uvijek postoji prostor za poboljšanje kada se radi o boljem korištenju prostora za pohranu. Na primjer, ako imate neiskorišten prostor ispod umivaonika, razmislite o postavljanju dodatnih ormarića, ladica ili otvorenih polica kako biste bolje iskoristili taj potrošeni prostor.

Izvor slike: Unsplash

Uradi sam naspram angažiranja stručnjaka

 Jedna od važnih odluka koja će utjecati i na vremenski okvir i na trošak vašeg projekta preuređenja kupaonice jest planirate li taj posao obaviti sami ili angažirati izvođača koji će to učiniti umjesto vas.

 Uradi sam:

Sve što uključuje vodoinstalaterske ili električne radove svakako treba prepustiti profesionalcima. S druge strane, ako imate iskustva s projektima obnove i osjećate da imate vremena na pretek, možda biste mogli uštedjeti nešto novca rješavajući neke zadatke sami.

Međutim, ako pokušavate uštedjeti novac preuzimajući određene aspekte preuređenja kupaonice sami, imajte na umu da mnogi profesionalni izvođači neće raditi s vama na ovaj način u interesu kontrole kvalitete.

 

Izvor slike: istockfhoto

Izvođač :

 Angažiranje izvođača je vjerojatno najbolji put naprijed. Iako će izvođač koštati više nego da to radite sami, postoje mnoge druge prednosti prepuštanja zadataka preuređenja ovlaštenim izvođačima za preuređenje kupaonice:

  • Izvođači se mogu pobrinuti za sve dozvole koje mogu zahtijevati lokalni zakoni, kao i za sve inspekcije tijekom izgradnje.
  • Izvođači će se pobrinuti da se stvari rade ispravno..
  • Izvođači će se pobrinuti da se zadaci izvrše učinkovito i prema planu – nema više izgubljenih vikenda pokušavajući naučiti kako postaviti vodovodne instalacije.
  • Izvođači imaju vještine i iskustvo za stvaranje luksuzne kupaonice koju većina majstora jednostavno ne može ponoviti.

FIDERMUC USLUGE d.o.o. iz Zagreba, Jakuševec, za adaptaciju svih vrsta objekata, zidarski radovi, instalacije grijanja, soboslikarski radovi. Prepustite zahtjevne radove stručnjacima u ovom području.

Galeriju njihovih radova pogldajte na web stranici tvrtke: https://fidermuc-usluge.hr/galerija/

Tipičan postupak preuređenja kupaonice

Sada kada ste razmislili o dizajnu svoje kupaonice i odlučili hoćete li se odlučiti za "uradi sam" ili za profesionalnu upotrebu, možda se pitate kako izgleda tipičan proces preuređenja kupaonice. I dok je svaki projekt preuređenja kupaonice jedinstven, obično slijedi niz koraka navedenih u nastavku:

Dozvole

Ovisno o opsegu vašeg projekta, možda ćete trebati jednu ili više dozvola od vašeg lokalnog građevinskog odjela. Ako koristite izvođača, on će obično obaviti ovaj korak umjesto vas.

Rušenje

Nakon što dobijete svoje dozvole, vrijeme je da iščupate staru kupaonicu i napravite mjesta za novu kupaonicu. Tada se uklanjaju svi vaši stari elementi i završni elementi kako bi se napravio prostor za nove.

Izvor slike: istockfhoto

Kadriranje

Nakon što je rušenje završeno, počet će postavljanje okvira. To uključuje izgradnju zidova kao i dodavanje strukturalne potpore gdje je to potrebno kako bi se smjestili novi uređaji ili značajke kao što su tuš kabina ili kada

Vodovodni i električni sustavi

Nakon što je postavljanje okvira završeno, vodovodni i električni sustavi tada će biti instalirani prema zahtjevima koda specifičnim za vaše područje. Ovo je nevjerojatno važan dio procesa renoviranja jer će ovi sustavi diktirati kako voda teče kroz cijevi, a električna energija kroz prostoriju – obje ključne komponente za svakodnevnu upotrebu u svakom domu. Najbolje je angažirati profesionalca koji točno zna što treba učiniti kako bi se osiguralo da je sve ažurno i sigurno za korištenje od strane stanara koji žive u kući

Suhozid

Suhozid pomaže u izolaciji od gubitka topline dok osigurava zvučnu izolaciju između prostorija ako se u blizini nalazi susjedna (poput spavaće sobe). Suhozid također služi kao osnovni sloj na koji se kasnije u procesu renoviranja mogu nanijeti drugi materijali, poput pločica ili boje.

Hidroizolacija i podloga za pločice

Nakon što je suhozid podignut, vrijeme je za hidroizolaciju i postavljanje podloge od pločica (ako je primjenjivo). Ovaj korak je ključan jer će pomoći u sprječavanju oštećenja vodom u vašoj kupaonici. Ako vam nije ugodno raditi ovaj posao sami, angažirajte profesionalca—ne želite ići nikakvim prečacima kada je u pitanju hidroizolacija vaše kupaonice. Neprikladna hidroizolacija može dovesti do prodora vode iza vaših pločica ili suhozida i uzrokovati skupu skrivenu štetu od vode.

Postavljanje pločica za kadu ili tuš

Nakon dovršetka podloge od pločica i drugih koraka hidroizolacije, vrijeme je za postavljanje kade ili tuša i pločica oko njih. Opet, ovo je zadatak koji preporučujemo da prepustite profesionalcima. Postavljanje pločica je zahtjevno i ne želite da se radi na pogrešan način, što može uzrokovati veće probleme u budućnosti.

Bojanje kupaonice

Nakon što je polaganje pločica dovršeno (i nakon svih primjenjivih razdoblja čekanja), vrijeme je za temeljni premaz i bojanje vaše kupaonice. Kada birate boju za svoju kupaonicu, svakako odaberite boju koja će nadopuniti vaše namještaj i pločice. 

GRADAT j.d.o.o tvrtka iz Osijeka nudi usluge adaptacije interijera, soboslikarske i fasaderske radove. Trude se pružiti personalizirani pristup svakom projektu, koristeći nove tehnologije i materijale.
Nude veliki izbor završnih građevinskih radova, uključujući:

- SOBOSLIKARSKI I FASADERSKI RADOVI
- KERAMIČARSKI RADOVI
- BRAVARSKI RADOVI
- ADAPTACIJE INTERIJERA
- SUHA GRADNJA
- RAZNI POPRAVCI

Podovi i postolje

Sada kada je sve obojano i osušeno, vrijeme je za postavljanje podova i podnih ploča. Podne ploče nisu samo dekorativne – one također štite od oštećenja vodom tako što pomažu zadržati vlagu dalje od zidova na njihovim rubovima gdje se susreću s podovima.

WC

WC je jedan od najvažnijih elemenata u svakoj kupaonici, stoga je bitno odabrati onaj koji odgovara vašim potrebama i budžetu. Danas na tržištu postoji mnogo različitih stilova i dizajna, stoga svakako dobro istražite prije kupnje.

 Izvor slike: istockfhoto

Umivaonik, radne ploče i sudoper

Sada je vrijeme da postavite umivaonik, radne ploče i sudoper. Umivaonik je često središnja točka svake kupaonice pa je važno odabrati onaj koji odgovara vašem stilu i funkcionalnim potrebama.

Dostupno je mnogo različitih veličina, oblika i materijala, stoga svakako odvojite vrijeme pri odabiru. Pultovi i umivaonici također dolaze od mnogo različitih materijala, stoga svakako istražite sve svoje mogućnosti prije nego što donesete odluku.

Tvrtka  ORNATUS KERAMIKA d.o.o. u svom izložbeno prodajnom salonu u Puli nudi kompletnu kupaonsku opremu, keramičke pločice, kade, sanitarije. Prodaju  kompletnu kupaonsku opremu, keramičke i gres pločice, kupaonski namještaj, bazenski i drugi mozaici, sanitarije, slavine, kade i tuš kade, tuš kabine, električne grijalice vode, vezivni materijal i kupaonsku galanteriju.

 

Rasvjeta, ventilator, ogledala i dodaci

Posljednji korak u procesu preuređenja kupaonice je ugradnja rasvjete, ventilatora, ogledala i ostalih dodataka. Opet, svakako odaberite proizvode koji odgovaraju vašem stilu i potrebama. Ventilatore treba odabrati na temelju veličine prostorije i razine buke.

Ogledala se mogu pronaći u mnogim različitim oblicima, veličinama i završnim obradama, stoga svakako pronađite ono koje nadopunjuje vašu cjelokupnu estetiku dizajna. Na kraju, treba postaviti dodatke kao što su držači za ručnike, držači toaletnog papira i posude za sapun. 

Izvor slike: istockfhoto

 

Nadamo se da vam je ovaj vodič pojednostavio korake u planiranju uređenja svoje kupaonice iz snova!

 

Autorica: Jadranka Kolar

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje