31.8.2022.

Izvor slike: Pexels

Pranje automobila - savjeti, cijene i autopraonice

Koliko često perete vaš automobil? Nerijetko zanemarujemo brigu o našem limenom ljubimcu, zanemarujući nakupine prašine, teških metala i drugih štetnih tvari koje se skupljaju u tkaninama naših sjedala. Pročitajte zašto je važno provoditi dubinsko čišćenje automobila te kako se kreću njegove cijene. Također, saznajte na što treba obratiti pažnju kod automatskih autopraonica i kako oprati automobil kod kuće u 7 koraka. Osim automatskih autopraonica, naveli smo i detalje o samposlužnim autopraonicama i njihovim programima pranja. Koji premazi štite automobile od vanjskih utjecaja i smanjuju rizik od oksidacije zbog korozije?

Samoposlužne autopraonice - programi pranja

Osnovni programi pranja:

  • pranje – deterdžent (tekući prašak) za pranje vozila
  • ispiranje – hladnom vodom kao pretprogram nanošenja voska
  • vosak – ispiranje uz nanošenje voska
  • ispiranje osmoznom vodom – voda bez minerala

Dodatni programi pranja koji postoje su aktivna pjena, četka za pranje vozila, podno pranje vozila, pranje felgi i uklanjanje mušica.

Nemaju sve samoposlužne autopraonice iste programe, a u prvom redu treba tražiti one koje imaju tipku osmoza. Ako na kraju isperete auto vodom bez minerala, neće vam ostati mrlje od osušenih kapljica.

Kojim redoslijedom birati programe? U videu kanala AutoMarket.hr, pogledajte kako oprati auto u 3 poteza. Vodič kroz koji će vas provesti Juraj Šebalj, naš poznati rally vozač i automobilski influencer. U videu možete vidjeti kako prvo automobil treba oprati praškom, zatim odabrati tipku vosak i na kraju ispiranje, ali osmoznom vodom. Također, treba pripaziti na direktno pranje felgi jer možemo naštetiti kočionom sustavu.

Automatske autopraonice

Ako volite posjećivati autopraonice koje koriste četke, odaberite one koje su pouzdane i provjerene jer je vrlo bitno da se četke redovito održavaju. Ako vaš automobil operu istrošene ili prljave četke, mogu nastati tragovi i oštećenja na laku. 

Uočite li oštećenja nakon pranja, iz Hrvatskog autokluba naglašavaju da je važno pravodobno reagirati. Pregledajte vozilo, uslikajte ga, tražite svjedoke i svoja prava. Obratite se radniku autopraone za prijavu štete i tražite da vam se šteta popravi. 

S druge strane, postoje ljudi koji će pokušati neko staro oštećenje laka pokušati podmetnuti praonici, ali nemojte to raditi jer sudski vještak će utvrditi okolnost uzroka oštećenja.

Ručno pranje automobila kod kuće

Slučajevi oštećenja se mogu dogoditi i kod ručnog pranja vozila, zato morate koristiti čiste spužve i krpe te sredstva za čišćenje koja su specijalizirana za automobile. Također, bitno je da spužve i krpe za pranje budu fine i nježne, a da šampone razrjeđujete prema uputstvima na pakiranju.

Izvor fotografije: Herc Mat

Ručno pranje automobila u 7 koraka:

  1. auto parkirajte u hlad i isperite cijeli automobil vodom
  2. krenite od kotača i guma za koje ćete koristiti posebnu spužvu 
  3. s drugom spužvom i šamponom operite ostatak automobila
  4. spužvu ispirite vodom što češće
  5. šampon trebate nanositi od vrha 
  6. skorene nečistoće i insekte prvo namočite pa pokušajte ukloniti mokrom krpom, a ako ne uspije treba pokušati sa sredstvom namijenjenim za takve nečistoće
  7. nakon ispiranja trebate obrisati automobil, a ne ostaviti da se sam osuši

Ako perete automobil izložen suncu, njegova površina postaje vruća i voda se brže isparava pri pranju, a voda može i ostaviti mrlje. Isperite cijeli automobil vodom, a zatim krenite na kotače jer su najprljaviji dio automobila. Na taj način nećete prenositi prljavštinu s njih na ostale dijelove automobila. Možete kupiti posebno sredstvo za pranje kotača i guma, a za ostatak automobila koristite drugi šampon. Za primjer ćemo uzeti Sonax šampon s voskom, koji u Konzumu možete nabaviti za oko 44 kn za 500 ml.

Dodatni korak, koji mogu napraviti oni koji su malo nadobudniji, je nanošenje zaštitnog voska na čisti i osušeni automobil. Jeste li čuli za nano zaštitne premaze? Kako i kada se nanose saznajte u nastavku.

Nano zaštitni premaz za auto i poliranje 

Nano premazi služe za zaštitu lakiranih površina automobila od vanjskih utjecaja poput sunca, kiše, snijega i drugih opasnosti koje mogu oštetiti lak. Osim toga, smanjuju rizik od oksidacije zbog korozije i pomaže u sprječavanju nastajanja mrlja od ptičjeg izmeta. Zaštita koju ovi premazi pružaju može potrajati čak i više od dvije godine. Važno je naglasiti da je ovaj posao najbolje prepustiti stručnjacima i ne tražiti najjeftiniju opciju kako biste izbjegli proizvode lošije kvalitete. Također, nestručna primjena premaza može na kraju dovesti i do oštećenja laka ili neujednačene debljine nanesenog sloja.

Paste za poliranje i vosak ne štite lak od ogrebotina i imaju kraće djelovanje. Međutim, ako nanosite nano premaz na rabljeni automobil, treba ga polirati jer će inače postojeće ogrebotine samo biti vidljivije. 

Izvor fotografije: Herc Mat

Što se tiče cijene poliranja, stručno poliranje kreće od oko 300 kn, a možete naići i na puno veće iznose (više od tisuću kuna), ovisno o vrsti premaza i broju slojeva te stanju laka automobila.

Kemijsko/dubinsko čišćenje auta

Zašto je važno čistiti sjedala i unutrašnjost automobila? U tkaninama sjedala se skuplja prašina, sol, teški metali te druge štetne tvari. Trebali bi barem dvaput godišnje očistiti i unutrašnjost automobila.
Kemijsko čišćenje po povoljnoj cijeni možete pronaći u HERC MAT automatskoj praonici u Zagrebu, već od 250,00 kn. Posebnim aparatom ubrizgavaju tekućinu za kemijsko čišćenje, dok usisavačem istovremeno uklanjaju prljavu tekućinu s tekstilnih dijelova vozila. Ako imate masne fleke jer ste, na primjer, prolili juhu u autu ili se ne možete riješiti mirisa poput dima cigarete, obratite se stručnjacima iz HERC MATA i problem će biti riješen. Cijena kemijskog čišćenja i poliranja može varirati ovisno o dimenzijama i općem stanju vozila.

Programi pranja autopraonice HERC MAT:

  • vanjsko pranje s aktivnom pjenom i zaštitnim voskom
  • vanjsko pranje s aktivnom pjenom i zaštitnim voskom + podno pranje
  • unutrašnje čišćenje osobnih vozila
  • kemijsko (dubinsko) čišćenje unutrašnjosti vozila
  • poliranje vozila
  • poliranje farova
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje