10.4.2020.

Poboljšanja i novosti za poduzetnike - potpore i rokovi

U članku - Koje su potpore dostupne za pomoć poduzetnicima, pisali smo o potporama za očuvanje radnih mjesta i ostalim mjerama te ukidanjima obveza i članarina. Sada vam donosimo novosti i promjene na tu temu i pozitivne vijesti jer su promjena na bolje. Pročitajte i koji su novi rokovi za predaju financijskih izvještaja i prijave poreza na dobit.

Predaja financijskih izvještaja i prijave poreza na dobit (PD ili PD-NN obrazac)


S računovodstvenog i poduzetničkog stajališta, stigle su nam dobre vijesti o rokovima predaje financijskih izvještaja i PD obrasca. GFI za statističke i druge potrebe predaje se FINI do 30.lipnja 2020.

Izuzetak su porezni obveznici kojima obveza podnošenja prijave poreza na dobitak ne dospijeva četiri mjeseca nakon isteka poreznog razdoblja (kojima izabrano porezno razdoblje nije izjednačeno s kalendarskom godinom.)


Predaja izvještaja za javnu objavu


Rok predaje izvještaja za javnu objavu je 8 mjeseci od zadnjeg dana poslovne godine, u slučaju da je poslovna godina jednaka kalendarskoj, rok je 31. kolovoz 2020.
Radi se o sljedećim izvještajima:

  • godišnji financijski izvještaj (GFI)
  • Godišnje izvješće (srednji i veliki)
  • Revizijsko izvješće (za onoga tko podliježe istoj)
  • odluka o utvrđivanju GFI
  • odluka o raspodjeli dobitka ili pokriću gubitka


Konsolidirana GFI i konsolidirano godišnje izvješće, zajedno s pripadajućim revizijskim izvješćem, predaje se 10 mjeseci od zadnjeg dana poslovne godine, dakle 31. listopada 2020. Navedeno je u slučaju da je poslovna godina jednaka kalendarskoj.


Poduzetnik koji u 2019. godini nije imao poslovnih događaja ni podatke o imovini i obvezama u poslovnim knjigama, predaje izjavu o neaktivnosti za prethodnu poslovnu godinu. Rok predaje FINI je 30. lipnja 2020. Ukinuta je naknada koju fina inače zaračunava za uslugu javne objave.

Izvor fotografije: Pexels

Predaja za objavu na mrežnoj stranici poduzetnika


Na kraju, u roku od 8 mjeseci nakon datuma bilance, predaje se zasebno nefinancijsko izvješće za objavu na mrežnoj stranici poduzetnika. 

Računovodstveni servisi


Budući da su poduzetnici dobili više vremena da izrade svoj završni obračun i predaju dokumentaciju, u slučaju nedoumica i potrebom za pomoći, pretražite računovodstvene servise na našoj poslovnoj tražilici i pronađite onaj koji vam odgovara.

Na području Zagreba vam možemo preporučiti kompletne knjigovodstveno- računovodstvene usluge tvrtke AKT d.o.o.  Kvalitetne usluge vođenja poslovnih knjiga također pruža knjigovodstvena tvrtka - Agencija MALA iz Zagreba, koja nudi i usluge financijskog i poslovnog savjetovanja.

Mnoge poduzetnike očekuju teški dani i bit će im potrebne usluge savjetovanja vezana uz porezna pitanja s kojima vam na raspolaganju stoji tvrtka Bajer iz Koprivnice

Računovodstveni servisi mogu izdavati propusnice u ime svojih klijenata, a kod popunjavanja polja moraju, u polju Izdavatelj, upisati podatke poslodavca osobe kojoj se izdaje propusnica.


Utvrđivanje obveze PDV-a prema novim pravilima


Pravilnikom se propisuje novi način obračuna PDV-a, plaćanje PDV-a pri uvozu te oslobođenje od plaćanja PDV-a kod donacija. Više ne postoji kriterij da isporuke moraju biti manje od 7,5 milijuna kuna za odgodu plaćanja PDV-a.


Potpore za očuvanje radnih mjesta - novosti

Izvor fotografije: Unsplash

Kriteriji za korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom su se promijenili i postali povoljniji za poduzenike.
Poslodavcima koji su otpustili radnike od 1. ožujka do 1. travnja 2020, omogućeno je korištenje ove mjere isključivo za radnike kojima je zadnji radni odnos završio kod istog poslodavca, uz uvjet da ih je poslodavac ponovno prijavio u radni odnos. Navedeno je ostvarivo ako radnik nije ostario pravo na novčanu naknadu u vrijeme nezaposlenosti, a ako jest, tada se potpora može koristiti za travanj i svibanj za tog radnika.

Iznos potpore za travanj i svibanj, po radniku, povećao se na 4.000,00 kuna. Za ožujak će Zavod izvršiti uplatu doprinosa od 203,12 kuna po radniku, a u travnju i svibnju 250,00 kuna po radniku.

Sustav eZdravstveno


Izvršena je i nadogradnja informatičkog sustava eZdravstveno od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pa tako od sada poslodavci imaju uvid u podatke o bolovanjima zaposlenika. Na taj način je poslodavcima olakšano vođenje evidencije potrebne za obračun i isplatu naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad. Također je omogućen uvid u podatke vezane uz prava na rodiljne i roditeljske potpore za zaposlene i samozaposlene korisnike.
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 30.3.2020.
Zbog situacije s koronavirusom, osim sa zdravstvenim opasnostima, susrećemo se i s brojnim problemima u poslovanju i općem stanju gospodarstva. Donesene su mjere namijenjene za pomoć poduzetnicima u ovoj situaciji, mi vam u nastavku donosimo neke od njih u kraćem pregledu.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje