21.6.2019.

Izvor slike: Unsplash

Paški trokut, a nije sir

Spremate se na ljetovanje? Želimo vam dobar provod i da dobro odmorite, a ako još niste odlučili gdje biste ga mogli provesti, nudimo vam nekoliko prijedloga koji bi vas mogli inspirirati. Pročitajte zanimljivosti o gradovima na Jadranu i pogledajte opcije smještaja koje bi vam mogle odgovarati.

Turizam je ključni sektor hrvatskog gospodarstva i Hrvatska se po broju turističkih dolazaka može ubrojiti među posjećenije zemlje Sredozemlja. Prema čitateljima TravelLeisure časopisa, Hrvatska je u Šangaju dobila nagradu kao najočekivanija turistička destinacija za kineske turiste u 2018 godini. Prirodne ljepote, bogata povijest, lokalna ponuda hrane, etno i gastro turizam samo su neke od prednosti u bogatoj turističkoj ponudi Lijepe naše koje trebamo iskoristiti. 

Prema istraživanju iz 2016. provedenom na 17.157 ispitanika iz 17 zemalja koje je proveo Booking.com, stranica koja je vodeća u povezivanju putnika sa smještajnim objektima, otkriveno je da planiranje putovanja usrećuje ljude više nego planiranja vlastitog vjenčanja (49% ispitanika)  ili, recimo, odlaska na spoj (51%), dobivanja novog posla (50%), zaruka (45%) pa čak i rođenja djeteta (29%). 

Ukoliko zemlja ima lijepu obalu poput naše, nije potrebno otići van granica da bi uživali u prirodnim ljepotama i prekrasnim plažama. U nastavku ćemo se dotaknuti nekoliko nevjerojatnih destinacija i zanimljivosti koje nam one mogu ponuditi. Nadamo se da ćete pronaći inspiraciju za svoj godišnji odmor. Smještaj možete pretraživati na našoj poslovnoj tražilici, po željenoj lokaciji.

Izvor fotografije: Apartmani Trcol


U  Novalji, turističkom središtu otoka Paga, nalaze se apartmani Trcol sa 20 kompletno opremljenih apartmana s pogledom na more. U sklopu smještaja dobivate klimatiziran prostor opremljen perilicom posuđa, caffe aparatom i TV/satelit sustavom, kao i vanjski roštilj, biljar i stolni tenis. 

Grad Novalja ima idealan položaj sa smještajem na važnim kopnenim i pomorskim putevima od sjevernog prema južnom Jadranu, a najveću ljepotu krije u svojim brojnim plažama i bistrom moru. 
Na Pagu je prepoznatljiva tradicija dobrog vina i sira te paške janjetine, a Novalja se najčešće povezuje s plažom Zrće koja slovi kao hrvatska Ibiza. 

U Novalji se mogu razgledati i ostaci antičkog podzemnog vodovoda koji je bio dugačak više od kilometra i u cijelosti isklesan ljudskom rukom. Ovaj antički vodovod predstavlja najznačajniju arheološku baštinu otoka Paga, a služio je za napajanje mjesta vodom iz izvora u obližnjem Novaljskom polju.  U vrijeme gradnje vodovoda je na ovim područjima vladalo Rimsko carstvo, zbog čega su vodovod domaći stanovnici nazvali Talijanova buža. 
 
Sjeverozapadno od Paga nalazi se prirodni fenomen poznat kao Paški trokut kojim se naziva neobičan otisak u kamenjaru otkriven 1999. od strane hrvatskog geodeta Zdenka Grbavca na brdu Tusto Čelo, a pretpostavlja se da je nastao prije 12.000 godina. Ovaj fenomen posjetilo je više od 30.000 ljudi u samo tri godine nakon njegova otkrivanja jer se smatra dokazom da je kod nas bilo izvanzemaljaca.  Istraživanja hrvatskog geologa Stjepana Zvonarića su pokazala da je kamenje unutar Paškog trokuta, veličine 32x32x22 metara, svjetlije boje od kamena izvan trokuta te kako isijava crvenom bojom nakon izlaganja ultraljubičastom svjetlu. Ovo područje je privuklo pozornost brojnih ufologa, a Zvonarić tvrdi da se tu radi otisku letjelice zbog luminacije tj. velike izloženosti svjetlu.



Idealno mjesto za odmor i uživanje u prekrasnim uvalama je Mali Ston koji leži u razvedenoj uvali Malostonskog zaljeva 2km sjeveroistočno od Stona, na padinama Bartolomije. Malostonske Zidine su u obliku pravilnog četverokuta i bile su ojačane sa oko 40 kula i 5 tvrđava, s tvrđavom Bartolomija na najvišem vrhu, koja je prozvana prema svecu zaštitniku oružja. Nakon pada Dubrovačke Republike je počelo rušenje zidina, koje je zatim austrijska vlast prodala kao građu za gradnju škola i općina. Tek 1945. godine je zaustavljeno rušenje, donošenjem Zakona o zaštiti spomenika, a današnje zidine duge su 5km s dvadesetak kula i najduže su očuvane zidine u Europi.  Mali Ston je vrlo poznato uzgajalište školjki i svjetski je ekološki biser koji je raj i za ljubitelje ribolova. 

Ako planirate posjetiti ovaj prelijepi gradić i tražite udoban smještaj, Villa Siga, koja se sastoji od 4 apartmana i osigurava parking za sve goste, ima kompletno opremljene apartmane, daje mediteranski ugođaj, a ljubazni vlasnici učinit će vaš boravak ugodnim. 

Izvor fotografije: tvrtke.hr, Villa Siga

Još jedno zanimljivo mjesto našeg Jadrana je Vinjerac, smješten na poluotočiću u jugoistočnom dijelu Velebitskog kanala u Zadarskoj Županiji. Vinjerac je oaza mira, tišine i ribarstva s kristalno čistim morem i susretljivim mještanima koji će ostaviti dobar dojam na svakog posjetioca. Podrijetlo imena Vinjerac povezano je s mletačkim nazivom Kaštel Venier (Castel Venier) iz 15. stoljeća, a članovi plemenitaške mletačke obitelji Venier su ženidbenim vezama sa zadarskom plemenitaškom obitelji Matafar postali posjednici Vinjerca. Tradicionalne aktivnosti stanovništva su pomorstvo i prijevoz dobara brodovima. 
Dugogodišnje iskustvo u području ugostiteljstva i turizma ima aparthotel Buratović koji zajedno s Apartmanima Niko i privatnim obiteljskim kućama čini obiteljski posao u Vinjercu.

Izvor fotografije: aparthotel-buratovic.hr

Izvor fotografije: aparthotel-buratovic.hr

Nasuprot arhipelaga od 19 nenaseljenih otoka nalazi se grad Vrsar, mali ribarski grad  čiji su stanovnici uglavnom zemljoradnici, vinari, ribari i domaćini turistima. Marina Vrsar je idealno utočište za jedrilice sa 190 vezova. Naseljen od prapovijesti, grad Vrsar je u antici bio izvozna luka za istarski kamen i nazivao se Orsera. 
Grad krije brojne znamenitosti i niz povijesnih i kulturnih spomenika koji uključuju i ostatke antičkih građevina iz doba Rimskog carstva, a na brežuljku iznad grada smješteni su apartmani obitelji Žužić, blizu mora i daleko od buke noćnog života. Gostima nude ugodan smještaj, uređen vrt s grilom, veliku ljetnu terasu i sve što vam je potrebno za dobar odmor, kao i restoran pizzeriu Dvi palme u sklopu apartmana s bogatom gastronomskom ponudom istarske kuhinje.  
 
Izvor fotografija: Bit Plus Poreč

Izvor fotografije: Poreština.info


U Splitsko-dalmatinskoj županiji, u srcu Makarske Rivijere, nalazi se mjesto Igrane s nizom starih, obnovljenih kuća na strmom obronku.
Južno od mjesne, župne crkve nalazi se visoka četverokatnica kvadratnog tlocrta - Zalina kula stara oko 400 godina koja se ističe svojom arhitekturom razvijenom u 17. i 18. stoljeću na prostoru Makarskog primorja. Kula je nazvana po pučkom junaku Ivanu Antičiću, zvanom Zale, koji je junački branio stanovnike Igrana od Turaka i jedna je od najvrijednijih spomenika kulture u Igranima. 
Ljepota Igrana krije se i u mnogobrojnim, starim kamenim kućama i uličicama tipičnim za dalmatinska mjesta, a glavna privredna djelatnost je postao turizam. U neposrednoj blizini mora nalazi se Pansion Mihaljević s ponudom pansionskog smještaja i prehrane, s dugogodišnjim iskustvom u pružanju usluga smještaja. 


Izvor fotografije: pansion-mihaljevic.com
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari (1)

21.6.2019.
Jadranka Koselo
Vrlo poučno i zanimljivo! Možete li napisati nešto o odlaganju otpada? Lijepi pozdrav! Jadranka
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje