8.6.2021.

Izvor slike: PIXNIO

Parket, seljački pod ili laminat – što odabrati?

Parket je vrlo popularan izbor za podove za mnoge prostore jer stvara topao ambijent, a odgovara i modernom i rustikalnom stilu. U nastavku pročitajte koje su vrste parketa, koji su idealni za podno grijanje i koji se mogu obnavljati više puta. Znate li koja je razlika između parketa i laminata? Saznajte koji bi bio bolji izbor za vaš prostor i pronađite tvrtke koje se bave ugradnjom parketa i laminata. Pronaći ćete i nekoliko zanimljivosti i savjeta, među kojima je i savjet o čišćenju drvenih podova.

Drveni podovi - podjela parketa

Od drvenih podova imamo seljačke podove i parkete, a parkete dijelimo na masivne i gotove parkete. Seljački pod je naziv za široke drvene daske većih duljina, koje prostoru daju rustikalan izgled. Zbog toga što su daske seljačkog poda duže nego one od klasičnog parketa, omogućuju dojam većeg prostora. Također, veće su mogućnosti površinske obrade nego kod parketa.

Izvor fotografije: PIXNIO

Masivni parketi

Želite li najidržljivije i najkvalitetnije podove, tada su najbolji izbor masivni parketi koji se mogu nekoliko puta brusiti i obnavljati. Mogu biti tvornički završno obrađeni lakom ili uljem i tada imaju skošene rubove, bojani ili se mogu završno obrađivati nakon postave i brušenja.

Masivni parketi mogu biti:

  • klasični
  • lam
  • industrijski parket/kant

Gotovi parketi 

Ako tražite praktično rješenje, gotove parkete možete brzo i jednostavno položiti te početi koristiti u roku od 24 sata nakon polaganja. Postoje i polugotovi parketi koji su brušeni, ali je još potrebno nanijeti završni premaz na njih.

Postavljanje gotovog parketa može stajati oko pedeset kuna po kvadratu, ali varira ovisno o majstoru, proizvođaču i drugim faktorima. Što se tiče masivnog parketa, njegovo postavljanje je nešto skuplje - od 60 kuna na više.

U drvnom centru Labinci tvrtke Elektrometal iz Poreča, možete pronaći bogatu ponudu laminata i parketa. Nakon što odaberete ono što vam odgovara, za usluge postavljanja parketa i laminata te struganje i lakiranje parketa, u Poreču za vas može obaviti PARKETARSKI OBRT BEOTIĆ

Ako ste u potrazi za parketom na području Zagreba, pogledajte ponudu tvrtke ZEPOD, koja je specijalizirana za proizvodnju i prodaju parketnih letvica.

Izvor fotografije: Zdepod d.o.o.

Načini postavljanja parketa:

  • parketi koji se lijepe za podlogu - masivni parketi, seljački podovi, dvoslojni parketi
  • koji se postavljaju klik sustavom - troslojni parketi, laminati 
  • uljeni/lakirani parketi koje je potrebno završno obraditi

Parket za podno grijanje - Višeslojni parketi 

Multilayer ili višeslojni parketi su tanji u usporedbi s drugim drvenim podovima. Idealan su izbor za podno grijanje jer dobro provode toplinu.

Postoje dvoslojni i troslojni parket, a dvoslojni je tanji i fleksibilniji od troslojnog, što ga čini najboljim izborom za podno grijanje.

Parket ili laminat?

Izvor fotografije: Flickr

Razlika između parketa i laminata je u tome što se laminat izrađuje od mješavine različitih materijala, od kojih drvo čini 80 posto sastava.

Parket može trajati dulje od laminata jer ga s vremenom možemo i obnoviti, a laminat je lakše održavati. S obzirom na to da je parket kvalitetniji, njegova cijena je viša od cijene laminata.

Prije kupovine razmislite, uzmite u obzir vaš budžet i potrebe. Na primjer, ako imate kućne ljubimce, možda vam je laminat bolji zbor jer je izdržljiviji - otporniji na ogrebotine i mrlje.

Drveni podovi - zanimljivosti i savjeti

  • drvene podove nemojte brisati krpom potpuno natopljenom vodom jer mu vlaga može naštetiti - koristiti umjereno vlažnu krpu i vodu pokupiti suhom krpom na kraju
  • drvene podove možete usisavati i mesti, s tim da treba paziti da ne nastanu ogrebotine
  • postoje tri klase kvalitete masivnih parketa, a prva ima najujednačeniju strukturu i najmanje izražene godove kvržice i prirodne karakteristike drva
  • naše najkvalitetnije drvo je hrast i on vam je sigurna opcija
  • da biste izbjegli oštećenja na parketu, na nogice namještaja (stolice, stolove) možete zalijepiti podmetače za namještaj, koje možete nabaviti u trgovinama poput Lidla ili Offertissime
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari (1)

8.6.2021.
Veronika Babić
Trenutno sam u potrazi za novim parketom i vaš mi je članak bio veoma koristan! Dvoumila sam se između laminata i parketa, ali mislim da je ipak parket bolje riješenje :) hvala na savjetima!
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje