15.10.2020.

Izvor slike: Unsplash

Ostaviti upaljeno grijanje, pri izlasku iz kuće, ili ne?

U prethodnom članku o grijanju, naveli smo razliku između sustava vodenog podnog grijanja i električnog podnog grijanja, kako prepoznati atmosferski kotao i druge korisne informacije vezane uz različite vrste grijanja. Ovaj put vam donosimo još zanimljivosti, savjete za uštedu na troškovima grijanja te usporedbe koje vam možda mogu pomoći pri odabiru vrste bojlera ili pak klima uređaja. Ostavljate li vi upaljeno grijanje, na smanjenoj temperaturi, kada odlazite iz kuće? Jeste li čuli za norveške radijatore?

Zašto su kondenzacijski plinski bojleri bolji od konvencionalnih?

Kod konvencionalnih plinskih bojlera gubi se određena količina topline u procesu ispuštanja plinova kroz dimovodnu cijev. U slučaju kondenzacijskih bojlera, energija isparavanja transformira se u toplinu. U prijevodu, imat ćete manje troškove s kondenzacijskim bojlerom (iako je početna investicija skuplja). Osim uštede u vidu manjih troškova plina, sigurniji je za okoliš zbog manje emisije dimnih plinova, a može se i instalirati na sve sustave grijanja (podno grijanje, radijatorsko grijanje i druge). Znamo da se ugradnja kreće po vrtoglavim cijenama od oko 10.000 kn, ali treba uzeti sve faktore u obzir i računati na dugoročne uštede. 
Kada se stvari mogu zakomplicirati s kondenzacijskim bojlerima? Kada jedan stanar u zgradi mora ugraditi kondenzacijski bojler, tada se mora mijenjati dimnjak zgrade za sve stanare jer kondenzacijski bojleri rade samo uz kondenzacijski dimnjak koji ima cijevi za odvod dimnih plinova otpornih na vlagu. Cijevi kondenzacijskog bojlera moraju biti od drugačijih materijala nego cijevi klasičnih bojlera zbog izgaranja plinova na nižim temperaturama, odnosno zbog sprječavanja nagrizanja cijevi.

Inverterski klima uređaji 

Koja je razlika između klasičnog klima uređaja i inverter klima uređaja? Ono što je potrošaču najvažnije je razlika u potrošnji električne energije, odnosno koji uređaj troši manje. Odgovor se krije u inverteru, koji inverterskim klimama omogućuje učinkovitost 30% veću od klasičnih klima. Svi mi ponekad kupimo, recimo, jeftiniji komad odjeće jer nam se u startu to čini kao dobra odluka, ali onda kad se nakon drugog pranja stvore rupice nekako promijenimo mišljenje. Još važnije je dobro razmisliti kada kupujemo nešto što ćemo koristiti dugi niz godina poput klima uređaja, tako da, unatoč većoj početnoj investiciji za inverter klimu, treba sagledati aspekt dugoročnih ušteda, kao i činjenicu da takve klime imaju duži vijek trajanja.
Nismo još samo spomenuli kako inverteri ostvaruju te velike uštede pa slijedi kratko obrazloženje. Klasični klima uređaji imaju kompresore koji se ugase nakon što postignu željenu temperaturu, a inverterska tehnologija omogućuje kontrolu rada brzine kompresora, odnosno, za razliku od klasičnih klima uređaja, inverterske klime mogu održavati postignutu temperaturu.

Konvektorski radijatori

Konvektore i konvektorske radijatore/grijalice također možemo ubrojiti među povoljnije načine grijanja na struju. Konvektori rade na principu izmjene zraka, odnosno električni grijač privlači hladni zrak koji konvektori zagrijavaju, nakon čega se on diže do stropa i postepeno hladi. 
Klasični radijatori imaju drugačiji princip rada i toplinu isijavaju direktno, jer kroz njih teče vruća voda koja ih zagrijava. Nećemo zauzeti nijednu stranu, nego navesti smjernicu koja vam možda može pomoći, a ta je da su konvektori efikasniji ako se koriste u zgradama, gdje zidovi nisu hladni i nema velikih gubitaka topline. U kući se konvektori češće koriste kao dodatak grijanju.
Što je još važno navesti? Činjenicu da ne troše previše energije, učinkovito zagrijavaju i jednostavni su za korištenje. Također, brže zagrijavaju prostoriju od uljnih radijatora. Možete ih pronaći po cijeni od oko 200 kn, ali i one od 1.500 kn i više, ovisno o karakteristikama.

Izvor fotografije: Flickr

Vrste konvektorskih radijatora:

  • norveški
  • finski
  • francuski

Norveški radijatori

Možda ste čuli za Glamox ili Beha radijatore? Ako ne znate točno o čemu se radi kada čujete pojam norveški radijator, radi se o konvektorskim radijatorima koji rade na principu strujanja toplog zraka na gore. Ističu se vrlo preciznim termostatom pomoću kojeg uspješno održavaju zadanu temperaturu, kao i grijačima s velikom grijačom površinom. Mogu se zakačiti na zid ili postaviti na pod pomoću nogara, što je možda bolje zbog mogućnosti prenošenja. Još jedna zgodna opcija je kupovina električnih tajmera, koji vam omogućuju da isključite radijator u nekim dijelovima dana i to jeftinije nego kada nabavljate sami radijator sa specijalnim termostatom za regulaciju temperature.
Što se tiče švedskih i francuskih radijatora, po principu rada, tipu grijača, osjetljivosti termoregulatora i načinu montaže jednaki kao i norveški radijatori. Razlikuju se jedino po cijenama.

Kako uštedjeti na troškovima grijanja

Kada govorimo o uštedama na grijanju, prvenstveno je bitno da prostor ima dobru vanjsku i unutarnju izolaciju.
Možete pronaći različite preporuke za regulaciju temperature po prostorijama, temperatura bi trebala biti u rasponu 16-22 stupnjeva. Najviša bi trebala biti u kupaonici pa slijedi dnevna soba, spavaća soba i kuhinja. Noćnu temperaturu postavite kako vam odgovara, a ona također može biti niža, ali nemamo ni svi istu cirkulaciju pa sve te preporuke treba prilagoditi svojem tijelu i budžetu.

Izvor fotografije: Pexels

Znate li zašto je dobro odzračiti radijatore prije nego li grijanje počne? Jer radijator ispunjen zrakom onemogućava vodi da se probije do vrha radijatora. Na taj način ćete potrošiti više energije pa će vas dočekati i veći račun. Zato posuda i ključić u ruke i odzračivanjem do ušteda!

  • ako uočite da struji zrak kroz prozor ili vrata u vašem prostoru, procijepe možete zaštiti lijepljenjem izolacijske brtvene trake, čija cijena je samo par kuna
  • temperaturu grijanja nije dobro postaviti prenisko jer hladnoća stvara višak vlage, što može uzrokovati gljivice i plijesan na zidovima
  • previsoka temperatura također može potaknuti isti proces; bitno je održavati optimalnu temperaturu, prema preporukama te barem jednom dnevno provjetriti kuću (ovaj dio se odnosi na uštede vezane uz sanaciju neželjenih podstanara na vašim zidovima)
  • rolete noću ne služe samo blokiranju svjetlosti, također mogu smanjiti gubitak topline za 10%

Nemojte zaboraviti na servis, često ga ljudi ne obavljaju redovito, a vrlo je bitna stavka sigurnosti i uštede. Servisirajte svoje bojlere, dimnjake, klima uređaje i činite to tijekom ljetnih mjeseci, kada ćete lakše i na vrijeme doći do majstora. Također, redovitim čišćenjem radijatora neće doći do otežanog prijelaza topline.

Zanimljivosti:

  • norveški radijatori su se u početku koristili za zagrijavanje brodova, a potječu iz Skandinavije
  • kvalitetu peleta možete testirati tako da ga potopite u čaši vode; mora potonuti i nabubriti, a voda treba ostati bistra (pelet će se raspasti pa će biti vidljiva piljevina)
  • moderni električni bojleri imaju ugrađene "suhe grijače” kojima je uklonjen problem stvaranja kamenca, a kod starijih bojlera je pametno redovito čistiti kamenac da se ne spriječi prijelaz topline s grijača na vodu
  • atmosferski bojler dobio je ime po tome što kisik potreban za izgaranje vuče iz prostorije u kojoj se nalazi, iz atmosfere

Treba li ostaviti upaljeno grijanje na odlasku iz kuće?

Ako odlazite iz kuće, bolje je postaviti grijanje na 16-18 stupnjeva nego ga ugasiti, jer ćete gašenjem na koncu potrošiti više. Zašto? Puno više energije i vremena se potroši ako pokušavate zagrijati prostor u kojemu je prethodno grijanje bilo potpuno ugašeno. Ako pretražujete savjete za uštedu na troškovima grijanja, u većini slučajeva ćete naići na ovakav savjet. Kako bi bilo zanimljivije, ubacit ćemo i drugačije razmišljanje koje smo pronašli na najvećoj stranici namijenjenoj potrošačima u Ujedinjenom Kraljevstvu - MoneySavingExpert.com, koja broji 16 milijuna korisnika mjesečno. Radi se o platformi posvećenoj savjetima o smanjenju troškova i uštedama u raznim sferama života. Osnivač stranice je novinar i televizijski voditelj Martin Lewis. U nedavnom intervju s LADbibleom, Martin navodi da je bolje paliti i gasiti grijanje po potrebi, nego ostaviti ga upaljenim na manjoj temperaturi. Kao razlog navodi ukupno potrošenu energiju i činjenicu da određena količina iste uvijek "procuri" iz kuće (koliko, ovisi o izolaciji), tako da uvijek gubimo i taj dio energije. Koje razmišljanje je ispravno, saznat ćemo tek kad sami testiramo oba scenarija, ali znamo da je komfornije i ugodnije vratiti se u relativno topli dom, nego imati osjećaj da ste ušli u frižider nakon posla.

Radove na klimatizaciji, grijanju i hlađenju objekata, izvodi tvrtka Marcon iz Rijeke koja djeluje na području cijele Hrvatske.Na području Splita i u cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji, tvrtka Simunić Termo izvodi instalacijske radove centralnog grijanja, klimatizacije, vodovoda i kanalizacije, plinskih instalacija te rashladne tehnike. Ako ste pak s područja Bjelovara, stručni djelatnici tvrtke Mas Montaža za vas će nabaviti, montirati te na kraju i servisirati opremu potrebnu za plinske instalacije i sustave grijanja i hlađenja.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje