9.8.2022.

Izvor slike: Unsplash

Ostavinska rasprava - postupak i troškovi

U slučaju smrti bliske osobe, nakon što mrtvozornik smrtni list pošalje u matični ured, matični ured obavještava sud. Nadalje, odabire javnog bilježnika koji će voditi ostavinsku raspravu. U nastavku pročitajte više detalja o ostavinskoj raspravi i cijenama ostavinskog postupka. Saznajte i tko je odgovoran za naslijeđene dugove te u kojim rokovima se možete žaliti na odluku suda ili rješenje javnog bilježnika.

Ostavinska rasprava - tko je vodi?

Nakon što mrtvozornik potrebnu dokumentaciju (smrtni list) pošalje u matični ured po mjestu prebivališta, matični ured preuzima i obavještava sud. Detaljnije o postupcima koje trebate poduzeti u smrtnom slučaju bliske osobe, možete pročitati u našem članku o organizaciji sprovoda.

Ostavinski postupak u Hrvatskoj vode javni bilježnici, kao sudski povjerenici. Odluke donose sukladno odluci suda o povjeravanju i odredbama Zakona o nasljeđivanju. Pritom stranke ne mogu birati javnog bilježnika, nego mjesno nadležan sud odabire javnog bilježnika koji djeluje na području mjesne nadležnosti tog općinskog suda. Na području Zagreba, preko puta Porezne uprave Novi Zagreb, za sve javnobilježničke usluge možete se obratiti javnoj bilježnici Jasminki Vrba.

Upisnik oporuka - evidencija oporuka

Hrvatski upisnik oporuka vodi Hrvatska javnobilježnička komora. Radi se o javnom registru , kojem mogu pristupiti javni bilježnici te općinski sudovi. Prije smrti oporučitelja, podaci  se ne mogu nikome staviti na raspolaganje, osim samom oporučitelju i osobi koju je on posebno ovlastio. Ako je kod vas oporuka umrle osobe, dužni ste je predati najbližem općinskom sudu.

Više informacija o sastavljanju oporuke, pročitajte u članku Kada i kako možete sastaviti oporuku, u kojemu možete saznati i korisne informacije o udrugama, pogrebnim tvrtkama i njihovim uslugama.

Cijena ostavinskog postupka kod javnog bilježnika

Nasljednici plaćaju troškove ostavinskog postupka sukladno vrijednosti naslijeđene imovine. Što se tiče utvrđivanja vrijednosti udjela i dionica u trgovačkim društvima, uzima se njihova nominalna vrijednost. 
Javni bilježnik naplaćuje nagradu za rad i naknadu troškova. Najmanja naknada, koja je 30,00 kn, propisana je za vrijednost ostavine do 1.000,00 kn, a najveća nagrada je 200,00 kn, a za vrijednost ostavine koja iznosi 35.000-60.000,00 kn. Prelazi li vrijednost ostavine 60.000,00, pored iznosa od 200,00 kn, plaća se još i 100,00 kn za svakih započetih 10.000kn vrijednosti ostavine, s tim da iznos ne prelazi 2.500,00 kn. Na navedene iznose dodaje se 25% PDV-a i eventualni dodatni troškovi. 

Što se događa s naknadno pronađenom imovinom?

Pronađe li se imovina koja nije bila obuhvaćena rješenjem o nasljeđivanju, sud neće ponovno provesti ostavinsku raspravu, nego pronađenu imovinu, novim rješenjem, rasporediti temeljem prethodnog rješenja o nasljeđivanju. Kada se ponovno provodi ostavinska rasprava? Samo u slučaju da se netko odrekne nasljedstva ili svoj dio želi ustupiti sunasljedniku. 

Odgovornost za naslijeđene dugove

Nasljednik odgovara za dugove umrle osobe do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Ako se nasljednik odrekne nasljedstva, ne odgovara niti za dugove.

Nasljedstva se možete odreći javno ovjerovljenom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod suda, s tim da morate naglasiti da se nasljedstva odričete samo u svoje ime, ako ne želite da odricanje vrijedi i za vaše potomke.

Izvor fotografije: Unsplash

Prigovor i žalba na odluku suda ili rješenje javnog bilježnika

Na rješenje javnog bilježnika možete uložiti prigovor u roku od osam dana od dane dostave rješenja. Nakon toga javni bilježnik vaš prigovor mora dostaviti nadležnom sudu. 

Što se tiče žalbe na rješenje suda, njega možete podnijeti u roku od 15 dana od dostave rješenja.

 

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje