9.12.2020.

Izvor slike: Pexels

Online kupovina - pouzdanost webshopa

Volite online kupovinu, a nakon okolnosti vezanih uz covid-19, većinom kupujete preko webshopova? Vjerojatno imate svoje omiljene web trgovine, koje su se već pokazale pouzdanima, ali ako naiđete na novu, pripremili smo nekoliko smjernica za vas. Pročitajte kako prepoznati siguran webshop, kako znati da su podaci vaše kartice zaštićeni te što je to Payment Gateway. Jeste li čuli za stranicu Whois i znate li koje podatke možete saznati na njoj?

Sigurnost web trgovina

Online kupovina je sve popularnija, još više nakon pojave krize uzrokovane koronavirusom. Jednako tako raste i broj webshopova, kako pouzdanih, tako i onih nepouzdanih. U nastavku ćemo navesti nekoliko smjernica koje vam mogu pomoći da izbjegnete prodavatelje s kojima biste mogli imati problema.

Za početak možete provjeriti osnovne podatke o tvrtki poput naziva i sjedišta tvrtke, suda kod kojeg je upisana u Sudski registar i drugih podataka. Ako su informacije o samoj tvrtki, pojedinosti dostave i slične informacije sakrivene, to ne ulijeva povjerenje kupcima.

 

Kako prepoznati siguran webshop

Sigurne web stranice imaju adresu koja započinje sa: https://www. To znači da će vaši podaci, poput broja kreditne kartice, biti sigurni i ostati privatni. Slovo S u https označava SSL (Secure Socekts Layer), odnosno oznaka je za sigurnost i zaštitu podataka.

Nacrtani lokot u adresnoj traci također ukazuje na zaštitu, odnosno enkripciju podataka. Klikom na lokot vidite ima li stranica važeći certifikat.

Na stranici Whois možete unijeti adresu stranice koju želite provjeriti i pronaći ćete podatke o vlasniku stranice. Tvrtke najčešće daju svoje podatke osobi koja regulira domenu. Dakle, ako vam izbaci iste kontakt podatke koji se nalaze na stranici, to je znak da je sve u redu. Međutim, kada tvrtka registrira domenu, može izabrati i privatnu registraciju. To je recimo slučaj sa stranicom lafaboo.com, koja je osvojila drugo mjesto za web trgovca godine 2019. 

Ako ne progluglamo informacije i recenzije vezane uz tvrtku od koje želimo naručiti proizvod na vrijeme, ponekad se možemo neugodno iznenaditi. Jeste li se ikada našli u situaciji da ste naručili nešto online i imali bezbroj problema, od dostave do kvalitete proizvoda? Nakon toga ste upisali ime tvrtke u Google i pronašli puno negativnih komentara i recenzija, svatko tada požali što to nije učinio prije. No, treba znati uočiti obrazac, ponekad se nađe pokoji loš komentar koji ne mora značiti da tvrtka loše posluje.

Ako stranica ima mogućnost korištenja Paypala i sličnih servisa, to je dobar znak i tada ne morate brinuti. Preporučljivo je naručivati na takvim stranicama, ako ste zabrinuti o sigurnosti podataka sa svoje kartice. Paypal je popularan na svjetskim web trgovinama, a u hrvatskim su popularni kartičarski posrednici poput WSPay, T Com Pay Way i drugi posrednici koji nude Payment Gateway usluge. 

Payment Gateway, koji u web shopu djeluje kao posrednik između kupca, webshop-a i banaka,  možemo donekle usporediti s POS uređajem u trgovini. Ako postoji u webshopu u kojemu želite obaviti kupnju, vaša kartica je sigurna zbog enkripcije podataka.

Izvor fotografije: Pexels

U informativnom vodiču za pokretanje webshopa u Hrvatskoj možete saznati brojne korisne informacije vezane uz otvaranje web trgovine. Pronaći ćete što se fiskalizira, zakone za online trgovce, minimalne tehničke uvjete za skladište, usporedbu platformi za izradu webshopa, kao i informacije o pravima potrošača na povrat i slično.

Vodič je, uz pomoć vanjskih konzultanata, sastavila udruga eCommerce Hrvatska. Udruga eCommerce Hrvatska pomaže online trgovcima kroz informiranje i educiranje samih prodavača i agencija te kupaca.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari (1)

9.12.2020.
Milan Stojković
Hvala vam na korisnom članku! Nisam znao ranije za ovu webstranicu na kojoj se mogu provjeravati webshopovi. Nadam se da ćete još pisati o ovoj temi :) ugodan dan želim! LP
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje