29.2.2024.

Izvor slike: VALENT COMMERC

Odabirom kvalitetnih prozora smanjite troškove energije u svom domu

Ne znate koji su uvjeti i kriteriji za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća? U nastavku ćete pronaći poveznicu informacije koje vam trebaju u vezi poticaja. Toplinska izolacija, hidroizolacija i zvučna izolacija su vrlo važne stavke za udobnost i sigurnost vašeg doma. Prvi korak je osigurati kvalitetnu izolaciju vanjskih zidova, čime ćete znatno smanjiti troškove grijanja u budućnosti. Prozori tu također imaju važnu ulogu i štite od vremenskih uvjeta, od buke i od vlage. Pronađite i razlike između drvenih, aluminijskih i PVC prozora te tvrtke koje se bave izradom i ugradnjom istih. Jeste li čuli za dvostruko i trostruko staklo? Na kraju saznajte i koje strane svijeta vam mogu omogućiti iskorištavanje prirodne svjetlosti i uštedu na grijanju.

Kakve prozore odabrati za najbolju energetsku učinkovitost

Toplinska izolacija, hidroizolacija i zvučna izolacija su vrlo važne stavke za udobnost i sigurnost vašeg doma. Prvi korak je osigurati kvalitetnu izolaciju vanjskih zidova, čime ćete znatno smanjiti troškove grijanja u budućnosti. Prozori tu također imaju važnu ulogu i štite od vremenskih uvjeta, od buke i od vlage. 
Iako investicija u visokokvalitetne prozore može izgledati skupo, dugoročno gledano, energetski učinkoviti prozori mogu rezultirati značajnim financijskim uštedama. Niži računi za grijanje i hlađenje, u kombinaciji s poticajima za energetsku učinkovitost, čine ih ekonomski isplativim izborom. Prozori koji su loše izolirani ili oštećeni mogu biti veliki izvor gubitka energije.

Imate priliku ostvariti poticaje za energetsku obnovu obiteljskih kuća u 2024. godini, čime možete povećati i vrijednost nekretnine. Na stranici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pročitajte koji su uvjeti i kriteriji za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Među njima je i sufinanciranje zamjene vanjske stolarije.

Odabir materijala za prozore

Najskuplji odabir između drvenih, PVC i aluminijskih prozora su aluminijski prozori. Drveni su skuplji od PVC prozora, a PVC prozori su trajniji i ne trunu. PVC materijal ne možete obojiti kao što možete drvene okvire, a aluminijski okviri daju najmoderniji izgled. Aluminijski prozori su i najtrajniji od spomenutih. U našem sljedećem članku ćete moći pročitati detaljnije razlike između drvenih, PVC  i aluminijskih prozora, kao i što je RAL ugradnja i zašto je bolja od standardne ugradnje prozora.

Tvrtka ŠUBAŠIĆ d.o.o. iz Vukovara bavi se proizvodnjom i ugradnjom PVC stolarije od njemačkih Gaelan profila i okova. PVC stolarija je izrazito dobar toplinski i zvučni izolator. Pored PVC, bave se i proizvodnjom i ugradnjom ALU stolarije od hladnog profila i profila s termo mostom u raznim bojama.

Odlučili ste se za drvenu stolariju? Obrt za ugradnju i montažu namještaja, vl. Mladen Buden, bavi se izradom drvene stolarije. Drvo se može zaštititi protiv insekata, izraditi da bude antifugicidno pa i protupožarno. Estetski, drveni prozori mogu biti vrlo privlačni, zadržali prirodnu boju ili ako poželite obojiti drvo u neku novu boju.

Dvostruko ili trostruko staklo

Najveći udio površine prozora zauzima staklo, zbog čega i najviše utječe na zaštitu od hladnoće ili topline. Danas su standardna Izo stakla s LOW-E premazom. Ona na sebi imaju poseban zaštitni premaz koji omogućuje zadržavanje dijela topline unutar prostorije. 

Prozori s dvostrukim ili čak trostrukim staklom pružaju dodatnu izolaciju. Ova tehnologija smanjuje gubitak topline kroz prozore i pomaže održati konstantnu temperaturu unutar doma. Također, smanjuje potrebu za korištenjem grijanja ili hlađenja, što rezultira smanjenim energetskim troškovima. Obrt Valent commerce, vl. Mile Valentić iz mjesta Stari Mikanovci u ponudi ima troslojna stakla 24-48mm debljine. Nizak koeficijent prolaska energije kroz profil i staklo njihovih prozora osigurava uštedu na grijanju i hlađenju.

Izvor fotografije: VALENT COMMERC

Pozicioniranje prozora za bolju energetsku učinkovitost

Optimalno pozicioniranje prozora može iskoristiti solarnu energiju i prirodnu svjetlost kako bi se smanjila potreba za umjetnim izvorima svjetlosti i grijanjem. Strateško postavljanje prozora može omogućiti pasivno grijanje tijekom zimskih mjeseci i hlađenje ljeti, čime se povećava ukupna energetska učinkovitost doma.

Želite li iskoristiti sunčevu energiju, najbolje je pozicionirati prozore da budu okrenuti prema jugu i zapadu. S druge strane, na te prozore je važno postaviti odgovarajuću zaštitu od sunca kako bi se tijekom ljeta zaštitili od vanjske topline.

 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 27.2.2024.
Hoće li prevagnuti cijena, ekološka komponenta ili izgled? Pomno birajte prozore i čitavu stolariju za svoj dom jer vrsta prozora i kvalitetna ugradnja utječu na kvalitetu življenja u tom prostoru, kao i na samu cijenu nekretnine. Odabirom kvalitetnih prozora, koje će ugraditi profesionalci s potrebnim znanjima, možete smanjiti troškove grijanja i hlađenja. Na kraju pročitajte i zašto je RAL ugradnja bolji odabir od klasične montaže prozora, unatoč višoj cijeni.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje