30.9.2022.

Izvor slike: Pexels

Odabir najisplativije vrste grijanja ovisi i o lokaciji

Cijena energenata razlikuju se po različitim dijelovima Hrvatske, pročitajte koji sve faktori utječu na odabir grijanja te više o prednostima i nedostacima pojedinih vrsta grijanja. Želimo li smanjiti troškove grijanja, moramo obratiti posebnu pozornost na toplinsku izolaciju prostora uz pomoć koje dugoročno možemo uštedjeti veliku količinu novaca. Znate li tko plaća troškove nastale u vezi instalacija u zgradama, a tko troškove vezane uz radijatore u pojedinim stanovima? Odgovor, kao i kome se možete obratiti u slučaju problema s radijatorom u stanu, saznajte u nastavku.

Zanimljivosti i savjeti o idealnim sobnim temperaturama

 
Zanimljivosti o grijanju i temperaturi: 
  • toplina je oblik energije nastao kretanjem molekula - kada se kreću brzo, predmet se zagrijava, a kada se kreću sporije se se predmet hladi
  • Rimljani su prvi koristili sustav podnog grijanja postavljanjem kamenih ploča na izvor grijanja
  • najviša prirodna temperatura izmjerena je 1913. u Kaliforniji i iznosila je oko 57 stupnjeva celzija
  • stari radijatori izrađivali su se od lijevanog željeza i težili su preko 220 kg
  • Willis Carrier osmislio je koncept za klimatizacijski uređaj, više pročitajte na našem blogu o klima uređajima
  • jedna vjetroelektrana može generirati struju za 1.400 domova
  • dizalice topline koriste geotermalnu energiju iz zemlje, podzemnih voda ili zraka i preko sustava grijanja prenose toplinu u prostor
  • dizalice topline izvlače toplinu iz okoliša i prosljeđuju ju dalje, obrnuto od hladnjaka koji prenosi toplinu iz unutrašnjosti van
  • Smart Wi-Fi termostat vam omogućuje uključivanje i isključivanje grijanja na daljinu
  • potrošnju klime u kWh možete izračunati sljedećom formulom: Snaga uređaja/sezonski koeficijent (SEER ili SCOP); najprodavaniji su uređaji snage 3,5kW
 
SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) je pokazatelj sezonske potrošnje električne energije kada klima radi u režimu hlađenja.
 
SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) pokazatelj je sezonske potrošnje električne energije kada klima radi u režimu grijanja.
 
 
Prema uputama Hrvatske stručne udruge za plin koje su u skladu s programom  “Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj”, preporuča se korištenje termostata ili programatora za podešavanje željene temperature. 
 
U nastavku ćemo navesti okvirne preporuke temperatura u različitim prostorijama u vašem domu. Temperatura dnevnog boravka trebala bi biti između 19°C i 22°C, temperatura u spavaćoj između 16°C i 18°C, u kuhinji oko 20°C i ne manje od toga, kako se ne bi stvorila plijesan na zidovima. Što se tiče kupaonice, možete održavati temperaturu od 21°C, a previsoke temperature dok se tuširate mogu rezultirati manjkom kisika u kupaonici.

Ne morate grijati sve prostore koji se ne koriste, a kada ne boravite u objektu, nije nužno njegovo grijanje nego temperiranje kako bi se izbjeglo zamrzavanje i pucanje cijevi. Uštede od 15% do 20% postižu se ugradnjom termostatskih ventila na radijatore jer oni automatski održavaju zadanu temperaturu prostorije. 
Tijekom hladnih dana ne gasite grijanje, samo ga smanjite kad niste kod kuće jer se puno energije troši zagrijavanjem hladnog prostora.

Država sufinancira, 40%, 60% ili 80%, sustave koji koriste obnovljive izvore energije. Ako razmišljate o ugradnji navedenih sustava, možete se javiti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond predlaže da građani sami traže ponude za projektirane sustave nakon što dobiju projekt. Nažalost, cijene ugradnje tijekom sufinanciranja rastu i građani sustav na kraju mogu platiti više od njegove tržišne vrijednosti. 
 

Glavni zastupnik i distributer vrhunskih pločastih radijatora tvornice Pekpan za Hrvatsku je obrt Habe Prom koji iz ponude Burnit brenda izdvaja kotlove na kruto gorivo, kamine i plamenike na pelete. U bogatoj ponudi ističe se i asortiman podnih akumulacijskih bojlera za solarno zagrijavanje vode brenda SunSystem i brojni drugi proizvodi.
 
Izvor fotografije: tvrtke.hr, Habe prom
 
Za radove uvođenja instalacija vodovoda, kanalizacije i plina te za instalaciju za grijanje i klimatizaciju možete se obratiti tvrtki Instalacije Bočkaj iz Domašineca. 

Kompletnu uslugu od pregleda objekata i prostora, dostave potrebnih uređaja i materijala do montaže i održavanja nudi tvrtka Mas Montaža
Izvor fotografije: tvrtke.hr, MAS MONTAŽA
 
Solis Romano posluje na području tehnika grijanja, plina, vode, odvodnje, klimatizacije, ventilacije, održavanja  uređivanja interijera, između ostalog nudi i vrhunske Valliant radijatore.

U ponudi se ističu i Valliant solarni sustavi koji pružaju kompletno rješenje za pripremu tople vode i potporu niskotemperaturnog grijanja. Korištenjem besplatne sunčeve energije moguće je uštedjeti i do 60% godišnje potrebne energije za pripremu potrošne tople vode te 20% energije za potrebe sustava grijanja. 

Kada se sustav kombinira s kondenzacijskim plinskim uređajem, postiže se najveća ušteda te smanjena emisija C02 (ugljikovog dioksida).

Izvor fotografije: tvrtke.hr, Solis Romano d.o.o
 
Na području zagrebačke županije, kao i diljem cijele Hrvatske, preko kvalitetnih servisera u vašem gradu, posluje Mlađan servis d.o.o., tvrtka specijalizirana za projektiranje klimatizacije, ventilacije i grijanja, prodaju klima uređaja, Chillera, plinskih i električnih bojlera te rezervnih dijelova i opreme za grijanje.
Centralni je servis za proizvode poznatih proizvođača: Ariston, Tesy, Chaffoteaux & Maury, Metalac, Atlantic, a pored toga je i ovlašteni servis za proizvode poznatih proizvođača Toshiba, Mitsubishi Electric, Midea, Korel, Samsung.
 
Izvor fotografije: tvrtke.hr, MLAĐAN SERVIS d.o.o.
 

Što utječe na odabir vrste grijanja

Cijene energenata razlikuju se po raznim dijelovima Hrvatske pa tako su, na primjer, drva skuplja nekome tko ih nabavlja u Šibeniku, nego onome tko ih nabavlja u Petrinji. Među najpovoljnijim načinima grijanja je sustav plinskih instalacija na gradski, zemni plin i ogrjevno drvo kao povoljni energent.
 
U primorskoj Hrvatskoj građani se najviše griju na struju ili drva, za razliku od, primjerice, građana Zagreba, Siska i Osijeka koji se u većoj mjeri griju na plin. Uz plin, pelete i ogrjevno drvo, konkurentne su i dizalice topline, pogotovo u primorskoj Hrvatskoj.
 
Želimo li smanjiti troškove grijanja moramo obratiti posebnu pozornost na toplinsku izolaciju prostora uz pomoć koje dugoročno možemo uštedjeti veliku količinu novaca. Neki od važnijih elemenata izolacije su kvaliteta stolarije, krova i fasade kako bi prostor u što većoj mjeri zadržavao toplinu.
 
Europske zemlje, čak i one najhladnije (dijelovi poput Skandinavije), za grijanje koriste električnu energiju zbog ograničenih prirodnih resursa, stalnih poskupljenja nafte i plina, nesigurnosti opskrbe i drugih razloga. 

Čimbenici koji utječu na izbor grijanja:

  • lokacija
  • klimatski uvjeti
  • karakteristike i toplinska izolacija objekta
  • dostupnost energenata
 

Grijanje na drva

Prednosti

Grijanje na drva je ekonomski i ekološki najprihvatljiviji sustav grijanja zbog svoje stopostotne obnovljivosti. Također, ova vrsta grijanja je najpovoljnija i drva ne ovise o drugim energentima. Drva su dostupna, a instalacija uređaja za grijanje je jednostavna. 

Nedostaci

Grijanje na drva zahtijeva redovno održavanje i čišćenje dimnjaka potrebnog za ovu vrstu grijanja te je potrebno osigurati dovoljan pristup svježeg zraka. Osim toga, potreban je prostor za skladištenje drva, a mogućnost kontrole temperature je je slabija. Peći nisu skupe, ali zagrijavaju samo onu prostoriju u kojoj se nalaze. Dakle, najveći problem kod ove vrste grijanja je zahtjevnost koja se odnosi na nabavku, skladištenje, cijepanje drva, održavanje vatre te čišćenje nereda.

Grijanje na pelet 

Prednosti 

Za skladištenje peleta je potreban mali prostor, a današnje peći na pelet opremljene automatikom omogućavaju kontrolu topline i tempiranje paljenja i gašenja grijanja. 
Smatra se najisplativijim sustavom grijanja iza grijanja na drva. Peleti spadaju u ekološke izvore energije, a proizvode se od prešanog drveta i piljevine pod visokim pritiskom. Najbolje ih je kupovati u proljeće ili ljeto, zbog više cijene u drugim razdobljima.
 

Nedostaci

Pelet je kao energent jeftiniji od plina i loživog ulja, ali je skuplji od drva. Početno ulaganje je veće u odnosu na grijanje na drva i peći na pelet su skuplje. 
 

Grijanje na struju 

Prednosti 

Komfor je jedna od glavnih prednosti grijanja na struju. Često se struja smatra najskupljim energentom, ali to ne mora nužno biti točno. Električni grijači i uređaji su napretkom tehnologije dovedeni do visokog energetskog razreda i jamče uštede. Ova vrsta grijanja ne uključuje zahtjevno održavanje, tih je način rada i brzo zagrijavanje te je pogodan za grijanje prostora prema potrebi. Dobrim izborom struju čine i stalna poskupljenja nafte i plina, nesigurnost opskrbe i potencijalne restrikcije.

Sa strujom ne ovisite o promjenama cijena na tržištu i raspoloživosti energenta, a instalacija ovakvog sustava ne zahtijeva velika financijska ulaganja, bušenje, nije potrebno spojiti plinovod i spojiti se na centralizirani sustav grijanja pare. Također, radi se o grijanju bez gubitka topline, dok kod drugih sustava gubici topline dosežu i do 25%. Na kraju, grijanje na struju je iznimno sigurno, električni radijatori sadrže nekoliko stupnjeva zaštite, što je osobito važno za obitelji s djecom.

Nedostaci

Glavni nedostatak je relativno visoki trošak rada električnih grijača, a za potpuno zagrijavanje stambene kuće potrebno je koristiti uređaje visoke potrošnje energije. 
 

Dizalica topline (toplinska pumpa)

Prednosti

Ako morate mijenjati bojler ili tek ugrađujete sustav grijanja, dobra opcija je i dizalica topline koja, za razliku od klime, radi efikasno i na vrlo niskim temperaturama. 
Dizalice topline ne zagađuju okoliš i štedljivije su za otprilike 40% od sustava baziranih na najnovijim kondenzacijskim bojlerima na plin. Nema potrebe za skladištenjem energenata, instalacija je jednostavna i sustav je ekološki prihvatljiv jer koristi obnovljive izvore energije.

Iako je početno ulaganje visoko, nije potrebno raditi dimnjak nego je potreban samo priključak električne energije. Također, ako razmišljate o ovom sustavu grijanja, možete se javiti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji sufinancira ugradnju dizalica topline. 

Nedostaci

Početno ulaganje je vrlo visoko, ali je sustav efikasan i isplativ dugoročno. Potreban je niskotemperaturni režim grijanja, što zahtijeva preinake u slučaju prelaska s visokotemperaturnog režima.

Izvor fotografije: Izvor fotografije: Flickr

Grijanje na plin 

Prednosti 

Omjer cijene i učinkovitosti plina je dobar i ulaganje u ovaj sustav, koji bi trebao biti dugoročno održiv, je isplativ. Jednostavno je instalirati plinski grijač i ovaj vam sustav pruža komfor te mogućnost automatske regulacije temperature i rada kotla. 

Nedostaci

Plin je opasan i potrebno je redovito provjeravati elemente sustava i obavljati preporučene servise. Troškovi se različito obračunavaju prema regijama i lokalnim uvjetima. Cijena plina ovisi o brojnim faktorima - cijeni nafte, vremenskim prilikama, tečajnim razlikama, proizvodnji struje, cijeni konkurentskih goriva i cijenama emisije ugljičnog dioksida.
  

Grijanje na lož ulje

Prednosti

Prema istraživanju tportala iz 2018. godine, cjenovno je lož ulje bilo na sličnoj razini pristupačnosti kao ukapljeni plin. Moderna grijanja na ulje sa kondenzacijskom tehnologijom spadaju među najučinkovitije tehnologije grijanja uopće. Ako je pravilno podešen, ovaj sustav može smanjiti potrošnju energije za više od deset posto. 
 

Nedostaci

Nedostatak ovog sustava grijanja je što ovisi o cijeni nafte, a potrebno je i imati dovoljno prostora za spremnik za lož ulje. 
 

Solarno grijanje 

Prednosti

Ovaj sustav grijanja može se koristiti samostalno, ali se može i kombinirati sa solarnim kolektorima i ostvariti znatne uštede. 
Ekološki je ovaj sustav grijanja najprihvatljiviji. Također, na godišnjoj razini može donijeti do 30% uštede na grijanju.
 

Nedostaci

Isplati se dugoročno, ali početna investicija je visoka. Tijekom zime solarna energija nije dovoljna i ne može biti samostalni izvor topline na području kontinentalne Hrvatske. Kako bi mogli dogrijavati ogrjevnu vodu u solarnim sustavima, potrebno je kombinirati sustav s kotlom, plinskim uređajem, toplinskom pumpom ili drugim izvorom topline. 
 

Podno grijanje

Prednosti 

Kod ovog sustava su niži troškovi grijanja nego li kod klasičnih centralnih grijanja jer zahtijeva nižu temperaturu vode. Tada do izražaja dolaze kondenzacijski plinski kotlovi i dizalice topline. Korištenjem podnog grijanja ne suši se zrak, nema cirkulacije prašine i toplina se ravnomjerno raspoređuje.
 

Nedostaci

Ne postoji opasnost od istjecanja vode koja je prisutna kod radijatora, ali postoji opasnost od požara i pucanja keramičkih pločica koje su iznad grijanja. Objekt u koji želite ugraditi sustav mora biti iznimno dobro izoliran, a cijevi usko namotane kako bi sustav mogao funkcionirati sa što nižom temperaturom vode. 
 

Kamini

Ako razmišljate kaminu za svoj dom, imate izbor kamina na drva, kamin za drva za centralno grijanje koji može zagrijati cijeli dom, ali i kamin na plin, na električnu energiju i na bioetanol.

Kamini na plin, električnu energiju ili na bioetanol pale se pritiskom na gumb i ne morate brinuti o nabavci drva, loženju i čišćenju. Također, električnim kaminima nije potreban dimnjak.
Kamini na drva imaju svoje prednosti, a najveća je ekonomičnost i niža cijena, kao i mogućnost korištenja za centralno grijanje.  Kamini na bioetanol imaju isključivo estetsku ulogu. Sve češći izbor kupaca su i kamini na pelete koji pružaju udobnost i povoljnu cijenu energenta. 

 

Grijanje u zgradama 

U slučaju problema s radijatorom u stanu, možete se obratiti ovlaštenom predstavniku stanara te zatim i ovlaštenom serviseru.
Instalacije centralnog grijanja zajedno s toplinskom stanicom su zajedničko vlasništvo stanara te se troškovi na instalacijama podmiruju iz zajedničke pričuve, a radijatori u stanovima su vlasništvo vlasnika stanova te svaki stanar plaća troškove vezane uz njih sam.

Starije zgrade imaju sustav u kojemu kroz jedan stan prolazi nekoliko vertikalnih cijevi na koje su spojeni radijatori i ne postoji jedno mjerno mjesto u stanu. Iz ovog razloga nije moguće ugraditi kalorimetar bez opsežnih građevinskih zahvata s kompletnom rekonstrukcijom cijevi u zidovima. 
Takvim je sustavima nemoguće mjeriti potrošnju pojedinog stana na jednom mjestu, zbog čega se koriste razdjelnici na svakom radijatoru. Oni bilježe udio potrošnje radijatora u ukupnoj potrošnji zgrade. 

Raspodjela se vrši jednim dijelom prema utrošku impulsa na razdjelnicima topline (Ur) i drugim dijelom prema površini stana (Upov).

U slučaju omjera Ur/Upov u korist impulsa, a ako je ukupan zbroj impulsa u zgradi mali (veliki broj radijatora u zgradi je zatvoren) u odnosu na ukupnu potrošnju toplinske energije izmjerene na mjerilu u podstanici, računi će biti visoki.

Kalorimetar se ugrađuje u novim zgradama koje imaju centralni sustav grijanja razveden na horizontalnoj osnovi, s vlastitim dovodom topline i jednim mjernim mjestom. Jedino je ovlašteno mjerilo toplinske energije u prometu roba i usluga , a mjeri u mjernim jedinicama kWh (kilovatsat), tj. MWh. 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari (2)

2.12.2019.
Ines Ivanović
Poštovani gospodine Baturina, Hvala Vam pitanju i komentaru. Kamin stvara ugodnu atmosferu, ali kamin na drva sa sobom donosi skladištenje, cijepanje i čišćenje sa sobom. Potrebno je omogućiti redoviti dotok svježeg zraka u ložište, a sama podloga mora biti čvrsta zbog težine kamina. S druge strane, električni kamini ne zahtijevaju dimnjak i pale se pritiskom na gumb. U vikendicama može biti korisno i grijanje putem električne energije jer se ne koristi često, a troškovi instalacije i održavanja su niski. Upisom kamini u kućicu "djelatnost" na našoj poslovnoj tražilici, dobit ćete popis tvrtki, s izlistanim kontakt podacima, koje vam mogu dati stručan odgovor i savjet :)
22.11.2019.
Željko Baturina
Zanimljiv članak! Kako supruga i ja kupujemo vikendicu, razmišljali smo o tome koji bi sustav grijanja bio najbolji za nas. Što mislite isplati li nam se ugraditi kamin u dnevni boravak i možete li nam preporučiti neku tvrtku? Pozdrav!
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje