7.10.2022.

Izvor slike: Unsplash

Nova prilika za gastronomske užitke

Prisjetimo se koje delicije i specijalitete krije hrvatska kuhinja. Dalmatinski pršut, paški sir i slavonski kulen dovoljni su da nam proradi apetit. Uskoro se bliži Uskrs, jedan od tradicionalnih kolača koji obilježava ovaj blagdan je pinca, pročitajte više o pripremi iste. Na Korčuli se održava vrlo zanimljivi festival hrane i vina pod nazivom Korčulanske Pjatance u razdoblju od 26. do 30. travnja koji se isplati posjetiti.

U vrijeme kada su ljudi bili sakupljači i lovci, hrana je bila oskudan resurs i nije se dopuštalo bacanje pa čak ni slučajno isprženog sjemena ili mesa pronađenog nakon prirodno nastalih požara. Na taj su način ljudi otkrili da je ukusnija termički obrađena hrana. 
Kulinarske kulture se razlikuju po društvenim, geografskom i povijesnom aspektu, a hrana danas ne predstavlja samo egzistencijalnu potrebu, već i statusni simbol koji ima kulturni i socijalni značaj.
ICTA (Information and Communication Technology Agency) je uočila ogromno povećanje broja destinacija koje se sve više interesiraju i upoznaju s kulinarskim turizmom. Velik broj turista tvrdi da je jedno od zadovoljstva putovanja isprobavanje novih vrsta kuhinja.

Hrvatska se geografski i kulturološki može podijeliti u tri osnovne zone, a to su panonska, dinarska i jadranska zona i po njima se razlikuju i tradicionalne kuhinje. Prehrana ima više aspekata poput izbora namirnica, načina pripreme jela, konzumacije te običaje i simbole vezane uz prehrambenu tradiciju. 

Pet proizvoda registrirano je s oznakom izvornosti od strane poljoprivrednih proizvođača Hrvatske:
  • Istarski pršut
  • Trokul-maslinovo ulje
  • Cetinski sir
  • Drniški pršut
  • Paški baškotin
Četiri s oznakom zemljopisnog podrijetla:
  • Paški sir
  • Slavonski domaći kulen/kulin
  • Dingač
  • Slavonska šljivovica
Kontinentalni dio hrvatske kuhinje obilježava utjecaj mađarske i turske kuhinje (dominira meso, slatkovodna riba i povrće), a obalni dio obilježava utjecaj antike te talijanski utjecaj s bogatim ribljim specijalitetima i maslinovim uljem.

Neka od najpopularnijih domaćih jela i specijaliteta su dalmatinski ili istarski pršut, paški ili lički sir, ovčji sir, slavonski kulen, samoborske ili zagorske češnjovke, svježi sir s vrhnjem.

Kuhinja Dalmacije, Primorja i otoka

Dalmaciju, Primorje, otoke i Istru karakteriziraju glavna jela od ribe i plodova mora, a od mesa pašticada ili kuhana janjetina. Ističu se jela poput vitalca; jelo spravljeno od janjećih iznutrica umotanih u crijevo te pečeno na gradelama (kuhinja otoka Hvara, Korčule, Brača), Pita sa sardinama sVisa, svježa morska riba na roštilju zubatac, brancin, lovrata, skuša, sardina), kuhana ili marinirana. Od mekušaca imamo lignje, sipe i hobotnice, od rakova škampe i jastoge i od školjaka dagnje kamenice i mušule. 
Među mesnim jelima dominira pršut, posebno se ističe Drniški pršut koji se obično servira s kozjim sirom, a najpoznatiji su sirevi s Paga i iz Dubrovnika. Neizostavna je i janjetina, kuhana ili pečena na otvorenoj vatri, ali i dalmatinski gulaš (pašticada) s njokima i sušena ovčetina (kaštradina).
Uz tradicionalnu kuhinju, njegovana je i višestoljetna tradicija hrvatskih vinogradara, u Primorju i Dalmaciji, ali i u kontinentinalnom dijelu Hrvatske. U kontinentalnom dijelu Hrvatske poznata su vina: rizling, graševina, burgundac, traminac.
Poznate sorte hrvatskih vina uz jadransku obalu i na otocima su:
  • crna vina - teran, merlot, kabernet, opolo, plavac, dingač, postup 
  • bijela - malvazija, pošip, pinot, kujundžuša, žlahtina, muškatu 

Ukusnu, domaću dalmatinsku kuhinju možete okusiti u restoranu Lungo Mare na Hvaru. Jela ispod peke, teleće koljenice, hobotnica u vinu, pašticada i gregada samo su neka od slasnih delicija koje nude, a ne nedostaje ni romantičnog ugođaja koji pruža restoran uz more. Vlasnik, a ujedno i kuhar, u restoranu je već sa 18 godina bio proglašen najboljim kuharom otoka Hvara te je osvajao brojne nagrade na kulinarskim natjecanjima.

Izvor fotografije: Lungo Mare restoran, tvrtke.hr

Specijaliteta dalmatinske kuhinje ne nedostaje ni na Pagu gdje Konoba Barcarola svojim gostima pruža veliki izbor ukusnih delicija te ugodnu atmosferu uz ljubazno osoblje, a u sklopu usluga su također i usluge smještaja u dva apartmana. 

Istarska i Kvarnerska kuhinja

Istarska i Kvarnerska kuhinja predstavlja spoj kontinentalne i mediteranske kuhinje u čijim specijalitetima možemo vidjeti utjecaje romanskih naroda, njemačke kuhinje, ali i slavenskih predaka iz srednje Europe koji su u 7. stoljeću na ove prostore donijeli svoje naslijeđe i kulinarske recepte. Posebno mjesto u istarskoj kuhinji zauzima tartuf koji je jako skupa i cijenjena gljiva koja raste samo u plodnom istarskom tlu. Neki od specijaliteta ove kuhinje su janjetina pod pekom, dimljeni ombolo, kobasice s kiselim kupusom, tradicionalna tjestenina -fuži i brojna druga, ukusna jela. 
Iznimna istarska vina uključuju malvaziju iz Buja, Porečki cabernet, sauvignon i merlot kao i teran iz Buzeta, Vrbničku žlahtinu, pjenušac Bakarsku vodicu i druga.

 

Kuhinja Like i Gorskog kotara

Kuhinja u kojoj dominira povrće poput kukuruza, kupusa, krumpira i graha. Izdvajaju se sirevi od kozjeg i kravljeg mlijeka, razna variva od povrća te jela od janjetine, ovčetine, svinjetine i divljači, a neizostavne su i razne rakije. Ličku kuhinju susrećemo i na području Plitvičkih jezera, a sa štandova uz cestu može se pronaći izvrstan domaći sir. Priprema se i tradicionalna zimnica (kiseli kupus, krastavci kuhani u octu, kisele paprike, cikla i slatka jela: džem od šljiva, džem od šipka, flaširano voće i drugo).

Kuhinja sjeverozapadne Hrvatske

Kuhinju sjeverozapadne Hrvatske karakteriziraju mnoga jednostavna i ukusna jela. Ova bogata hrvatska regija obiluje jelima od povrća, mesa, žitarica i voća. Izdvajaju se i vina, rakije i likeri. Najpoznatija jela su purica s mlincima, zagrebački odrezak, pečeni šaran, češnjovke, krvavice, vinski gulaš, bučnica, štrudle, krafne i samoborske kremšnite.
Omiljeni u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, zagorski štrukli su među najpoznatijim hrvatskim specijalitetim, a uvedeni su i u listu jela hrvatske nematerijalne kulturne baštine. 

Na Korčuli se od 26. do 30. travnja održava festival hrane i vina pod nazivom Korčulanske Pjatance koji predstavlja proslavu dalmatinske kuhinje. Osim ukusne hrane i dobrih vina, organizirane su demonstracije, edukativne radionice, kušanja i posebne večere. 

Korčulanski ugostitelji predstavljaju spoj tradicionalne i moderne kuhinje, kreiran u harmoniji sa sezonskim blagodatima jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Osmišljavaju se posebni jelovnici za ovu prigodu, po popularnim cijenama.

Bliži se Uskrs koji donosi neke druge specijalitete jednostavne za pripremu poput kuhanih jaja i šunke, a tradicionalni kolač koji obilježava ovaj blagdan je pinca, sirnica ili pogača koja se tradicionalno priprema u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri pa ako niste do sad, uključite pincu na vaš blagdanski stol.
Pinca je kolač od teškog dizanog tijesta koji se oblikuje u kuglu. Prije pećnice se premazuje umućenim žumanjkom te se razreže nožem po sredini u obliku križa. Još neki od sastojaka koje možete staviti su grožđice i naribana korica limuna i naranče.
Isprobajte nešto novo i uveselite svoje ukućane, mršavit ćemo poslije. Želimo vam ugodne i radosne uskršnje blagdane!

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje