30.9.2023.

Izvor slike: Unsplash

Napravite tijesto za pizzu od pirovog brašna - recept

Koje brašno vi koristite za domaću pizzu? Tradicionalna napuljska tijesta za pizze rade se od brašna 00. Jeste li isprobali pirovo brašno za svoje tijesto? U nastavku možete pronaći recept i savjete za izradu tijesta za pizzu od pirovog brašna, probajte nešto novo! Znate li što se sve može peći u krušnoj peći? U nastavku ćete pronaći odgovor, kao i druge zanimljivosti o pizzi. Jeste li znali da rajčica sadrži likopen, koji je jako dobar za naše zdravlje? Iako se pizza često smatra nezdravom namirnicom, možemo je korigirati i napraviti zdraviju varijantu. Kako ne biste ogladnili dok čitate ovaj tekst, na početku ćemo vam preporučiti nekoliko pizzerija iz kojih možete naručiti dok čitate, ili će vas preporuka motivirati da ih posjetite.

Popularne pizzerije

Zaželjeli ste se ukusne pizze iz krušne peći, želite dostavu ili pak izlazak uz dobru hranu? U nastavku ćemo vam preporučiti nekoliko popularnih pizzerija.

Jedna od popularnih pizzerija u Splitu je Mirakul. Neke od njihovih autorskih pizza su Marinara, Picante, Fumante, Sette Formaggi i ostale. Pizze uvijek pripremaju sa svježim, pomno biranim namirnicama. 

Ako se, željni dobre hrane, a zateknete se  gladni na Hvaru, Preporučamo PIZZERIJU BEPO. Ovdje, osim pizze možete pojesti i svježu ribu jer se vlasnik, Ivan Novak, bavi ribarstvom. Osim ribljih, nude i ukusna mesna jela i tjestenine, kao i razne vrste salata.

U centru grada Poreča možete pronaći pizzeriu Nono. Isprobajte njihove ukusne pizze bogate pršutom, morskim plodovima, gorgonzolom i drugim ukusnim sastojcima. Izaberite svoj favorit i uživajte, a zaželite se nečeg drugog, bogati meni uključuje razne istarske specijalitete, poput tjestenine s tartufima.

Pizza - povijest, vrste i zanimljivosti

Vjerojatno biste rekli da prva pizza potječe iz Italije i bili biste u pravu. U Italiji je nastala prva moderna pizza, s tijestom na koje su dodane rajčice. Talijani su upoznali rajčicu u 16. stoljeću, zahvaljujući Španjolcima. No treba spomenuti i preteču pizze, plosnate lepinje koje su se se jele u antičkim vremenima na području Babilona i Egipta, a kasnije i u Rimu.

Pizza - zanimljivosti:
  • u Japanu su popularni dodaci za pizzu lignje i kombinacija majoneze, krumpira, kukurzuza i slanine (mayo jaga)
  • u New Yorku, u restoranu Nino's Bellissima, u ponudi je bila ekstravagantna pizza (nadjevenu kavijarom, jastogom i sličnim nadjevima) koja je koštala 1.000,00 dolara
  • u Philadelphiji je otvoren najveći muzej posvećen pizzi na svijetu, a zove se Pizza brain
  • zahvaljujući umaku od rajčice, pojedenom pizzom unosimo antioksidans likopen, koji pomaže u u borbi protiv srčanih bolesti, opeklina od sunca te u borbi protiv nastanka nekih vrsta raka
  • likopen je biljni pigment koji voću i povrću daje crvenu boju, a možemo ga konzumirati i putem mrkve, lubenice i papaje 

Krušne peći

Poznato je da jela iz krušne peći imaju poseban okus, od pizze, do kolača. Još jedna velika prednost krušne peći je što troši malo energije za postizanje vrlo visoke temperature. 

Izvor fotografije: Unsplash

Nekoliko jela koja se mogu peći u krušnoj peći:

  • kruh i njegove varijacije
  • meso
  • pizza
  • paprika za zimnicu i ajvar
  • može se sušiti voće i povrće

Krušne peći su najčešće samostalni objekti na otvorenom, s nadstrešnicom. Osnovni dijelovi su postolje, krušna peć i dimnjak, a vrlo važan dio je svod. Svod omogućuje pravilno strujanje vrućeg zraka unutar peći.

Zdrava pizza - birajte drugačije brašno i dodatke

Umjesto korištenja bijelog, pšeničnog brašna za pizzu, isprobajte druge vrste brašna. U Italiji je, za pizzu, popularan tip brašna 00. Od njega se izrađuje tradicionalna verzija pizze iz Napulja. 

Što se tiče još zdravijih varijanti, sigurno ste čuli za pizzu od palente, patlidžan pizzu, pizzu od cvjetače i za slične alternative brašnu.

Mi ćemo ovaj put izdvojiti recept za pizzu od brašna, ali pirovog, za koju vam nije potreban kvasac. 

Pizza bez kvasca - recept za tijesto od pirovog brašna

Recept za tijesto od pirovog brašna za pizzu je vrlo jednostavan, potrebni sastojci su:

  • dvije i pol šalice pirovog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • šalica mlake vode

Sve sastojke samo pomiješajte, a vodu treba dodavati postepeno, morate sami osjetiti kada tijesto nije niti suho niti ljepljivo i po potrebi korigirati količinu vode i ulja. Ne brinite ako vam treba više pokušaja da napravite savršeno tijesto za svoju pizzu, nije najlakši posao, ali na kraju se isplati. Na kraju dodajte sastojke koje volite i pecite oko 20 minuta na 250 stupnjeva. 

Pirovo brašno možete nabaviti u trgovinama poput Tvornice zdrave hrane, ali i u poslovnicama DM-a i drugim trgovinama.

Umak od rajčice

Za umak od rajčice trebate jedan koncentrat rajčice od 200g, pola žličice soli, pola žlice suhog bosiljka i pola žlice suhog origana. Origano možete i, umjesto prije pečenja, staviti zadnjih par minuta prije nego što izvadite pizzu. Tada uzmite manju količinu i posipajte prstima po cijeloj pizzi.

 
 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje