Napravite tijesto za pizzu od pirovog brašna - recept
Koje brašno vi koristite za domaću pizzu? Tradicionalna napuljska tijesta za pizze rade se od brašna 00. Jeste li isprobali pirovo brašno za svoje tijesto? U nastavku možete pronaći recept i savjete za izradu tijesta za pizzu od pirovog brašna, probajte nešto novo! Znate li što se sve može peći u krušnoj peći? Pronaći ćete odgovor, kao i druge zanimljivosti o pizzi. Jeste li znali da rajčica sadrži likopen, koji je jako dobar za naše zdravlje. Tako da, iako se pizza smatra nezdravom namirnicom, možemo je korigirati i napraviti zdraviju varijantu, a umak od rajčice je nešto što bismo trebali konzumirati.
Pizza - povijest i vrste
Vjerojatno biste rekli da prva pizza potječe iz Italije i bili biste u pravu. U Italiji je nastala prva moderna pizza, s tijestom na koje su dodane rajčice. Talijani su upoznali rajčicu u 16. stoljeću, zahvaljujući Španjolcima. No treba spomenuti i preteču pizze, plosnate lepinje koje su se se jele u antičkim vremenima na području Babilona i Egipta, a kasnije i u Rimu.
- u Japanu su popularni dodaci za pizzu lignje i kombinacija majoneze, krumpira, kukurzuza i slanine (mayo jaga)
- u New Yorku, u restoranu Nino's Bellissima, nude ekstravagantnu pizzu (nadjevenu kavijarom, jastogom i sličnim nadjevima) koja košta 1.000,00 dolara
- u Philadelphiji je otvoren najveći muzej posvećen pizzi na svijetu. a zove se Pizza brain
- zahvaljujući umaku od rajčice, pojedenom pizzom unosimo antioksidans likopen, koji pomaže u u borbi protiv srčanih bolesti, opeklina od sunca te u borbi protiv nastanka nekih vrsta raka
- likopen je biljni pigment koji voću i povrću daje crvenu boju, a možemo ga konzumirati i putem mrkve, lubenice i papaje
Krušne peći
Poznato je da jela iz krušne peći imaju poseban okus, od pizze, do kolača. Još jedna velika prednost krušne peći je što troši malo energije za postizanje vrlo visoke temperature.
Nekoliko jela koja se mogu peći u krušnoj peći:
- kruh i njegove varijacije
- meso
- pizza
- paprika za zimnicu i ajvar
- može se sušiti voće i povrće
Krušne peći su najčešće samostalni objekti na otvorenom, s nadstrešnicom. Osnovni dijelovi su postolje, krušna peć i dimnjak, a vrlo važan dio je svod. Svod omogućuje pravilno strujanje vrućeg zraka unutar peći.
Poželjeli ste nabaviti krušnu peć za poslovne ili privatne svrhe? Tvrtka PEĆAR iz Lopatineca bavi se izradom kaljevih peći, kamina, zidanih štednjaka, vanjskih pečenjara i krušnih peći.
Zdrava pizza - birajte drugačije brašno i dodatke
Umjesto korištenja bijelog, pšeničnog brašna za pizzu, isprobajte druge vrste brašna. U Italiji je, za pizzu, popularan tip brašna 00. Od njega se izrađuje tradicionalna verzija pizze iz Napulja.
Što se tiče još zdravijih varijanti, sigurno ste čuli za pizzu od palente, patlidžan pizzu, pizzu od cvjetače i za slične alternative brašnu.
Mi ćemo ovaj put izdvojiti recept za pizzu od brašna, ali pirovog, za koju vam nije potreban kvasac.
Pizza bez kvasca - pirovo brašno
Recept za tijesto od pirovog brašna za pizzu je vrlo jednostavan, potrebni sastojci su:
- dvije i pol šalice pirovog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- pola žličice soli
- 1 žlica maslinovog ulja
- šalica mlake vode
Sve sastojke samo pomiješajte, a vodu treba dodavati postepeno, morate sami osjetiti kada tijesto nije niti suho niti ljepljivo i po potrebi korigirati količinu vode i ulja. Ne brinite ako vam treba više pokušaja da napravite savršeno tijesto za svoju pizzu, nije najlakši posao, ali na kraju se isplati. Na kraju dodajte sastojke koje volite i pecite oko 20 minuta na 250 stupnjeva.
Pirovo brašno možete nabaviti u trgovinama poput Tvornice zdrave hrane, ali i u poslovnicama DM-a i drugim trgovinama. Na Laništu u Zagrebu se, ove godine, otvorila trgovina s hrvatskim proizvodima u kojoj možete pronaći svježe voće i povrće, zdrave grickalice, namaze, jaja, veganske proizvode i mnoge druge. Ponuda uključuje i brašna i tjestenine, među kojima možete pronaći i pirovo brašno. Isprobali smo tip 550 i tijesto je ispalo baš onako kako treba.
Umak od rajčice
Za umak od rajčice trebate jedan koncentrat rajčice od 200g, pola žličice soli, pola žlice suhog bosiljka i pola žlice suhog origana. Origano možete i, umjesto prije pečenja, staviti zadnjih par minuta prije nego što izvadite pizzu. Tada uzmite manju količinu i posipajte prstima po cijeloj pizzi.
Popularne pizzerije
Naravno, ima dana kad nam se ne da radit domaću pizzu, ali zato nam je pri ruci uvijek broj omiljene pizzerije. Popularna pizzerija u Splitu je Mirakul, za koju, ako ju i niste posjetili, ste sigurno čuli Vojkovoj pjesmi Ne može.
Ako se, željni dobre hrane, zateknete gladni na Hvaru, Preporučamo PIZZERIJU BEPO. Ovdje, osim pizze možete pojesti i svježu ribu jer se vlasnik, Ivan Novak, bavi ribarstvom.