30.7.2023.

Izvor slike: Unsplash

Najveća zaštita od UV zraka u vašem dvorištu

Tende nam donose brojne prednosti i zaštitu protiv različitih vremenskih uvjeta, a najbitnije je da štite od štetnih UV zraka. Postoje različite vrste tendi i različite vrste materijala i uzoraka koje možete odabrati po svom ukusu. Pročitajte zanimljivosti o prvoj proizvedenoj tendi i njenom mehanizmu i pronađite savjete za odabir vrste tende i za održavanje. Jeste li znali da terasa s tendom može povećati vrijednost vađeg privatnog posjeda bez potrebe za arhitektom ili izvođačem radova? Također, mogu smanjiti bljesak i temperaturu unutar doma, ako ih instalirate preko prozora.

Tende pružaju zaštitu protiv različitih vremenskih uvjeta, od kojih je vrlo bitna zaštita od štetnih UV zraka. Također, osim zaštite za nas, one štite i vaš namještaj od blijeđenja. Postoje tende od različitih materijala i uzoraka koje možete uskladiti sa stilom vašeg doma koje mogu i povećati njegovu vrijednost u slučaju prodaje. 
Tende koje se mogu uvući pružaju osjećaj sigurnosti vašim gostima ako ste vlasnik, npr. kafića, a u svakom trenutku ih možete uvući i sakriti. 

Prvu tendu smještamo u razdoblje rimskog carstva, a bila je izgrađena u sklopu amfiteatra u Rimu (izvorno nazvan "Amfiteatar Flavijevaca") - Koloseja, u kojemu su se održavale gladijatorske borbe, borbe sa životinjama i borbe brodova. 2007. godine je Kolosej bio smješten u novih 7 svjetskih čuda. Njegova gradnja započeta je 72. godine, u vrijeme cara Vespazijana.
Tenda koja je služila kao krov bila je nazivana "velarium" (u prijevodu: zavjesa), a držalo ju je 240 jarbola postavljeno oko vrha potkrovlja. Mehanizam je bio napravljen kao, platnom prekrivena, mrežasta struktura od užadi, s rupom u sredini, a njime je upravljao tim mornara iz rimskog sjedišta mornarice blizu Napulja.

Tende, osim primarne funkcije zaštite od sunca, donose dodatne pogodnosti poput povećanja sjedećih kapaciteta u restoranu dodavanjem terase s tendom, može povećati vrijednost vašeg privatnog posjeda bez potrebe za arhitektom ili izvođačom radova. Kada ih instalirate preko prozora, mogu smanjiti bljesak za 94% i vanjsku vrućinu za 77%, što može smanjiti temperaturu unutar vašeg doma za 8-15 stupnjeva, iz čega proizlaze i manji troškovi za korištenje klima uređaja.

Savjeti kod odabira i održavanja tendi

  • kod odabira tendi uzmite u obzir nosivost podloge i koja područja želite zaštiti od sunca (balkone, terase...)
  • male pukotine zakrpajte odmah da spriječite širenje
  • gornju stranu tende s vremena na vrijeme isperite čistom vodom, a donju očistite četkom
  • ne savijajte mokru tendu jer to može uzrokovati mrlje na platnu, a ne smiju se savijati ni na niskim temperaturama
  • za čišćenje mrlja upotrijebite meku krpu ili blagi deterdžent 
  • ako krov kuće ne štiti tendu, dobro je imati zaštitni krov ili zaštitnu kasetu za tendu
  • tijekom hladnih mjeseci možete i demontirati tendu, što je korisno ako živite u području gdje obilnije sniježi; potrebno je pohraniti tendu na suho mjesto zbog sprječavanja pojave plijesni

Kožoplast obrt iz Vrbovca se, između ostalog u svojoj širokoj ponudi, bavi izradom tendi u čijoj proizvodnji koriste najkvalitetnije materijale.

Više vrsta tendi koje odgovaraju zimskim i ljetnim uvjetima ima splitska tvrtka Nešto Novo d.o.o. koja je vodeća tvrtka na ovim prostorima u proizvodnji tenda, žaluzina, zavjesa, panela, svih vrsta rolloa, trakastih zavjesa i ostalih sjenila za sunce. Marka njihovih proizvoda naziva se Bird i podrazumijeva balkonske tende, ravne zglobne tende, samostojeće tende, žaluzine, sjenila, zavjese i mnoge druge proizvode. 

Izvor fotografije: Nešto Novo d.o.o.

Kao ovlašteni zastupnik i distributer prodaje Aluk sustava aluminijskih profila za graditeljstvo djeluje tvrtka Aluk Tim d.o.o. Programi konstrukcija tendi koje drže su program sa zglobnim rukama, program vertikalnih tendi i program kliznih tendi. Od pergola tendi nude aluminijske, bioklimatske i paviljon pergole:
 
  • aluminijske pergola tende predstavljaju aluminijsku konstrukciju oslonjenu na vertikalne stupove, a presvučenu zaštitnim vodonepropusnim platnom s elektromotornim pogonom
Izvor fotografije: Aluk Tim d.o.o.

  • bioklimatske pergola tende su u odnosu na ostale vrste pergola posebne zbog prednosti poput mogućnosti prirodne cirkulacije zraka, vodonepropusnosti i čvrstoće konstrukcije koja osigurava otpornost na udare vjetra. Ističu se rotirajućim aluminijskim lamelama koje mijenjaju nagib do 135º zbog kojih se postiže efekt prirodnog strujanja zraka


Izvor fotografije: Aluk Tim d.o.o.
  • paviljon pergole imaju mogućnost prilagodbe prostoru, opciju zatvaranja bočnih strana te integraciju LED rasvjete
Izvor fotografije: Aluk Tim d.o.o.

Naveli smo nekoliko prijedloga tvrtki, a ostale tvrtke koje se bave proizvodnjom tendi možete pronaći na našoj poslovnoj tražilici.

Vrste tendi

Tende su najbolja zaštita od visokih temperatura, UV zraka, vjetra, kiše, a nekad čak i od nepoželjnih pogleda. Prvenstveno se tende dijele na fiksne i na pokretne, zatim postoji više vrsta pokretnih tendi od kojih su neke pojašnjene u nastavku. 

Konzolne 

U kućanstvu i ugostiteljstvu najčešće se koriste konzolne/ravne tende koje su sklopive i funkcioniraju na bazi aluminijskih ruku koje se izvlače van. Pogodne su za montažu na kućnim, natkrivenim terasama i ložama, javnim objektima poput kafića i restorana. 
 

Samostojeće

Ova vrsta se najčešće koristi u hotelijerstvu i ugostiteljstvu s namjenom natkrivanja velikih terasa bez oslonca na objekt. Dijelovi od koji se sastoji su središnja, čelična nosiva konstrukcija, bijelo plastificirana i na kojoj su s obje strane ugrađene tende; ravne, kupolaste ili atike. Postoje razne varijante , s fiksnim ili automatiziranim tendama i stranice mogu biti otvorene ili zatvorene. Mogu se zatvoriti ravnim tendama ili platnima koja se fiksiraju na nosive stupove. 
 

Balkonske 

Vertikalne balkonske tende imaju mogućnost skidanja i preklopa ruku za izbačaj platna, a ruke mogu biti fiksirane za zid ili na ogradu. Karakteristika balkonskih tendi je pojačana konstrukcija na čeličnoj cijevi, a namotavanje platna se odvija ručno ili s elektromotorom. Vertikalne rolo tende, koje se mogu kretati po vodilicama ili slobodno padati, su odlično rješenje za lođe i manje balkone kojima pri zasjenivanju nisu pomogle ravne tende. 

Klizne tende

S aluminijskom konstrukcijom, fiksno oslonjenom na nogare, klizne tende su prikladne za natkrivanje i zaštitu većih terasa. Platno klizi po osloncima i vođeno je prednjom cijevi.  U nastavku su objašnjene podvrste kliznih tendi:

  • Atika

Potražnja za atika tendama najveća je u djelatnosti kafića i natkrivanja većih objekata s ciljem dobivanja dodatnog prostora. Montiraju se na zid objekta i spuštaju se po aluminjskim vodilicama do balkona ili poda, no postoji i samostojeća verzija. 
  • Pergola

Pergola tende mogu se izraditi s nosećom konstrukcijom od dva vertikalna stupa i bez noseće konstrukcije, tj. krovne površine. Sustav se sastoji od aluminijske konstrukcije presvučene zaštitnim platnom s elektromotornim pogonom. Idealne su za velike prostore i najzahtjevnije vremenske uvjete.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 28.6.2019.
Nakon kupnje automobila, pametno je proučiti njegov priručnik, upoznati se s načinom rada pojedinih elemenata i redovito ga servisirati. Pročitajte zašto slavni financijski stručnjak iz Amerike tvrdi da je kupnja novog automobila najgora investicijska odluka i brojne zanimljivosti o automobilima.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje