30.11.2021.

Izvor slike: freepik

Najam vozila – dugoročni najam vozila sve popularnija opcija

Oko 5.000 vozila bilo je u dugoročnom najmu u Hrvatskoj ove godine. Dugoročni najam vozila sve je popularnija opcija za tvrtke, a zašto se isplati, pročitajte u nastavku. Također, pronađite informacije o svemu potrebnom za rezervaciju i najam vozila, radilo se o najmu automobila ili kombija. Znate li koji su dodatni troškovi koje možete očekivati prilikom najma vozila? Na kraju pročitajte informacije o otkazivanju ili promjeni rezervacije najma vozila.

Rent a car - najam automobila

Što vam je potrebno za najam vozila? Za rezervaciju vam je potrebna samo kreditna ili debitna kartica, s tim da ta kartica mora biti na ime vozača. Prilikom rezervacije se vrši provjera ispravnosti kartice. Nakon toga, vozilo može preuzeti samo osoba s valjanom vozačkom dozvolom i vaučerom koji služi kao potvrda plaćanja najma. U slučaju da vaša vozačka dozvola nije tiskana latiničnim pismom, potrebna je internacionalna vozačka dozvola. Osim vozačke, vozač mora ponijeti i identifikacijski dokument (putovnicu ili osobnu). 

Na portalu rentalcars.com možete pronaći popularne tvrtke koje nude Rent a Car usluge u zračnim lukama različitih gradova u Hrvatskoj, kao i brojne druge korisne informacije.

Izvor fotografije: Pexels

Najam vozila - savjeti i informacije:

  • ako vam je potreban GPS uređaj ili dječja sjedalica, da biste uštedili, ponesite vlastite da izbjegnete dodatne troškove
  • možete unaprijed platiti pun spremnik goriva, ali za neiskorišteno gorivo nećete dobiti povrat
  • možete odabrati opciju preuzimanja vozila s punim spremnikom i, prije vraćanja vozila, napuniti spremnik s onoliko goriva koliko ste potrošili
  • preuzimanje vozila izvan zračne luke, uz korištenje shuttle busa, može biti dosta povoljnije
  • možete rezervirati automobil za nekog drugog, ali je bitno da unesete njihove podatke prilikom rezervacije
  • osiguranje od štete (najčešće se naziva kasko osiguranjem - CDW), krađe i učešća trećeg lica najčeće će biti uključeni u cijenu najma automobila
  • kasko osiguranje pokriva samo karoseriju automobila, a za oštećenja drugih dijelova autmobila plaćate puni iznos popravka
  • raspitajte se o svim vrstama osiguranja kako biste odabrali najbolju opciju i dodatna osiguranja koja želite

Troškovi najma automobila

Prvenstveno je bitno naglasiti da su moguće dodatne naknade ako osoba koja želi unajmiti automobil ima manje od 25 ili više od 70 godina. 

Osnovna cijena se najčešće odnosi na auto i osnovnu razinu osiguranja. Usluge koje se dodatno naplaćuju uključuju naknadu za dječju sjedalicu, GPS, nosače za skije, za prijelaz u višu kategoriju, za gorivo, za produženje najma, za dodatnog vozača, za vraćanje vozila na drugu lokaciju i druge naknade.

Rent a kombi - najam kombija

Usluge najma kombija mogu koristiti tvrtke i fizičke osobe, uz mogućnosti odabira putničkog kombija, teretnog kombija ili dostavnog vozila za najam. Neke tvrtke nude i najam hladnjača od 3,5T, kojima je moguće upravljati B kategorijom, a hladnjačama od 6,5 T moguće je upravljati uz C kategoriju. 

U ponudi tvrtke RENT A CAR ATLIJA iz Pule, uz automobila i prikolica za najam, možete pronaći i ponudu kombija. Za najam osobnih automobila, kao i najam glisera, skutera i quad vozila u Supetru na Braču, obratite se tvrtki M & B za najam vozila i skutera.

Izvor fotografije: RENT A CAR ATLIJA

Dugoročni najam auta

Prednosti dugoročnog najma vozila uključuju različite pogodnosti poput održavanja vozila, skladištenja guma, osiguranja vozila, registracije vozila i druge. Za vrijeme servisa vozila, redovnog održavanja i slično, na raspolaganju imate zamjenska vozila. Tvrtke koje pružaju usluge dugoročnog najma omogućuju i zamjenu i skladištenje guma, odnosno pneumatika. 

Što se tiče cijena najma, većinom se radi o fiksnim mjesečnim iznosima. Kada, na primjer, dugoročni najam usporedimo s financijskim leasingom, prednosti dugoročnog najma ogledaju se u održavanju vozila (registracija, zamjena guma, osiguranje i drugim troškovima), koje leasing vozila ne pruža.

Na portalu Poslovni.hr, u članku od lipnja ove godine, navedena je procjena od oko 5.000 vozila koji su tada bili u dugoročnom najmu u Hrvatskoj. Također spominju usporedbu financijskog leasinga i dugoročnog najma, navodeći nepovoljnost opcija leasinga zbog kreditnog zaduženja i nefleksibilnosti ponude. Jedini dodatni trošak, uz cijenu najma, predstavlja gorivo, a sve ostalo je briga najmodavca.

Dugoročni najam je, s računovodstvene i financijske strane, vrlo sličan usluzi operativnog leasinga. Međutim, izdvaja se pojednostavljenom administracijom i lakšim fokusiranjem tvrtke na vlastito poslovanje.

Otkazivanje ili promjena rezervacije najma vozila

Otkazivanje ili promjena rezervacije većinom se može izvršiti pismenim putem (emailom ili faksom). Primjer naplate otkaza rezervacije je 10 eura za otkaz rezervacije do 14 dana prije početka datuma rezervacije. U slučaju otkazivanja rezervacije unutar 14 dana do početka korištenja usluge ili ako ne preuzmete vozilo ili otkažete rezervaciju nakon dogovorenog datuma, naplaćuje se naknada od 20% od ukupnog iznosa rezervacije.
 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje