6.3.2024.

Izvor slike: Unsplash

Međunarodni Dan žena – 8.ožujak

Ulaganje u žene i zalaganje za ravnopravnost spolova ubrzava budućnost u kojoj svi u društvu mogu napredovati, stvarajući svijet bezgraničnih mogućnosti i osnaživanja za sve.

Dan žena obilježava se diljem svijeta 8. ožujka i posvećen je socijalno-ekonomskim, političkim, kulturnim postignućima te pravima žena. Ovaj dan pruža priliku za promoviranje rodne ravnopravnosti i borbu protiv diskriminacije žena. Može se proslaviti na različite načine, poput organiziranja događaja, konferencija, javnih tribina ili jednostavno izražavanjem poštovanja prema ženama u našim životima.

Izvor slike:Unsplash

 

Počeci i povijest Međunarodnog dana žena

U veljači 1909. postavljeni su temelji Međunarodnog dana žena u obliku "Dana žena" koji se održavao kao odgovor na veliki štrajk radnica tvornice odjeće u New Yorku za bolje plaće, kraće radno vrijeme, poboljšane radne uvjete i pravo glasa .

Izvorno nacionalni dan koji se obilježavao u SAD-u, ideja je brzo postala međunarodna. Prvo su ga usvojile europske zemlje nakon što je na Međunarodnoj konferenciji zaposlenih žena u Danskoj 1910. njemačka socijalistica Clara Zetkin predložila ideju stalnog dana u kalendarskoj godini tijekom kojeg bi se žene mogle čuti. Prvi međunarodni dan obilježen je 1911. godine, iako datum 8. ožujka koji poznajemo, nije bio postavljen sve do Prvog svjetskog rata. Proslavljen i formaliziran od strane Ujedinjenih naroda 1975., svake godine UN sada usvaja temu kao način da se istakne konkretno pitanje i usmjeri pozornost.

Izvor slike:Unsplash

 Kako se u svijetu obilježava Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena službeni je praznik u brojnim mjestima i široko se obilježava u mnogim drugim mjestima. Ovisno o tome gdje se nalazite, proslave variraju od davanja i primanja darova do političkih demonstracija i prosvjeda.

1. Italija

8. ožujka ženama se tradicionalno daruju grozdovi malih žutih mimoza ; odabrani simbol Međunarodnog dana žena u ovoj zemlji. Također se smatra simbolom ženske snage, a uobičajeno je da žene jedna drugoj dodaju izvore mimoza u znak ženske solidarnosti. (Budući da je zemlja orijentirana na hranu, naći ćete kolače i tjesteninu napravljene sa živim žutim bojama koje podsjećaju na cvijet!)

Izvor slike:Unsplash

2. Rumunjska

U Rumunjskoj se Međunarodni dan žena slavi na sličan način kao i Majčin dan, što daje razlog ljudima, posebno muškarcima, da odaju priznanje svojim majkama, bakama i prijateljima s djecom poklanjajući im čestitke i cvijeće.

3. Sjedinjene Američke Države

Međunarodni dan žena nije službeni praznik u Sjedinjenim Državama, iako je mjesec ožujak poznat kao Mjesec ženske povijesti; vremensko razdoblje za skretanje pozornosti na postignuća žena kroz povijest, kako u prošlosti tako iu suvremenosti. Na sam 8. ožujka glavni gradovi domaćini su skupova, konferencija i poslovnih događaja koji okupljaju razgovore i misaono vodstvo oko te teme.

4. Rusija

Iako je taj datum službeni državni praznik u Rusiji od 1918., čini se da je njegovo izvorno značenje uvelike zaboravilo svoje političke korijene, umjesto da se općenito odaje priznanje ženama kroz davanje darova.

5. Kina

Dok je Dan djevojčica 7. ožujka u Kini, zemlja priznaje Međunarodni dan žena od 1949. 8. ožujka poslodavci se potiču – iako nisu obavezni – da svom ženskom osoblju daju pola dana slobodnog dana. Međutim, postoji i snažno ukorijenjena komercijalna strana dana, u kojoj se muškarce potiče da kupuju darove za žene u svom životu.

6. Australija

Australci već desetljećima obilježavaju Međunarodni dan žena, iako su marševi postali osobito rašireni od ranih 1970-ih. Sam dan odvija se u cijeloj zemlji s raznim panel raspravama, doručcima i događajima na kojima sudjeluju istaknute žene u svojim područjima, javno govoreći pozivajući na veću zastupljenost, jednakost i raznolikost u cijeloj zajednici.

7. Španjolska

Nakon neočekivano velikog uspjeha općeg štrajka u Španjolskoj 2018. u kojem je više od 5 milijuna ljudi izašlo 24 sata, zemlja nastavlja izlaziti na ulice. Iako masovni štrajk nije nužno u fokusu budućih Međunarodnih dana žena, španjolski narod je jasan u svom cilju da se sve više fokusira na prava žena i djevojčica.

8. Velika Britanija

Održava se tijekom tri dana u Londonu, uključujući Međunarodni dan žena, festival Žene svijeta okuplja govornike, aktivistice i izvođače koji se okupljaju kako bi se uhvatili u koštac s problemima s kojima se suočavaju žene diljem svijeta. Osnovan u Velikoj Britaniji, festival sada ima sestrinske festivale u drugim dijelovima svijeta, s raspravama, razgovorima i izložbama koje se međusobno isprepliću i hrane pod istim imenom.

9. Čile

Dan se obilježava marševima kroz nekoliko gradova, posebice glavni grad Santiago, s prosvjednicima koji vjerojatno nose zelene maramice kao simbol podrške seksualnim i reproduktivnim pravima. Pjesme, ritmovi bubnjanja, čak i složeni kostimi također su prisutni.

10. Argentina

Slavi se od 1900-ih, Argentinci su obično obilježavali Međunarodni dan žena darivanjem žena u svom životu. Međutim, posljednjih godina prosvjedi su postali redovita pojava, a građani sve više izlaze na ulice kako bi demonstrirali protiv nasilja, još uvijek prisutne razlike u plaćama, jednake zastupljenosti u umjetnosti i drugih društvenih promjena.

Izvor slike:Unsplash

Kako slavimo Dan žena?

Postoji mnogo načina na koje možete proslaviti Dan žena. Evo nekoliko prijedloga:

1. Organizirajte događaj: Možete organizirati manji okup na kojem biste se s prijateljicama ili kolegicama mogli družiti i razgovarati o temama koje su važne za žene. Posjetite koncert Davora Radolfija u Mariboru, 8.ožujka u organizaciji tvrtke LUPO MUSIC koncertne agencije za management i booking, specijalizirane  za organizaciju evenata i koncerata domaćih estradnih izvođača.

2. Pošaljite čestitku: Možete poslati čestitku ili poruku podrške važnim ženama u svom životu kako biste im pokazali koliko su vam važne.

 

3. Poklonite cvijet: Tradicionalni poklon za Dan žena je cvijet, pa možete darovati cvijet ili buket nekoj posebnoj ženi u vašem životu.Svakako posjetite Cvjećarnicu Buhač iz Čakovca koja je  u obitelji već punih 27 godina, te da se prenosi s koljena na koljeno.

 

4. Darujte vrijeme: Možete nekome od žena u vašem životu pokloniti vrijeme - možda ponuditi pomoć u nečemu, proveo vrijeme zajedno ili jednostavno saslušati kako bi se osjećala podržano.

 

5. Podržite organizacije koja se bore za prava žena: Možete donirati organizaciji koja se zalaže za ženska prava ili volonitrati u nekom projektu koji podržava žene.

 

Proslava Dana žena može biti prilika da pokažete podršku i solidarnost prema ženama diljem svijeta.

 

Izvor slike:Unsplash

I za kraj ovog bloga... 

Svim ženama želimo sretan Dan žena!

Vi činite svijet svjetlijim svojom ljubavlju i svjetlom!

 

 

Autorica: Jadranka Kolar

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje