22.9.2020.

Izvor slike: Pexels

Laptop ili tablet, nastava na daljinu ili u školama?

Kada je Stožer civilne zaštite uveo mjere zaštite u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa, svi smo nespremni dočekali novu svakodnevicu. Obrazovne ustanove su morale održavati nastavu na daljinu, a tvrtke, čija djelatnost to dopušta, omogućiti zaposlenicima rad od kuće. Korona je ubrzala proces modernizacije poslovanja koji je većini bio godinama dalek scenarij.

Kroz 2020. godinu smo jednostavno uvidjeli da neke stvari više ne možemo planirati unaprijed. Tako se i za školu ne zna hoće li nastaviti po trenutnom planu, ili će se opet prebaciti na model rada na daljinu.
Projekt Škola za život je uveden u škole na jesen 2019. godine, što je obrazovnom sustavu dobro došlo jer su škole bile nešto spremnije na uvjete stvorene zbog koronavirusa. Reforma obrazovanja u Hrvatskoj započela je još 2016. godine, a od 2017. je uključena i digitalna transformacija. Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNET je, u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih, nabavila 45.000 mikroračunala za učenike 6. razreda osnovne škole. 

Modeli pripremljeni za školsku godinu 2020./2021. su:

  • model A - nastava u školi
  • model B - mješoviti oblik, odnosno dio u školi, a dio na daljinu
  • model C - nastava na daljinu

Tko odlučuje koji model će se primjenjivati? Odlučuje škola u suradnji s osnivačem i nadležnim lokalnim stožerom.

Što ako neki učenici kod kuće nemaju pristup internetu ili računalo? Roditelji su mogli podnijeti zahtjev za posudbu uređaja s pristupom Internetu. Ako učenici imaju uređaj, a nemaju pristup internetu, mogu zatražiti i samo SIM kartice za pristup internetu.

Učenici 5. i 7. razreda su dobili SIM kartice i uređaje, oni slabijeg socio-ekonomskog statusa mogu od škole posuditi tablete, a za učenike srednjih škola su osigurana sredstva za nabavu tableta. Učenici razredne nastave (1.-4. razredi) trebaju samo TV prijemnik.

 

Laptopi i tableti

Za roditelje koji razmišljaju o kupovini laptopa ili tableta, naišli smo na akciju u trgovini Sancta Domenica koja traje do 30.09. Akcija pokriva HP, ASUS, Acer i Lenovo laptope, s besplatnom dostavom. Recite djeci da im je to poklon za Božić pa ste ubili dvije muhe jednim udarcem.
Što se tiče pristupa internetu, za kućanstva koja nemaju paket s neograničenim internetom i traže povoljnija rješenja, Iskon nudi dobru opciju mobilnog interneta od 60 GB po cijeni od 50,00 kn mjesečno. Radi se o Iskon.Mobile Wi-Fi internetu za koji trebate tablet s utorom za SIM karticu ili mali prijenosni ruter u koji ćete umetnuti SIM karticu. Ako slučajno potrošite 60 GB, dodatnih 20GB možete dobiti za još 40,00 kn.
Ako živite na području Čakovca, provjerite ponudu tvrtke BUKAL ELEKTRONIKA koja, uz laptope, nudi TV uređaje, mobitele, tablete, gadgete, računala, gaming opremu, fotoaparate i druge proizvode.
Pronađite sve tvrtke koje se bave trgovinom informatičkom opremom na našoj tražilici.

Izvor fotografije: Unsplash

Tableti - dodaci

Prijenosna računala imaju "jači" hardver, no tableti također imaju svojih prednosti. Njihova baterija može izdržati, u prosjeku, deset sati, a baterija laptopa četiri ili pet sati. Što se tiče pohrane, tableti imaju kapacitet između 32 i 128 GB, dok laptopi obično imaju kapacitet od barem 500 GB.
Ako se odlučite za tablet, savjetujemo vam da uzmete i tipkovnicu koja je kompatibilna s njim jer će vam učiniti život lakšim. Možete je nabaviti preko eBaya ili sličnih servisa i jednostavno je povezati s tabletom preko bluetootha. Dobar dodatak je i olovka koja vam olakšava crtanje na tabletu. Prilikom kupnje bi bilo pametno odabrati i tablet koji ima podržava SIM karticu, tako da može koristiti vlastiti internet, a ne da morate ovisiti o tuđem WiFI-u kada putujete. Ako ipak uzmete tablet bez utora za SIM karticu, možete podijeliti mobilni internet sa svog mobitela.

Kupiti laptop ili tablet?

Ako vam je lakoća prenosivosti važna, ili kupujete uređaj na kojemu vaše dijete može pratiti nastavu, dobar izbor može biti i tablet. Bilo bi dobro da ima minimalno 2 GB radne memorije, a, uz internu memoriju, korisna je opcija nadogradnje microSD karticom. S druge strane, ako vam treba uređaj za zahtjevnije radnje i za posao, bolji izbor je laptop jer je tablet ima više ograničenja. Već imate laptop? Tada vam tablet vam može dobro doći kao dodatni uređaj koji lakše možete ponijeti svugdje i obaviti sve osnovne radnje. Dobro će vam doći i za gledanje filmova gdje god se nalazili, čitanje knjiga i slične aktivnosti.
Međutim, ako tražite veću funkcionalnost, s laptopom ćete moći obaviti sve potrebne radnje vezane za posao, a ako volite igrati malo teže igrice, laptop s dobrom grafičkom karticom je također izbor za vas. U ovakvim vremenima bi nam svima dobro došlo da zaokupimo um nečim zabavnim poput igranja igrica, ne samo djeci i zato ne prepuštajte igranje Unreal Tournament-a, ili neke druge igrice koju volite, prošlosti i školskim klupama. Vaše dijete će vam biti zahvalno, a vi možete posuditi laptop za “posao”.

Izvor fotografije: Unsplash

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje