7.11.2020.

Izvor slike: Unsplash

Kupiti samo prijemnik ili uzeti TV paket?

Prijelaz na novi, DVB-T2 standard je u vijestima već poduže vrijeme pa smo svi imali vremena pripremiti se za nove uvjete.Ako to još niste učinili, ili vas jednostavno zanima nešto više o samom procesu, potrebnim uređajima i priključcima, kao i cijene određenih tv paketa, informacije možete pronaći u nastavku. Znate li kako funkcionira IPTV?

Još niste nabavili novi TV ili digitalni prijemnik koji prima DVB-T2/HEVC signal? Ima nas više, a kako bismo vam olakšali cijeli proces, istražili smo što vam je potrebno i koje su opcije. 

DVB-T2 prijelaz označava prebacivanje zemaljskog TV signala na novi, DVB-T2 standard. Zemaljski TV predstavlja TV signal nacionalnih, regionalnih i lokalnih TV nakladnika koji nam je besplatno dostupan putem Televizora spojenih na TV antenu ili antensku instalaciju u zgradi. Drugim riječima, naši domaći kanali na kojima slušamo gospodina Šprajca ili nekog drugog voditelja, primjerice.
Prvo što možete učiniti je provjera dostupnosti signala, što možete provjeriti na službenoj stranici tvrtke Odašiljači i veze. Nakon što unesete svoju adresu, izlistat će vam se podaci o dostupnosti sa svim odašiljačima putem kojih je moguće ostvariti prijem signala digitalne zemaljske televizije.

Što je sve potrebno da bi vam televizor ponovno hvatao kanale?

  • TV uređaj ili digitalni prijemnik koji podržavaju DVB-T2/HEVC
  • postojeća antena, preporučuje se korištenje vanjske UHF (ultra high frequency) antene 
  • sobna antena se ne preporučuje, ali i uz nju je moguće ostvariti prijem signala; u mjestima koja su bliže odašiljaču i području jačeg signala
  • hdmi kabel koji se spaja u televizor i prijemnik
  • pokrenuti pretraživanje TV programa na prijemniku (skeniranje antenskih programa)

Izvor fotografije: Flickr

Kupiti novi televizor ili novi prijemnik?

Podržava li vaš TV uređaj ili prijemnik DVB-T2/HEVC-H.265, Možete također provjeriti na stranici Odašiljači i veze. Ako nemate televizor sa DVB-T2 HEVC biračem kanala, osim kupnje novog televizora koji ima tu opciju, možete nabaviti samo samostalni DVB-T2 HEVC prijemnik. Većinom takvi prijemnici imaju HDMI priključak, pa obratite pažnju na taj detalj, jer takav priključak treba imati i vaš televizor. Ako imate samo SCART ili RCA kabel priključke na TV-u, programi vam neće biti u HD-u (High definition), nego SD (standard definition) razlučivosti.

Kvaliteta slike ovisi o rezoluciji, koja označava bistrinu slike. Bistrinu mjerimo u pixelima, a SD kvaliteta slike bit će manja zbog manje pixela po inču. Ako želite vidjeti razliku, možete otići Youtube, pogledati neki video i mijenjati kvalitetu slike klikom na kotačić u desnom, donjem kutu.

U slučaju da želite proći jeftinije, bolje je kupiti novi prijemnik, ali ako imate mogućnost kupnje novog televizora, otvaraju se opcije za dodatne pogodnosti. Provjerite ponudu televizora, kao i DVBT-2 prijemnika, tvrtke Bukal elektronika iz Čakovca i usporedite njihove cijene i karakteristike.

Ako imate stariji model televizora ili prijemnika koji podržavaju  DVB-T2, nemojte se prenagliti, nego provjerite da podržavaju i HEVC.  DVB-T2 se odnosi na prijenos digitalnog signala, a HEVC je tehnologija korištena za za kodiranje dostupnog video signala.

TV paketi

Možete nabaviti digitalni TV prijemnik bez TV paketa koji se može pronaći po cijenama 150-400 kn, ako vam je dovoljna osnovna lista kanala, odnosno lista FTA (free to air) kanala. (HRT1, HRT2, RTL, Nova TV, RTL2, Doma TV, HRT3 , HRT4 itd.) FTA se odnosi na nekodirane kanale koje, putem satelitskog prijemnika, možete gledati bez naknade.

Ako želite više kanala, u zadnje vrijeme raste popularnost Evo tv paketa Hrvatskog Telekoma. Najpovoljnija opcija, koja vas ne veže ugovorom, je najam uređaja za 19,99 kn mjesečno, što se pribraja mjesečnom iznosu paketa od 69,99 kn. Dakle, plaćate 90 kn mjesečno i možete birati 3 različita paketa, koje također možete mijenjati svaki mjesec.
Ako vam ne smeta ugovorna obveza od dvije godine, 3 paketa možete dobiti za 34,99 kn mjesečno prvih godinu dana. Za više programa, imaju u ponudi opciju Svi paketi koja je, uz ugovor na dvije godine, 99,99 kn mjesečno, a bez ugovorne obveze 124,99. Osim najma uređaja, možete ga kupiti jednokratno, što je u konačnici isplativije, ako planirate koristiti ovakve usluge na duži vremenski period.

Još jedno rješenje je Total tv, koji vam nudi opciju plaćanja 1 kn prva tri mjeseca, a nakon toga 94 kn mjesečno. Ova opcija dolazi u obzir uz ugovor na dvije godine, a bez ugovora mjesečna naknada iznosi 188 kn mjesečno. U tom slučaju plaćate i naknadu za instalaciju opreme u iznosu od 1.200 kn.

Napominjemo da je vrlo važno kakva je vaša antena te da signal i hvatanje programa ovisi o istoj. Zato se dobro raspitajte o svemu prije nego li uzmete uređaj i ugovor. Ako niste sigurni hvatate li kvalitetan signal svojom antenom, posavjetujte se sa stručnjakom prije kupnje uređaja i paketa.

Kabelska antena i satelitska antena

Na koga prijelaz na DVB-T2 signal neće utjecati? Na korisnike kabelske, jer emitira televizijski program na drugačiji način. Osim na kabelsku, prijelaz neće utjecati ni na korisnike IPTV-a.
Ako vas zanima kablovska, prvo morate provjeriti je li ta usluga dostupna na vašem području. Ako imate problema s pogoršanjem slike dok, na primjer, pada kiša, znači da koristite satelitsku televiziju, a prijelaz na kablovsku može riješiti taj problem. Napominjemo da je kablovska obično skuplja od satelitske televizije.

IPTV

IPTV označava televiziju internetskih protokola, odnosno televiziju koja se emitira putem weba. Pojavljuje se preko TV pružatelja (npr. Sling TV), aplikacija televizijskih mreža (npr. FOX Now), TV programa na mreži, web stranica s besplatnim live TV-om, dodataka za aplikacije (npr. Kodi), kao i preko usluga pretplate treće strane. Možda je Netflix najbolji primjer s kojim se možemo poistovjetiti, jer je sve popularnija opcija koja također spada u IPTV usluge. Još jedan primjer je Kodi aplikacija, koja je potpuno legalna, ali dolazi do problema ako instalirate dodatke treće strane. Ti dodaci mogu ugroziti sigurnost vaših podataka i uređaja, a kako biste se zaštitili, koristite VPN koji šifrira vaš promet.

Bitno je istaknuti da postoje nezakoniti oblici IPTV-a te da je potrebno provjeriti jesu li kanali licencirani od strane izvora. Pretplate koje se nude za IPTV su većinom nelegalne, iako stranice davatelja takvih usluga mogu izgledati profesionalno i normalno. Što god odlučite, želimo vam sretan prijelaz i DVB-T and chill!

Izvor fotografije: Pexels

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje