4.3.2020.

Izvor slike: Unsplash

Krstarenje za starije, da ili ne?

Koje su vrste domova, kako se kreću cijene istih te koja su alternativna rješenja za smještaj starijih osoba, saznajte u nastavku. Zbog premale ponude i sve veće potražnje za smještajem u domu za starije, istražuju se nove opcije, a obiteljski domovi su već duže vremena jedna od njih, no oni imaju broje nedostatke i probleme koje je potrebno riješiti. Saznajte i koje je uvjete potrebno zadovoljiti za otvaranje obiteljskog doma.

Dom za starije i nemoćne


Podaci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku iz 2019. godine kažu da Hrvatska ima tri državna i četrdeset pet decentraliziranih domova čiji su osnivači županije te pedeset dva doma u privatnom vlasništvu.

Zbog čekanja na dobivanje smještaja koje zna potrajati i 10 godina, u prosjeku se osoba prijavljuje u dom s oko 65 godina. 

Prosječna cijena smještaja starijih osoba u javnim domovima kreće se oko 3.500 kuna mjesečno dok ona u Njemačkoj iznosi prosječno 2.400 eura. Korisnik smještaja u javnom domu za starije osobe može postati osoba koja ima prebivalište u Hrvatskoj i navršenih 65 godina.

Izvor fotografije: Unsplash

Obiteljski dom

Obiteljski dom može otvoriti bilo koja fizička osoba koja mora ispuniti minimalne prostorne uvjete, bez obveze za otvaranjem tvrtke ili obrta. Zapošljavanje stručnjaka ili njegovatelja nije obavezno, nego po izboru.

Izvor fotografije: Pexels


 Uvjet za otvaranje obiteljskog doma:
  • priključak na struju i telefon
  • jedan zahod na šest korisnika
  • maksimalno tri kreveta u jednoj spavaonici, kojih treba biti najmanje sedam
  • dnevno svjetlo i grijanje 
  • optimalna temperatura u razdoblju visokih temperatura
  • korisnici obiteljskog doma nalazit će se u istoj kući u kojoj živi vlasnik, ili može otvoriti dodatni objekt koji nije dalje od 50 metara od njegove kuće
  • može se skrbiti za pet do 20 starijih osoba, a dozvolu daje županija

Zbog minimalnih uvjeta koje je potrebno zadovoljiti, najniže su cijene u obiteljskim domovima, a formiraju ih sami vlasnici. Kreću se od 3000,00 do 5000,00 kn mjesečno. U njima je, zbog navedenog, najniža kvaliteta, ali broj kreveta u državnom i županijskom smještaju je daleko manji od potražnje. 

Ministarstvo  demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, još je 2018. godine dalo uputu za procjenu novog Zakona koji je trebao biti donesen do polovice 2019. godine. Taj će Zakon, između ostalog, uključivati strože uvjete za otvaranje obiteljskih domova. Nakon tragičnog događaja u domu iz Andraševca, koji nije imao dozvolu, trebalo bi se raditi na ubrzanju postupka provedbe planiranih promjena.

U privatnim domovima cijena smještaja viša je nego u javnima i kreće se od 2.200 do 6.458 kuna. U tri državna doma raspon cijena je od 2.800 do 3.500 kuna, u županijskim domovima za starije osobe raspon cijena je od 1.000 do 3.600 kuna.

Alternative domu za starije i nemoćne

Danas kruzeri imaju ambulantu, liječnika i medicinsku sestru zbog nepredviđenih situacija. 
Pa tako starije osobe koje su sposobne za život u zajednici, bez težih zdravstvenih problema, mogu odabrati krstarenja. Ona se obično nude po povoljnijim cijenama za starije.
Cijena krstarenja neće biti puno skuplja od boravka u domu za starije i nemoćne.

Izvor fotografije: Unsplash

Cohousing zajednice, kao i domovi, pružaju osjećaj zajednice, ali i više privatnosti. Također nude mogućnost podjele troškova s ostalim stanovnicima, a domovi su u prednosti zbog stručnog osoblja i mogućnosti cjelodnevne njege. Međutim, cohousing omogućava osobama, koje ne zahtijevaju stalnu njegu i brigu, da zadrže veću kontrolu nad svojim aktivnostima i rasporedom. Svi imaju svoj privatni prostor, a s ostalima iz zajednice se dijeli zajednički prostor. U svijetu je ovakav princip smještaja sve popularniji, a možda bi bio i idealno rješenje za nas.

Dnevni boravak u domovima za starije i nemoćne opcija je za osobe koje nisu spremne za cjelodnevni smještaj. Obično uključuje korištenje radne terapije, tri obroka, medicinsku skrb, grupne vježbanje s fizioterapeutima te osiguran prijevoz.
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje