28.6.2019.

Izvor slike: Unsplash

Koliko signalnih lampica na kontrolnoj ploči prepoznajete?

Nakon kupnje automobila, pametno je proučiti njegov priručnik, upoznati se s načinom rada pojedinih elemenata i redovito ga servisirati. Pročitajte zašto slavni financijski stručnjak iz Amerike tvrdi da je kupnja novog automobila najgora investicijska odluka i brojne zanimljivosti o automobilima.

Nakon što ste kupili svoj automobil, da bi vas on služio dugo vremena i bez problema, morate i vi brinuti o njemu. Redovan servis i pridržavanje preporučenih servisnih intervala je vrlo važan faktor za izbjegavanje nepravilnosti u radu vašeg automobila. Ono što svi mi možemo učiniti je proučiti automobilski priručnik kako bismo bili podobniji za uočavanje nepravilnosti u radu. Koliko lampica na upravljačkoj ploči prepoznajete i znate njihovo značenje? Treba napomenuti da je u modernim automobilima sve više novih ikonica i lampica, a nove ikonice nisu standardizirane i znaju se razlikovati od proizvođača do proizvođača. 


Izvor fotografije: Marin Tomaš autoblog

Izvor fotografije: Marin Tomaš autoblog


U nastavku slijedi nekoliko preporuka odličnih auto servisa, a ostatak tvrtki u iz tog područja djelatnosti možete pretraživati ovdje


U Ulici kralja Zvonimira 25, nalazi se stanica za tehnički pregled vozila tvrtke Automehanika servisi d.d. gdje klijenti mogu obaviti tehničke preglede, registraciju i produženje registracije, poslove ugovaranja osiguranja, homologaciju te eko testove na svom vozilu. Na lokaciji u Lopašićevoj 12 nalazi se specijalizirana radionica za popravak karoserija vozila s termolakirnicom te ovlašteni servisi marki vozila Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Honda i Škoda. Na ovoj adresi možete obaviti kompletan remont i popravak vozila, kao i nabaviti rezervne dijelove za prethodno navedene marke.

Izvor fotografije: Automehanika servisi d.d.

Izvor fotografije: Automehanika servisi d.d.

Usluge popravka i lakiranja karoserije vozila, sve vrste autolimarskih radova na osobnim, kombi i teretnim vozilima i termolakiranje nudi Auto Zanelli d.o.o., autolimarska i autolakirerska radionica iz Rijeke. Osim toga, ističu se i sa svojim ograđenim, čuvanim deponijem u kojemu nude mogućnost smještaja oštećenog vozila. Više o njihovim uslugama pročitajte ovdje

Izvor fotografije: tvrtke.hr, AUTO ZANELLI d.o.o.

Preko dvadeset godina iskustva u području elektronike za automobile ima Chip d.o.o., tvrtka za popravak autoelektronike i ugradnju chip tuninga na osobna vozila iz Čakovca. 

Chip tuning je jedinica za elektronsku kontrolu koja se stavlja u vozila i poboljšava njihove performanse (više snage, manja emisija plinova ili povećanje efikasnosti goriva). Drugim riječima, radi se o sustavu pomoću kojeg se u motoru mogu kontrolirati razne operacije: injektiranje goriva u sustav i paljenje, regulacija brzine, zatvaranje i otvaranje raznih ventila i drugo. 
Najčešće se ugrađuje kako bi se povećala snaga i okretni moment motora te kako bi se smanjila potrošnja goriva. (do 20%)

Izvor fotografije: chip.hr

Tvrtka Chip ulaže u znanje, alate i aplikacije i konstantno prati trendove u području autoelektronike zbog čega su osposobljeni za kvalitetno uklanjanje složenih kvarova i obavljanje svih usluga. 

Izvor fotografije: chip.hr

Autoservis iz Zagreba, tvrtka Dr. Auto, uz Škoda Shop - trgovinu specijaliziranu za uvoz, nabavu i prodaju svih autodijelova za Škoda vozila, specijalizirana je za sve vrste vozila i trgovinu rezervnim dijelovima. 
Dr. Auto servisu možete se obratiti ako vam je potreban automehaničar, autoelektričar, vulkanizeri ili ako trebate popravak auto klime, vučnu službu ili auto dijagnostiku. Pogledajte širok spektar usluga i više informacija o samoj tvrtki.

Izvor fotografija: DrAuto.hr

Ugradnju i servis ispušnih sustava provodi stručno osoblje obrta Auspuh ISAP iz Zagreba, uz povoljne cijene i brzu uslugu. Također obavljaju ugradnju ukrasnih nastavaka, katalizatora, fleksibilnih cijevi, izmjenu ulja uljnih filtera i filtera zraka. Za više informacija kliknite ovdje

Izvor fotografije: Auspuh ISAP

Vukovarska tvrtka koja uz trgovinu autodijelovima i servisom automobila ima i caffe bar Grand. Servis je opremljen modernom dijagnostičkom opremom te specijalnim alatima pomoću kojih vrše kompletne usluge automehanike, kontrole i punjenja klima uređaja, čišćenja motora i dizni, izmjene i popravka auspuha i vulkanizerske radove. 


Izvor fotografije: tvrtke.hr, Mali kraj d.o.o.


Ovdje možete pročitati više o autoservisu Boyski, ovlaštenom servisera plinskih uređaja za automobile te više informacija o ugradnji auto plina. 


Savjeti za održavanje automobila


Filter zraka

 

Provjerite svoj filter zraka svakih godinu dana ili nakon prijeđenih, otprilike, 19.000 kilometara. 
Ako ignorirate ovaj dio održavanja, to vam može donijeti probleme s vašim klima uređajem u automobilu i do udisanja nezdravog zraka u autu. Kada redovito mijenjate filter zraka, to je jeftin način produživanja života motora jer čak i male čestice prašine ili pijeska mogu prouzrokovati štetu u unutarnjim dijelovima. Filter će vaš mehaničar brzo i lako zamijeniti, u desetak minuta. 

Tekućine i pritisak guma

 

Redovito provjeravajte tekućine u automobilu te pritisak guma, to je nešto što ne bi trebali odgađati nego provjeravati redovito jer se brzo potroše, a preniska razina ulja može uzrokovati oštećenja motora. 
Ulje se provjerava mjernom šipkom s koje je prvo potrebno obrisati postojeće ulje pa je zatim umočiti natrag u ulje kako biste utvrdili je li razina ulja ispod oznake za minimalnu količinu ulja. Puno je ako ulje potpuno zamijenite, a ne dolijevate. 
Kod izmjere je bitno da automobil stoji na ravnoj površini i da je motor bio ugašen minimalno pet minuta, ali da je topao jer se ulje širi kad je vrelo i skuplja kad je hladno. Mjerna šipka ili indikator uglavnom se nalazi pored svjećica.
Prema preporukama uljnih kompanija, pojedina ulja mogu biti u motoru do 30.000 prijeđenih kilometara, ali u praksi je ipak bolje zamijeniti ga ranije. 
Kod motora s unutarnjim izgaranjem je postupak takav da tijekom eksploatacije dolazi do stvaranja štetnog taloga unutar motora, kod Otto i diesel procesa, zbog čega bi bilo najbolje mijenjati ulje nakon 15.000 kilometara (ili nakon jedne godine). 
Prvi put je potrebno balansirati gume kad se montiraju na kotače ili se ponovno stavljaju nakon popravka. Neizbalansirane gume mogu rezultirati zamorom vozača, nepravilnim trošenjem guma i trošenjem ovjesa automobila. Kako bi se gume ravnomjernije trošile, one bi se trebale rotirati sa zadnje na prednju osovinu. 

Akumulator

 

Nije poželjno ostati na cesti usred ničega kada vam se neočekivano isprazni akumulator. Redovito provjeravajte stanje akumulatora. Prvenstveno je bitno održavati akumulator čistim jer zanemareni i oštećeni polovi stezaljke mogu rezultirati naponskim oscilacijama. Možete provjeravati stabilnost stezaljki, da se nisu odspojile kad vozite auto preko većih, neravnih površina. Kod osnovnih akumulatora koji se mogu servisirati, treba zakrenuti osigurače i provjeriti razinu elektrolita pa nedostatak nadopuniti destiliranom vodom.
Najbolje je provjeriti stanje akumulatora u servisu sa stručnim osobama i opremom potrebnom za provjeru (digitalni voltmetar, hidrometar, uređaj za ispitivanje i drugo). Potrebno je redovito provjeravati razinu tekućine u akumulatoru i spojeve, na mjesečnoj bazi. 

Svjećice

 

Svjećice obično traju do nešto preko 48.000 km, nakon kojih biste ih trebali provjeriti i zamijeniti ako je potrebno, u priručniku vašeg automobila možete pronaći informacije vezane konkretno uz vaš automobil. 


Vjetrobransko staklo i brisači

 

Zvuči manje važno, ali je ipak vrlo bitno održavati vaše staklo čistim za kako biste imali dobru vidljivost kroz njega, bez ugrožavanja sebe i ostalih sudionika u prometu. Osim toga, nakupljanje nečistoća može izazvati pad u kvaliteti stakla. Također, bitno je zamijeniti brisače ako su se istrošili jer istrošeni brisači mogu izazvati pogoršanje vidljivosti i ogrebotine stakla. 


U Rudeškoj cesti 132 u Zagrebu, nalazi se automatska autopraonica Herc, jedna od prvih automatiziranih autopraonica u Hrvatskoj koja djeluje u sklopu tvrtke Herc Mat d.o.o., zastupnice proizvoda tvrtke EMCO te 3M podnog programa. 
EMCO je najuspješniji proizvođač aluminijskih otirača, a tvrtka 3M je predvodnik u više tržišnih segmenata poput zdravstva i sigurnosti na autocestama. Tvrtka Herc Mat je na našem tržištu distributer za 3M asortiman koji uključuje ulazne otirače, otirače za mokra područja folije za stakla i protuklizne trake za stepenice. 

Izvor fotografije: herc.hr

Zanimljivosti 

 

  • 1839. godine je Charles Goodyear patentirao vulkanizaciju gume, a nakon 1844. godine su se, zahvaljujući tom patentu, počeli masovno proizvoditi prezervativi od gume
  • 1934. je Adolf Hitler naredio Ferdinandu Porscheu da osmisli automobil kojim će se voziti svaki Nijemac, a taj automobil je na kraju postao VW Buba koji je jedan od najprodavanijih automobila u povijesti; prvi koncept je bio baziran na starijoj ideji jednog židovskog inženjera
  • redovito održavanje automobila i servisiranje je stvar vozačke i opće kulture u Njemačkoj i Švicarskoj - nisu bez razloga najbolji polovni automobili uvezeni iz tih zemalja
  • financijski stručnjak i milijunaš David Bach smatra da je kupnja novog automobila najgora odluka koju možete donijeti zbog toga što puno gubi na vrijednosti nakon kupnje (nekoliko minuta nakon kupnje gubi najmanje 20% vrijednosti)
David Bach je financijski stručnjak iz Amerike koji je napisao 9 uzastopnih bestselera za New York Times, a zadnjih 20 godina je održao i brojne seminare i govore koji su doprli do 10-ak milijuna ljudi.
  • Karl Benz je razvio i konstruirao prvi automobil 1886. godine u Mannheimu, a 1901. godine su Wilhelm Maybach (glavni inženjer dizajner) i Emil Jellinek (uspješni biznismen) proizveli prvi moderan automobil - Mercedes dizajniran za Daimler Motoren Gesellschaft tvrtku

Izvor fotografije: Daimler AG

  • najprodavaniji auto svih vremena je Toyota Corolla
  • zračni jastuk se otvara unutar 40 milisekundi nakon nesreće
  • automobili su proizvod koji se najviše reciklira u svijetu; jedan automobil ima oko 30000 dijelova, a 80% se može reciklirati
  • James Deana je Sir Alec Guinness (britanski glumac) upozorio da ne ulazi u njegov novi Porsche 550 Spyder jer će tada biti mrtav za tjedan dana i to se proročanstvo, nažalost, ispunilo
  • imena svih Lamborghini automobila nastala su iz svijeta borbe bikova: Diablo i Murcielago su imena poznati bikova, a Estoque je stil mača kojeg koriste matadori
  • najveća kazna za brzu vožnju iznosila je 1.000.000 dolara, a platio ju je Šveđanin koji je vozio 290km/h u Švicarskoj, gdje su kazne proporcionalne prihodima
  • prije 50-ak godina, kada je Volvo (inženjer Nils Bohlin) izumio pojas s tri uporišne točke, učinili su patent dostupnim i besplatnim za sve proizvođače
  • korištenje mobitela u vožnji povećava šanse za nesrećom do 20 puta i iako telefonski razgovor uz pomoć hands-free uređaja dekoncentrira vozača manje, on i dalje vozaču utječe na koncentraciju


Naš mozak ne može usmjeriti potpunu, stopostotnu koncentraciju na više zadataka u isto vrijeme, tako da se ne možemo 100% koncentrirati na cestu ako pričamo na mobitel, slušamo vrisak djece, jedemo, pričamo sa svojim suputnicima i slično.
Istraživanje provedeno 2018. godine pod vodstvom  dr. sc. Marka Ševrovića, predstojnika Zavoda za prometno planiranje pri Fakultetu prometnih znanosti i njegova tima, na poligonu ORYX centra za sigurnu vožnju u Zagrebu, prvo je istraživanje takve vrste u Hrvatskoj, a njime je utvrđeno da se prosječno vrijeme reakcije vozača sa 0,6 sekundi povećava na 1,5 sekundi kada razgovaramo na mobitel, a kod slanja poruka na 2,7 sekundi. 


Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 30.7.2023.
Tende nam donose brojne prednosti i zaštitu protiv različitih vremenskih uvjeta, a najbitnije je da štite od štetnih UV zraka. Postoje različite vrste tendi i različite vrste materijala i uzoraka koje možete odabrati po svom ukusu. Pročitajte zanimljivosti o prvoj proizvedenoj tendi i njenom mehanizmu i pronađite savjete za odabir vrste tende i za održavanje. Jeste li znali da terasa s tendom može povećati vrijednost vađeg privatnog posjeda bez potrebe za arhitektom ili izvođačem radova? Također, mogu smanjiti bljesak i temperaturu unutar doma, ako ih instalirate preko prozora.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje