29.9.2020.

Koliko je zaposlenih radilo od kuće u Hrvatskoj 2019. godine?

Što mogućnost rada od kuće znači za poslodavca, prednost ili gubitke? Ne postoji univerzalan odgovor, nego dogovor sukladno željama i mogućnostima poslodavca i radnika. Ne želi svaki radnik raditi od kuće, a ne želi ni svaki poslodavac prihvatiti takav način rada, uzimajući u obzir da uopće postoji takva mogućnost zbog vrste posla. Provjerili smo praksu u ostatku svijeta i pronašli razne zanimljivosti. Koristite li VPN? Pročitajte više o mogućnostima koje nudi VPN i saznajte gdje se Hrvatska nalazi među zemljama Europske Unije koje su zaposlenicima omogućile rad od kuće 2019. godine.

Rad od kuće u svijetu (Telecommuting)


Zemlje poput Njemačke su spremno dočekale nove uvjete nastale nakon koronavirusa, jer su ranije počele raditi na fleksibilnosti poslovanja. 80% poslodavaca u Njemačkoj uvelo je fleksibilnu politiku rada (predstavili su pravo rada od kuće). Nizozemska prati sa 75%, Australija sa 71% te Sjedinjene Države sa 69%. Navedeno je pokazalo istraživanje tvrtke Instant Group iz Londona, koja se bavi inovacijama na radnim mjestima. Također je pokazalo da je 65% radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu produktivnije kada radi od doma, nego iz ureda.
Većina velikih kompanija, poput Microsofta, Googlea i Amazona, je već usvojilo politiku omogućavanja telecommutinga, što im nudi bezbroj opcija zapošljavanja i niže operativne troškove.  Tijekom korone, najveći broj radnika koji su mogli raditi od doma zabilježen je u poslovima iz industrije znanja.
Ako prijeđemo na naša istraživanja, prema anketi portala MojPosao, 61% Hrvata želi i dalje raditi od kuće.
Na slici ispod možete malo proučiti udio osoba koji rade od kuće po zemljama Europske Unije. Najviši postotak imaju Nizozemska i Finska - 14,1%. Hrvatska se tu našla pri dnu sa 1,9%, koliko ima i Grčka.

Izvor: prilagođeno prema izvoru - European Commission, Eurostat

Spomenuli smo neke prednosti telecommutinga, no takav rad ima i svojih nedostataka. Navest ćemo nekoliko pozitivnih i negativnih strana.

Prednosti

  • ušteda vremena (putovanje na posao)
  • izbjegavanje prometnih gužvi
  • lakša organizacija vremena i privatnih obaveza
  • ušteda na troškovima vezanim uz putovanje na posao (benzin, javni prijevoz, parking, kupovanje hrane i pića van ureda te odjeće primjerene za posao)
  • poslodavac koji nudi mogućnost rada od kuće je atraktivniji većem broju radnika i može privući raznovrsnije talente

Nedostaci
  • kod nekih zaposlenika može postojati problem neadekvatnog radnog prostora od kuće
  • novim zaposlenicima  će se možda biti teže uhodati bez prisutnosti iskusnijih kolega
  • potrebna je samodisciplina i održavanje motivacije, što može loše utjecati na učinkovitost zaposlenika kojima je teže uskladiti te vrijednosti
  • neki radnici mogu iskoristiti ovo kao priliku za “zabušavanje”, a druga krajnost je da neki odrade i više sati jer izgube pojam o vremenu, što je dobro za poslodavca, ali loše za privatni život zaposlenika
Nakon pojave koronavirusa su mnoge tvrtke dobile zanimljive nove ideje, a jedna od njih je tvrtka Sobočan iz Murskog Središća. Kao rješenje problema neadekvatnog radnog prostora kod kuće, osmislili su Movo stol. Radi se o mobilnim uredskim jedinicama koje možete otvoriti, rastvoriti, zatvoriti, zaključati i pospremiti. Trenutno imaju 6 različitih modela, a ideja je da tvrtke svojim zaposlenicima omoguće mobilnu radnu jedinicu opremljenu svime potrebnih za rad.

Cijene variraju od 899,00 eura do 1599,00 eura, ovisno o naručenoj količini i individualnim željama.

Izvor fotografije: Sobočan d.o.o.

Izvor fotografije: Sobočan d.o.o.

Izvor fotografije: Sobočan d.o.o.

Ovaj princip rada se svakako ne može primijeniti u svakoj industriji, a u onima kojima može, opet neće odgovarati svima tako da je odluka na poslodavcu hoće li i može li iskoristiti njegove prednosti. Naravno, komunikacijom sa zaposlenicima treba prvo znati i tko ima mogućnost i želju za radom od kuće. Jedna od prvih hrvatskih tvrtki koje su odlučile na uvođenje mogućnosti rada od doma na trajnoj bazi je Degordian. Radi se o uspješnoj digitalnoj agenciji koja je osvojila 5 nagrada za najboljeg poslodavca. Česta metoda mjerenja učinkovitosti u tvrtkama zna biti faktor "sjedenje za računalom 08-16h", ali ono što je najvažnije su rezultati.  

Rad od kuće - zanimljivosti

Istraživanje iz 2018. godine na uzorku od 273 radnika koji su radili od kuće i njihovih šefova (Golden, T.D., Gajendran, R.S. Unpacking the Role of a Telecommuter’s Job in Their Performance 2019). pokazala je da su tri vrste zaposlenika pokazale bolje performanse u radu:

  • radnici s kompleksnim poslovima
  • oni koji nisu trebali surađivati s kolegama i sami obavljaju svoje zadaće
  • radnici koji su u uredu imali manje interakcija drugima

Ako brinete o sigurnosti i privatnosti na internetu, VPN je vaše rješenje. Virtual Private Network - VPN vam omogućuje "maskiranje" vaše IP adrese i enkripciju mrežnih aktivnosti. Drugim riječima, nitko ne može vidjeti što radite online, od povijesti pregledavanja i preuzetih datoteka, do podataka o online bankarstvu i lozinkama (mogućnosti su različite, birate one koje odgovaraju vašim potrebama).
Zanimljivo je da čak ni vaš pružatelj internetskih usluga nema pristup vašim pretraživanjima, a neki od njih znaju smanjiti brzinu vaše veze ako ste prešli određeno ograničenje podataka.
Kako VPN ne bi usporio vaše veze, bitno je da odaberete uslugu s neograničenim bandwidthom i puno brzih servera.

Još nekoliko zanimljivosti:

  • mlađi zaposlenici (u dobi 16-29) su najskloniji radu od doma (Polycom istraživanje 2017. godine na 24.000 ispitanika iz 12 zemalja); kao razlog želje za radom od doma, naveli su povećanje produktivnosti
  • 16. ožujka 2020., prema istraživanju platforme Trello, 77% ljudi je produktivnije kada radi od kuće
  • VPN je u nekim zemljama, poput Kine, Turske i Iraka, nezakonit
  • zanimljivo je da pomoću VPN-a možete zaobići geografska ograničenja i gledati što god želite , igrati igre koje su blokirane u našoj zemlji, a može vas i zaštiti prilikom preuzimanja datoteka s Torrenta
  • pametno je odabrati VPN koji ima kill switch opciju, odnosno mogućnost zaštite u vidu isključivanja s interneta ukoliko VPN veza ne uspije
2013. godine je direktorica Yahoo-a shvatila da su njeni radnici zabušavali i zabranila je rad od doma. Mayer je zabušavanje radnika otkrila putem VPN mreže, preko koje je provjerila koliko su se često logirali njeni zaposlenici. Unatoč spomenutom incidentu zabušavanja radnika Yahoo-a, rad od doma je ponovno uveden kao opcija za zaposlenike i uspješno funkcionira.
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje