31.5.2019.

Izvor slike: Unsplash

Kokoši mogu trčati do 15km/h, do Bolta im fali skoro 30

Ukupna vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje pala je za 30,06% između 2008. i 2016. U globalnom sektoru poljoprivrede zaposleno je oko 40% populacije prema podacima iz 2018. godine. Danas poljoprivrednu proizvodnju uvelike olakšavaju strojevi bez koje je rad nezamisliv. U nastavku pročitajte više zanimljivosti iz poljoprivrednog sektora te informacije o prvom sajmu u Hrvatskoj koji je specijaliziran za poljoprivrednu mehanizaciju, a počinje 31.05. i traje do 02.06.2019.

Statistički podaci Eurostata govore da je ukupna vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje u 2016. godini iznosila 2,183.63 milijuna eura, a 2010. godine iznosila je 2,914.33 milijuna eura. To nam govori da je u šestogodišnjem razdoblju vrijednost poljoprivredne proizvodnje pala za 25% ili za 730,7 milijuna eura.
Između 2008. i 2016. godine vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje pala je za 938,34 milijuna eura, odnosno za 30,06%


Nakon ulaska u EU, bilježimo povećanje proizvodnje:
  • bilja za 1,2%
  • industrijskog bilja za 40,8%
  • krmnog bilja za 26,8%

Povećanje bilježe i peradarstvo i ovčarstvo. 

 Smanjenje proizvodnje:
  • povrća za 15,8%
  • voća i grožđa za 32,1%
  • stočarske za 8,8%

Najveće smanjenje u proizvodnji bilježi svinjogojstvo za oko 200.000 tona u odnosu na pretpristupno razdoblje. Smanjenje bilježe i govedarstvo i kozje mlijeko.

Zanimljivosti

 

U Sjedinjenim državama je u poljoprivredi zaposleno preko 24 milijuna radnika (17% od ukupne radne snage), a globalno sektor poljoprivrede zapošljava 40% populacije prema podacima iz 2018. godine - što ga čini sektorom koji zapošljava najveći broj ljudi.

  • Industrijska revolucija je dovela do brže i efikasnije poljoprivredne tehnologije te pomogla razvoju druge poljoprivredne revolucije od 1700. do 1900. u razvijenim zemljama. Mnoge, manje razvijene zemlje, još uvijek proživljavaju drugu poljoprivrednu revoluciju.

Tri poljoprivredne revolucije

  1. prva poljoprivredna revolucija predstavlja početak obrade tla, s prvom obradom tla i počecima bilinogojstva počinje smišljeno unošenje “poremećaja” u prirodni sustav
  2. druga poljoprivredna revolucija predstavlja razdoblje korištenja lemešnog pluga i uvođenje plodoreda, smatra se jedinim uravnoteženim razdobljem u razvitku svjetske poljoprivrede
  3. treća poljoprivredna revolucija temelji se na znanstveno provjerenim zahvatima uzgoja bilja i stoke, koristi se velika količina različitih kemijskih sredstava

Treća poljoprivredna revolucija je počela u kasnom 20. stoljeću i uključuje biotehnologiju, genetski inženjering, kemijska gnojiva i masovnu proizvodnju dobara.
 
  • uzgajanje voća se pojavljuje "tek" oko 6000 i 3000 godina p.n.e. (prije nove ere ili prije Krista), a prva vrsta koja se počela uzgajati su bile smokve
  • traktor je izumljen 1880.-ih godina za vuču plugova. Do 1920.-ih razvijeni su multifunkcionalni moderni traktori. Uz različite dodatke koriste se za oranje, sadnju, kultiviranje, žetvu i prijenos teške opreme
  • mast od goveda je sastojak koji se koristi u sapunima, kozmetici, svijećama, masti i žvakaćim gumama
  • od žlijezdi krava napravljeni su mnogi lijekovi, uključujući inzulin
  • kokoši mogu trčati do 15km/h
  • kravlje vime može sadržavati od 9 do 22 kg mlijeka
  • konji piju od oko 37 do 75 litara vode dnevno
  • banane su voćke broj jedan u svijetu,a  17.04. obilježava se Nacionalni dan banana kojih ima preko 1000 vrsta uzgojenih u preko 150 zemalja svijeta
  • prema nekim izvorima, četvrtom najinteligentnijom životinjom smatra se svinja, nakon majmuna, dupina i slonova 
  • više od 100 poljoprivrednih kultura oprašuju pčele
  • za proizvodnju pola kile čokolade, potrebno je 400 kakaovih zrna 
  • boja ljuske jajeta predodređena je vrstom kokoši i nema utjecaj na okus ili nutritivnu vrijednost samog jajeta
 
U organizaciji Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Hrvatskoj, jednom godišnje održava se Sajam poljoprivredne mehanizacije (Farm show) na Sportskom aerodromu u Čepinu kod Osijeka. 
Ovo je prvi sajam u Hrvatskoj specijaliziran upravo za mehanizatore, no mogu se vidjeti i sjemenske kuće, proizvođači zaštitnih sredstava, gnojiva, ali i pogledati pokusna polja te demonstracije strojeva. Sajam će se održati od 31.05. do 02.06. , šestu godinu zaredom i najavljuje se zanimljiviji i bolji Farm Show. 
U petak je službeno otvorenje sajma. U subotu u 11 sati počinje demo prezentacija strojeva, a prostor će biti u sredini sajma s tribinom za gledatelje. U subotu će se u 17 sati održati i fišijada - natjecanje izlagača u kuhanju fiša.

Poljoprivredna mehanizacija

Danas bi poljoprivredna proizvodnja bila nezamisliva bez korištenja poljoprivredne mehanizacije koja je zajednički naziv za različite strojeve. Postoje različiti uređaji poput kombajna vođenih laserom ili traktora s GPS-om koji znatno olakšavaju rad.

Poljoprivredni strojevi mogu se podijeliti u više skupina:
  • pogonski strojevi (traktori)
  • priključni (plugovi, tanjurače, drljače)
  • kombinirani strojevi (kombajni)
  • posebni poljoprivredni strojevi (pluk o trak, krunjač za kukuruz, prskalica za voće, elevator)
Tvrtke u čijoj ponudi možete pronaći poljoprivrednu mehanizaciju možete pretraživati na našoj poslovnoj tražilici , a u nastavku ćemo izdvojiti nekoliko njih.

Raznoliku ponudu i velik izbor poljoprivrednih strojeva te dijelova za servis možete pronaći u Našicama, Orahovici i Valpovu gdje sa svojim prodavaonicama djeluje tvrtka Jug d.o.o. 

Izvor fotografije: JUG d.o.o. - prodaja poljoprivrednih strojeva

Na području Istarske županije, u Vodnjanu, nalazi se poljoprivredna apoteka Agraria Zlata d.o.o. koja uspješno posluje od 2000. godine sa svojom ponudom poljoprivrednih alata i strojeva, sadnica, enološkog materijala, raznih vrsta sjemena.

Rezervne dijelove za razne strojeve, poljoprivredne alate, stočnu hranu, sjemena za voćarstvo i ostali poljoprivredni repromaterijal nudi vam Hibrid Commerce d.o.o. iz Orahovice na području Virovitičko-podravske županije koja dugi niz godina uspješno djeluje kao poljoprivredna ljekarna.

Stručne savjete pri odabiru rezervnih dijelova, opreme i strojeva nudi Elta iz Čakovca koja nudi i kvalitetno i brzo servisiranje i održavanje proizvoda koje ima u ponudi

Izvor fotografije: ELTA d.o.o.

BR-Garden, Terarossa i Fitokol proizvode za vrt i poljoprivredu, Hunter sustave za navodnjavanje, Rotazonale ukrasne vaze, Cavatort opremu za građevinske radove i mnoge druge proizvode i opremu nudi tvrtka Brati Ritoša osnovana 1994. godine u Pazinu. Tijekom godina je prerasla u jednu od vodećih tvrtki ovog profila u regiji.

Poljo-Joso d.o.o. iz Gornjeg Stupnika nudi dijelove za traktore ZETOR, IMT i URSUS, a uz to nudi i rezervne dijelove za poljoprivrednu mehanizaciju, remenje, ležajeve i potrošni materijal. Jamče kvalitetu koju potvrđuje veliki broj zadovoljnih klijenata.

U mjestu Majerje, Petrijanec, na području Varaždinske županije uspješno posluje Potočnjak Promet d.o.o., tvrtka koja nudi usluge servisa i popravka poljoprivredne mehanizacije, prodaju rezervnih dijelova za traktore, prodaju i montažu auto guma, autoservis i vulkanizaciju.

Najveći asortiman rezervnih dijelova za traktore Torpedo, Deutz, John Deere, kombajne Đuro Đaković i Deutz Fahr u ponudi ima tvrtka Machine Trade iz Đakova, na području Osječke županije,  koja se bavi prodajom poljoprivrednih strojeva i rezervnih dijelova za poljoprivredne proizvođače. Radeći svake godine na proširivanju asortimana, danas nude velik izbor poljoprivredne mehanizacije, a uz to se bave i proizvodnjom gibljivih crijeva za gorivo, zrak i hidrauliku.

U Cargovcu na području Varaždinske županije nalazi se obrt specijaliziran za prodaju dijelova za traktorske priključke - Trgovina Robić u vlasništvu Margarete Košić, a cijelu ponudu možete pronaći ovdje

Tlo

Da bi se proizvelo nekoliko centimetara tla pod našim nogama potrebno je nekoliko tisuća godina, što znači da je tlo praktički neobnovljivo. Ono je dom brojnih organizama, od sitnih mikroba i insekata do većih životinja poput krtica i zečeva. 
Ljudske aktivnosti loše utječu na tlo i polako ga uništavaju; neki načini obrade ga čine sklonim eroziji, u nekim područjima je tlo postalo slano i manje plodno zbog navodnjavanja, u nekim je onečišćeno industrijskim procesima i sadrži tvari poput olova, ulja i otapala. 
Usjevi koji rastu na onečišćenom tlu upijaju i onečišćivače i na taj način ugrožavaju zdravlje potrošača. 
Nadalje, tlo će biti sve ranjivije zbog klimatskih promjena, promjena temperature i zbog padalina.
Zbog lošeg stanja zemljišta se ne može proizvoditi hrana i znanstvenici očekuju i da će to i klimatske promjene povećati migracije ljudi. Propadanje zemlje može smanjiti globalnu proizvodnju hrane što bi dovelo do povećanja svjetskih cijena hrane. Osim toga, propadanje tla također ima utjecaj na klimatske promjene jer tla čuvaju značajne udjele ugljika.
 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje