30.3.2020.

Izvor slike: Unsplash

Koje su potpore dostupne za pomoć poduzetnicima?

Zbog situacije s koronavirusom, osim sa zdravstvenim opasnostima, susrećemo se i s brojnim problemima u poslovanju i općem stanju gospodarstva. Donesene su mjere namijenjene za pomoć poduzetnicima u ovoj situaciji, mi vam u nastavku donosimo neke od njih u kraćem pregledu.

Potpore za očuvanje radnih mjesta

 

Cilj ovih potpora je očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, kao i očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca kojima je narušena gospodarska aktivnost.

Izvor fotografije: Unsplash

Hrvatski zavod za zapošljavanje 

Poslodavci iz sektora djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića, prijevoza i skladištenja, radno - intenzivne djelatnosti unutar prerađivačke industrije - tekstil, odjeća, obuća, koža, drvo i namještaj, poslodavci koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave), te drugi poslodavci koji mogu dokazati utjecaj posebnih okolnosti, imat će pravo na pomoć od najviše 3.250,00 kuna po radniku (odnosi se na radnike/obrtnike koji rade u punom radnom vremenu, dok se za nepuno radno vrijeme isplaćuje iznos do 1.625,00 kuna).

Ako poslodavac koristi Potpore za samozapošljavanje,  on također može koristiti Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom za sebe i ostale zaposlenike.

Porezna uprava


Poduzetnici koji su u prethodnoj godini imali prihode do 7,5 milijuna kuna, imaju pravo na odgodu plaćanja PDV-a. Ovo se odnosi na poduzetnike koji PDV obračunavaju prema naplaćenoj naknadi. Navedeno se odnosi i na obrtnike koji su "dobitaši".

Pravo na odgodu plaćanja javnih davanja uslijed ovih, posebnih okolnosti, imaju obrtnici i svi ostali poduzetnici kojima te okolnosti utječu na poslovanje i ciljeve održavanja likvidnosti, gospodarske aktivnosti i zadržavanja zaposlenosti.
Konkretno, svaka obveza koja vam dospijeva u vremenu posebnih okolnosti, do 20.06.2020, a na temelju podnesenih prijava ili zaduženja od strane Porezne uprave, na vašim porezno-knjigovodstvenim karticama, odgodit će se za 3 mjeseca


Ukidaju se ili obustavljaju članarine i doprinosi:

  • HOK -obustavljanje plaćanja komorskog doprinosa na 3 mjeseca, za sve obrtnike (od 1. travnja 2020.)
  • HGK - ukidanje obveze plaćanja članarine tvrtkama kojima je poslovanje onemogućeno
  • Ministarstvo kulture - obustava naplate spomeničke rente
  • Ministarstvo turizma - odgoda plaćanja turističke članarine za gospodarske subjekte te privatne iznajmljivače
  • državne nekretnine - zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske, odgađaju se na rok koji može trajati 3 mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020

Sve potrebne obrasce i detaljne informacije možete pronaći na
službenim stranicama Porezne uprave, HZZ-a, na stranicama Ministarstava i ostalih institucija spomenutih u tekstu. Zbog sigurnosti za građane, potrebne procedure omogućeno je obaviti online, a za nedoumice i pitanja se možete obratiti nadležnim institucijama putem istaknutih brojeva telefona i mail-ova.

Ostale mjere i završni obračun


Računovodstveni servis MEREOR iz Zagreba objavljuje važne novosti povezane sa spomenutim mjerama te brine da ostanete informirani.

Bliži se i rok za predaju završnih obračuna, a to je 30.04.2020. Pretražite računovodstvene servise na našoj poslovnoj tražilici te pronađite odgovarajući koji će biti vaš partner u osiguranju neometanog toka poslovanja.

Izvor forografije: Pexels

Ovdje ćemo izdvojiti dvije naše preporuke, uz već spomenuti servis Mereor: Knjigovodstveni servis IMSI iz Splita te Actu d.o.o. za knjigovodstvene i računovodstvene usluge iz Rijeke.
Možete im se obratiti za kompletne knjigovodstveno-računovodstvene usluge, kao i za usluge poreznog i poslovnog savjetovanja koje tvrtkama mogu pomoći u ovo krizno doba.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) će omogućiti moratorij od 3 mjeseca na obveze dospjele nakon 29. veljače 2020. godine, uz mogućnost produženja. Korisnici HBOR-ovih kredita moći će reprogramirati postojeće kreditne obveze uz uvođenje počeka u otplati glavnice kredita.

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) također uvodi brojne mjere pomoći. Neke od njih su ESIF Mikro zajmovi za obrtna sredstva za mikro i male poduzetnike, smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite ESIF Mikro i Male zajmove, moratorij na sve rate ESIF i Mikro i Malih zajmova, kao i Mikro i Malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020 te produženje otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 10.4.2020.
U članku - Koje su potpore dostupne za pomoć poduzetnicima, pisali smo o potporama za očuvanje radnih mjesta i ostalim mjerama te ukidanjima obveza i članarina. Sada vam donosimo novosti i promjene na tu temu i pozitivne vijesti jer su promjena na bolje. Pročitajte i koji su novi rokovi za predaju financijskih izvještaja i prijave poreza na dobit.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje