16.4.2021.

Izvor slike: Unsplash

Koje se cvijeće sadi u proljeće i kako se riješiti biljnih uši?

Kada nam se zaredaju hladni dani, kiša i slične vremenske neprilike, lakše se širi negativna energija nego li kad nas dočeka sunce i toplina. Dodatnu ljepotu proljeću unose razne vrste cvijeća oko nas, a u nastavku pročitajte koje cvijeće možete saditi u proljeće. Također, saznajte načine na koje se biljnih uši možete riješiti prirodnim putem. Na našoj poslovnoj tražilici možete pretraživati cvjećarnice, kao i tvrtke koje se bave hortikulturom, a u nastavku pogledajte preporuke koje smo izdvojili. Znate li za tulipomaniju i specifičnosti statusa tulipana u Nizozemskoj u 16. i 17. stoljeću? Na kraju, pročitajte i kako možete testirati pH vrijednost vašeg tla prije sadnje.

Najbolji dani za sadnju trajnica

Želite započeti sjetvu i sadnju u vrtu? Dobro je znati da većinu cvijeća i povrća možete posijati u svibnju, ako niste već obavili sjetvu u travnju. Zbog mogućeg mraza do sredine svibnja, sjetva mahunarki i tikvenjača preporučuje se nakon tog razdoblja.

Biljke koje možete saditi u proljeće: begonije, dalije, kadifice, vinke, neven, prkos, gladiole, cinije, maćuhice, lijepa kate, ivančice, dragoljube, statice, iris i druge.

Nametnici na biljkama - biljne uši

Kada dođe toplije vrijeme, počinje borba s nametnicima, među kojima su i biljne/lisne uši koje se javljaju na velikom broju biljaka. 

Lisne uši se javljaju nakon obilnih kiša, ili kada je suho i toplo vrijeme. Suzbiti ih možete kemijskim sredstvima (pesticidima) i prirodnim putem, a kako bi izbjegli korištenje pesticida, preporučuje se odabir prirodnog puta.

Kako se riješiti biljnih/lisnih uši prirodnim putem?

Oko biljaka koje želite zaštititi, možete posaditi biljke koje privlače uši, a neke od njih su loboda, pasulj, mnoge cvjetnice i druge biljke. S druge strane, postoje biljke koje odbijaju lisne uši, a to su korijander, neven, bijeli i crveni luk, lavanda i druge. 

Jeste li znali da se lisnim ušima hrane bubamare? Osim bubamara, pomoći vam mogu i osolike muhe, grabljive stjenice i mrežokrilci. 

Postoje i ptice koje se njima hrane, a kako biste ih privukli, možete postaviti kućice, pojilice i hranilice u svom vrtu.

Cvjećarnice i održavanje zelenih površina

Ako sadnju cvijeća ne možete uklopiti u svoj raspored, vaše slavljeničke prigode može dodatno uljepšati cvijeće iz cvjećarnice Ema iz Sinja. Ponuda cvjećarnice uključuje cvjetne aranžmane, izradu buketa, dekoriranje, mirisne svijeće, lampione i ukrasne bočice.

Izvor fotografije: Cvjećarnica Ema

Tvrtka za održavanje zelenih površina s područja Zagreba je Calegra Hortikultura. Trebate li kvalitetno izvođenje radova na zelenim površinama prema projektu? Calegrina ponuda uključuje zemljane radove, sadnju drveća, grmlja i cvjetnih gredica, sjetvu i izvedbu travnjaka. Osim navedenog, bavi se izradom i ugradnjom parkovne opreme, jezeraca, fontana, kamenjara, izvedbom krovnih vrtova, popločenjem, ugradnjom navodnjavanja i drugim uslugama.

Tko ne bi volio popiti jutarnju kavu okružen zelenilom, cvijećem, s pogledom na privatno jezerce.

Izvor fotografije: Calegra hortikultura

Zanimljivosti - tulipomanija u Nizozemskoj 

Jeste li čuli za tulipomaniju? Tko bi rekao da tulipan može biti statusni simbol, a to je bio u Nizozemskoj, kada je, sredinom 16. stoljeća, uvezen iz Osmanskog Carstva. Ovakav status tulipanima je omogućila njihova ljepota i rijetkost. Potražnja za njima je rasla nekontrolirano, zbog čega se počelo trgovati tulipanima na papiru, kao dionicama. Potrebno je pet do deset godina za uzgoj jednog tulipana iz sjemenke, a godišnje se može proizvesti samo dva do tri klona, zbog čega ponuda nije mogla pratiti rast potražnje. Ljudi su stavljali kuće pod hipoteku da bi mogli sudjelovati na tržištu tulipana. 1637. godine je došlo do kraha tržišta, na kojemu su svi htjeli prodati, a više nitko kupiti tulipane. Špekulacijska kriza prouzrokovana trgovinom tulipana ostavila je trag na ekonomiji, ali unatoč tome, tulipan je postao nacionalni simbol Nizozemske.

Sadnja tulipana 

Tulipani se sade u jesen, od rujna do studenog, a iznimno se mogu posaditi i u proljeće. U slučaju sadnje u proljeće ćete pričekati cvatnju do sljedeće godine. Tulipani su karakteristični po sadnji iz lukovice, a važno je da odaberete zdrave i neoljuštene lukovice. Tu posao nije gotov jer, osim pravilnog odabira lukovica, potrebno je pripremiti zemlju za uzgoj tijekom kolovoza, ako sadite u jesen. Važno je da lukovica bude u potpunosti prekrivena zemljom te da se spljošteni dio spusti u zemlju, a zašiljeni dio prema vrhu.

Izvor fotografije: Unsplash

Testiranje pH vrijednosti tla

Kvalitetu zemlje možete sami provjeriti tako da uzmete uzorak zemlje koji razmutite u destiliranoj vodi te zatim ubacite komadić indikator papira koji provjerava kiselost. Indikator, koji se još naziva i lakmus, se može nabaviti u kemijskim laboratorijima ili trgovinama laboratorijskim priborom. Možete ga pronaći i preko Njuškala i na stranicama nekih ljekarni. Cijena se kreće od 20,00 kn za set od 80 listića. Rezultat iznad 7 pokazuje alkalno stanje, 7 je neutralno stanje, a rezultat ispod 7 ukazuje na zakiseljenost. U prekiselo tlo možete dodati vapno, a prelužnato treset. Smanjivanje kiselosti tla poznato je kalcifikacija, proces u kojem dodajemo vapnene materijale koji sadrže kalcij i/ili magnezij u visokom postotku.

Ljetnice uglavnom vole blago kiselu zemlju, a većina kultiviranih biljaka također treba blago kiselu zemlju (pH vrijednost između 6 i 7).

Na poljoprivrednom portalu Agroklub možete pronaći recept za brzu analizu tla uz pomoć octa i sode bikarbone.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje