13.10.2020.

Izvor slike: Unsplash

Koje gorivo je najpopularnije kada govorimo o grijanju na biomasu?

Iako većini nedostaju sunce i toplina, bolje je da vrijeme što brže proleti te nas izbavi iz 2020. godine. U nastavku pročitajte korisne informacije o različitim vrstama grijanja koje vam mogu pomoći pri odabiru sustava grijanja za vaš dom. Znate li koje drvo je najboljeg omjera cijene i kaloričnosti, ili razliku između sustava vodenog podnog grijanja i električnog podnog grijanja?

Grijanje na drva

Grijanje na drva je i dalje najpovoljnija vrsta grijanja, koja je i ekološki prihvatljiva. Cijena drva ne ovisi o drugim energentima, ali drva zahtijevaju prostor za skladištenje. Osim samog skladištenja, imat ćete posla s kupovinom, dovozom i cijepanjem. Vatra se mora održavati, nemate toliki komfor i ne možete kontrolirati temperaturu na gumb (ako nemate automatski podesivu peć). 
Ako imate mogućnosti za grijanje na drva, onda vam predlažemo da kupujete drvo bagrema zbog najboljeg omjera cijene i kaloričnosti. Bagrem slijede bijeli jasen, hrast i bukva. U Zagrebu i okolici često možete naići na mješavinu graba i bukve za oko 400 kn.
Ako je skladištenje vaš problem, onda možete uzeti u obzir brikete koji trebaju mali volumen skladištenja. Također, manja je i količina pepela i brže zagrijavaju prostorije. Drvo se kupuje u kubicima, a briketi u kilogramima.

Izvor fotografije: Unsplash

Grijanje na plin

Često se u zgradama i kućama, koje imaju mogućnost spajanja na plinovod, koristi centralno grijanje na plin. Razlog tome je veća isplativost od toplane ili grijanja na struju. Kućanstva koja nemaju proveden plinovod do svog praga, mogu ukopati spremnik za plin u dvorištu ili vrtu.
Jako je važno redovito servisirati bojler te obavljati redovite preglede dimnjaka kako se ne bi doveli u opasnost i povećali si troškove. Servis bojlera može koštati otprilike 500 kn, ali ako ga ne održavate možete izgubiti puno više. Ako osjetite miris plina, ako nema plina u instalaciji, ako se osjeti povrat dimnih plinova iz bojlera, ili ako dođe do požara, nazovite dispečerski centar HEP plina na broj 0800-88-13 u bilo koje doba dana.

Kada govorimo o atmosferskim plinskim kotlovima, kod njih može doći do povrata dimnih plinova iz dimnjaka, što dovodi do mogućnosti trovanja ugljičnim monoksidom. Često su ti kotlovi u kombinaciji sa starim dimnjacima od opeke. Nakon potresa u Zagrebu, ovakvi su uvjeti postali dodatna opasnost za građane. Saniranje dimnjaka, u slučaju oštećenja, je nužno. Ukoliko dimnjak nije oštećen, korisnici mogu slijediti sljedeće preporuke važne za sigurnost:

  • ne koristiti napu i ventilator u isto vrijeme kada radi plinski kotao
  • otvoriti prozor za vrijeme tuširanja
  • ako je atmosferski kotao u vratima kupaonice, možete ugraditi ventilacijske rešetke
  • dva puta godišnje obaviti pregled dimnjaka (ovlašteni dimnjačarski koncesionar)
  • jednom godišnje servisirati plinski bojler (ovlašteni serviser)

Kako možete prepoznati atmosferski bojler? Ako od bojlera do dimnjaka vodi aluminijska cijev, ili ako otvorite bojler i vidite plamen. Turboplinski bojler je također atmosferski, ali on ima zatvoreno ložište, odnosno ne vidite plamenik.

Zašto su kondenzacijski bojleri bolji od konvencionalnih? Odgovor ćemo navesti u sljedećem članku, u kojemu ćete također moći pronaći zanimljivosti o inverterskim klima uređajima, konvektorskim radijatorima i drugim uređajima te načine uštede na troškovima grijanja.

Za servis i održavanje plinskih trošila, kao i instalaciju sustava centralnog grijanja, razdjelnika topline i klima uređaja, možete se obratiti tvrtki Solis Romano iz Zagreba. Za hitne intervencije, možete ih nazvati na 0951970300. 

Grijanje na pelete

Biomasa je organska tvar nastala rastom bilja i životinja te iz prirodnog otpada (komunalni i industrijski otpad i slično), koja predstavlja obnovljiv izvor energije. U Hrvatskoj imamo veliki potencijal za iskorištavanje biomase, a peleti su najpopularniji izbor kada govorimo o grijanju na biomasu. Peleti su ekološko gotivo koje dobivamo mljevenjem, sušenjem i prešanjem biomaterijala, najčešće drveta. Jednostavno ih je skladištiti i imaju visoku energetsku učinkovitost.Izvor fotografije: Flickr

Kada kupujete pelet, obratite pažnju na sljedeće:

  • da imaju certifikat
  • da mirišu po drvetu
  • da se pritiskom u ruci lome, a ne pucaju
  • da ima što manje prašine u vreći s peletima

Vreću peleta od 15 kilograma možete pronaći po cijeni od 20 kn. Peć na pelet nije potrebno čistiti koliko i peć na drva, ali se mora redovito održavati. Ložište se može očistiti usisavačem namijenjenim za tu svrhu, a ladica za pepeo čisti se do dva puta tjedno. Ako kombinirate solarni sustav grijanja s kotlom na pelete, možete uštedjeti do 25% energije.
Što se tiče cijene peći na pelete, one mogu dosegnuti i iznose veće od 30.000 kn. Ovakve peći su lakše za održavanje jer ne treba dodavati drva na vatru ni izbacivati pepeo kao kod peći na cjepanice. Peći na pelet se pale i gase samostalno pa ne morate brinuti da će se vatra ugasiti. Također, ne zahtijevaju kotlovnicu jer se mogu uklopiti životni prostor, a zahtijevaju:

  • ispusnu slavinu
  • sigurnosni ventil
  • pumpu
  • ekspanzijsku posudu

Voljeli biste peć na pelete kojom se upravlja preko Touch screen ekrana, ili pak putem aplikacije na mobitelu? Pogledajte ponudu tvrtke Siteh iz Rijeke.

Izvor fotografije: SITEH d.o.o.

Prednost grijanja na pelete ističe se u stabilnosti cijene ovog energenta. Cijene energenata poput prirodnog plina, loživog ulja, UNP plina te električne energije su nepredvidive i u stalnom porastu. S druge strane, cijena drvenih peleta je vrlo stabilna.

Grijanje na struju

Grijanje na struju pruža komfor i jednostavnost korištenja korisniku, ali je najskuplji način grijanja.

Uređaji za grijanje na struju:

  • klima uređaji i klima inverteri
  • električne grijalice
  • uljne električne grijalice i radijatori
  • termoakumulacijske peći
  • konvektori i konvektorski radijatori
  • podno grijanje

Ako vam je potrebno grijanje za prostor u kojem ne boravite stalno, poput vikendice, grijanje na struju može biti dobar izbor. Također, mjesta koja nemaju jako hladne zime mogu se grijati na struju učinkovitije.

Podno grijanje

Vrste sustava podnog grijanja:

  • električni sustavi
  • hidraulički sustavi (suhi i mokri sustav ugradnje)

Podno grijanje se može pokretati sa svim nosiocima energije: krutim, tekućim i plinovitim gorivima, solarnom te električnom energijom.

Ako ne želite suhi zrak i cirkulaciju prašine, podno grijanje je dobar odabir za vas. Olakšava život osobama s alergijama. Još jedna velika prednost je ušteda energije, jer je zbog velike grijaće plohe potrebna niska djelatna temperatura.  

Kod podnog grijanja s hidrauličkim sustavom, topla voda struji kroz cijevi, a kod električnog podnog grijanja se postavljaju mreže elektrootpornih vodiča koje odašilju toplinu. Nedostatak električnog podnog grijanja je što imamo samo struju kao izvor energije, za razliku od vodenog podnog grijanja s kojim su nam na raspolaganju svi ostali, spomenuti, izvori energije. Također, sustav vodenog podnog grijanja može se koristiti i za hlađenje, a električno podno grijanje ne. No, električno podno grijanje je najjednostavnije za održavanje i montažu i brže zagrijava prostor od hidrauličkog sustava.

Magnum Microfoil sustav Vodoinstalaterske zanatske radnje Grga iz Dubrovnika, može se postaviti izravno ispod drvenih podova, parketa ili laminata. Većina postojećih sustava za drvene podove mora se instalirati u cementnim pločama.

Izvor fotografije: Flickr

Podno grijanje i centralno grijanje

Ako uspoređujemo podno grijanje s radijatorima, cijena instalacije podnog grijanja je otprilike 30% veća nego cijena instalacije radijatora, ali gledano dugoročno se ta investicija isplati. Na kraju će ukupni troškovi sustava podnog grijanja biti manji nego kod klasičnih radijatora.
Za postizanje iste temperature, podno grijanje zahtijeva manje energije nego klasično centralno grijanje. Razlog tome je što se kod centralnog grijanja voda mora zagrijati na temperaturu od najmanje 60 stupnjeva, dok podno grijanje može zagrijati prostor s vodom do 30 stupnjeva.
Cijena za ugradnju podnog grijanja može se kretati od oko 400 kn po metru kvadratnom, do 900 kn po metru kvadratnom.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje