13.6.2024.

Koje destinacije odabrati za odmor u lipnju

Putovanja su bogatstvo. Ne kaže se uzalud da je to jedina stvar na koju trošimo novac, a čini nas bogatijima.

Mjesec lipanj mnogima je sinonim za ljetni odmor. Ne samo da lipanj donosi prijeko potreban odmor za mnoge ljude, već i one poželjne, vruće ljetne temperature počinju se prikradati u mnogim mjestima diljem svijeta. Mogućnosti su toliko velike da se postavlja pitanje ne putovati ili ne, već kamo putovati u lipnju?

Mnogi će reći da je novac potrošen na putovanja bačen novac, međutm mislim da i oni koji to kažu ne misle tako. Nalaze samo još jedan način za opravdati vlastite strahove od promjene i novog i želju da se ne odmkanu od poznatog i vlastitog komfora. Putovanja su bogatstvo. Ne kaže se uzalud da je to jedina stvar na koju trošimo novac, a čini nas bogatijima.

Tri razloga za putovanje u lipnju

  • U mnogim područjima života lipanj se poklapa s početkom ljetnih praznika. Iskoristite zaslužene slobodne dane i počastite se promjenom okruženja.
  •  Tijekom lipnja, klima u većem dijelu Europe je vrlo ugodna jer postaje toplo i suho. Obalna i plažna odredišta, poput Marbelle ili Sicilije posebno su atraktivna.
  •  Čak i ako niste za ljetno vrijeme, lipanj donosi zimu u mnogim regijama, a s njom dolazi i vrhunska sezona skijanja.

Gdje putovati u lipnju udvoje?

Lipanj stiže s prekrasnom klimom na mnogim plažama i obalnim odredištima diljem svijeta, što ga čini idealnim vremenom za skrivanje u blizini plaže s partnerom. Neka od najboljih mjesta za odmor u lipnju u blizini mora uključuju odredišta u Italiji i Španjolskoj . Ostale romantične mogućnosti uključuju Firencu u Italiji, zahvaljujući njenom renesansnom ozračju, ili boravak u njemačkim hotelima u Berlinu , kako biste uživali u njezinim stoljetnim muzejima i kulturi koja voli zabavu.

Koja su najbolja mjesta za otići u lipnju s djecom?

Postoji mnogo fantastičnih opcija za obiteljski odmor u lipnju. Madrid je, na primjer, dom mnogim zabavnim parkovima (od kojih su mnogi zatvoreni zimi), uključujući Parque Warner Madrid Parque de Atracciones de Madrid i Zipline Adventure Park .

Gradovi u Italiji, Švicarskoj i Francuskoj također nude slične mogućnosti. Italija i Francuska također imaju hotele uz plažu, koji su stvarno zabavne mogućnosti za djecu.

 Naučite svoje dijete da voli putovanja. Prednosti putovanja su nebrojene, što roditelji putnici jako dobro znaju. Takvim roditeljima je lako svoju ljubav i strast za kretanjem i otkrivanjem novog prenijeti na svoju djecu. I to je, uz jezike vjerojatno najbolja škola i vrijednost koju im mogu dati.

Iskustva s putovanja proširit će djeci vidike, pomoći kod upoznavanja i prihvaćanja novih ljudi i razumijevanja drugih kultura. Pokažite djeci da je putovanje poseban doživljaj, privilegija i avantura. Učinite ih građanima svijeta. Neka im ni jedna religija, kultura, boja kože ili bilo koja druga različitost ne bude strana.

Savjeti za ugodnija putovanja

Prije polaska sve pomno isplanirajte i dogovorite kako biste si osigurali bezbrižno putovanje. To podrazumijeva dobivanje putovnice i vize, rezervaciju putovanja smještaja te izradu putnog osiguranja. Vodite računa o jedinstvenim potrebama koje vaša lokacija može imati. Isplanirajte prijevoz koji ćete koristiti čim stignete u destinaciju. Ako planirate unajmiti automobil, istražite najbolje rute za vožnju i provjerite imate li svu potrebnu dokumentaciju

Povjerite organizaciju putovanja turitičkim agencijama koje će odraditi veliki dio posla. A.N.A.B.A.R. tours je agencija koja nudi povoljan najam turističkih buseva, ljetovanja, zimovanja, maturalna putovanja, ekskurzije, posjete sajmovima, koncertima i izložbama. Brojne škole, vrtići, fakulteti, sportski klubovi, udruge i kompanije zadovoljni su korisnici turističkih paketa i jednodnevnih izleta koji su u ponudi agencije Anabar tours. A. N. A. B. A. R. - TOURS putnička agencija 

nalazi se na adresi Zametska 12/1 u Rijeci, na području Primorsko-goranske županije. Telefon: 051 / 644504051 / 648238051 / 643187  Mobitel: 095 / 9117521

  • Financijska realnost

Pobrinite se da imate dovoljno novaca za cijeli godišnji odmor, plus još malo u slučaju da se u zadnji trenutak  odlučite za izlet na plažu ili bungee jump.

  • Budite oprezni s prevarama

Svatko je doživio da bude prevaren kada je putovao u inozemstvo, ali ako znate što tražiti, onda to vrlo jednostavno možete i izbjeći. Naravno, ne treba biti sumnjičav prema svakome koga sretnete, no treba se čuvati previše ugodnih lokalaca koji se nude odvesti vas u shopping ili besplatno provozati rikšom. Prije putovanja na Tajland provjerite jeste li upoznati s najčešćim prijevarama jer je ta zemlja posebno poznata po prijevarama posjetitelja.

  • Vozači bez vozačke ili mjerača često voze izvan područja dolazaka u zračnu luku i drugih turističkih lokacija. Ovi vozači turistima naplaćuju fiksne cijene. Naknade su ponekad daleko skuplje od tarifa na taksimetru.
  • Budite oprezni s taksistima koji izgledaju ljubazno i pokušavaju vam prodati jeftina putovanja. Uputit će vas do poduzeća u kojima zarađuju. Moguće je da ćete platiti previše ili dobiti lošije artikle.
  • Lopovi bi mogli stvoriti distrakciju na popularnim turističkim mjestima. Pokrast će vas dok ste zaokupljeni nečim drugim i daleko od svojih stvari. Pažnju vam može odvratiti gomila prosjaka koji vas guraju ili stranac koji vam nudi pomoć.
  • “Prijatelj” vas može zamoliti da ponesete kofer ili paket preko granice ili na međunarodni let kao dio carry-my-bag prijevare. Mogu obećati da će vam dati kompenzaciju ili vas prevariti da povjerujete da pomažete njihovoj obitelji. Moguće je da torba sadrži ilegalne stvari poput narkotika.

Probajte domaću kuhinju

Putovanje je idealno za doživljavanje novih i čudnih stvari, a jedan od najlakših načina da to postignete je kroz kuhinju. Kada je u pitanju vaša prehrana, ako prihvatite avanturistički način razmišljanja, vjerojatno ćete naići na okuse – i sjajne i one malo manje sjajne – za koje niste ni slutili da postoje.

Koja mjesta posjetiti u Hrvatskoj?

Zeleni Rab

Rab je otok na kojem se spojilo bogato povijesno nasljeđe s divnom prirodom, suncem i morem. Smatra se jednim od najzelenijih otoka na Jadranu, s čak 40 posto svoje površine prekrivenom šumom. Posjetiteljima nudi preko 100 kilometara pješačkih i biciklističkih staza koje omogućavaju istraživanje prekrasnog sredozemnog krajolika.

Izvor slike: Unsplash

Otok obiluje raznim plažama, a posebno su popularne jedine pjeskovite plaže na ovom dijelu Jadrana. Među njima se ističe Rajska plaža, koja privlači mnogo posjetitelja.

Rab nudi prekrasne staze za šetnju i vožnju biciklom. Možete istraživati raznoliki krajolik otoka, uključujući šumske predjele, maslinike i uvale. Agencija BUDANKO TRAVEL iz Makarske bavi se avanturističkim turizmom, odnosno organiziranjem planinarskih, pješačkih i biciklističkih tura, prijevozom putnika, taxi prijevozom, uslugama iznajmljivanja glisera, raftingom i Zip line-om.

Kontaktirati ih možete na mobitel: 099 / 8270185 ili zatražiti ponudu na https://www.tvrtke.hr/makarska/turisticka-agencija/budanko-travel

Rab je lijepo i fino mjesto za odmor. Nema pretjerane buke niti noćnih klubova, velikih kruzera te još nije pogođen masovnim turizmom, stoga može biti dobar izbor za obiteljski odmor

Izvor slike: Image by Marvin Kastelic from Pixabay

Nacionalni park “Krka”

Izvor slike: Image by Ajja Jurajja from Unsplash

Na području izrazito siromašnom vodom, 72,5 km toka rijeke Krke prirodno je čudo. Slapovi su najljepši upravo u proljeće jer su tada bogati vodom pa čine savršenu vizuru za atraktivne fotografije. Najveći među njima, Skradinski buk, najduža je sedrena barijera u Europi, jedna od najpoznatijih hrvatskih prirodnih znamenitosti općenito.

Jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija “NP Krka” njezine su vodenice i stupe, koje svjedoče o drevnoj prisutnosti čovjeka na ovom prostoru i načinu na koji je koristio snagu vodenog toka rijeke. Obnovljene vodenice danas su dio etno sela na Skradinskom buku i Roškome slapu.

Izvor slike: Image by Joe Green from Unsplash

Nacionalni park Risnjak

 Nacionalni park Risnjak je dragulj Gorskog kotara. Ovaj planinski raj nudi pejzaže koji ostavljaju bez daha i uzbudljive planinarske staze, kao i jedinstvenu priliku da se susretnete s bogatim svijetom divljih životinja. Spoznajte veličanstvene medvjede, vukove, risove i mnoštvo drugih vrsta koje čine ovaj park svojim domom. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Europe u kojima obitavaju tri velike zvijeri: smeđi medvjed, sivi vuk i euroazijski ris, a upravo je Nacionalni park Risnjak stanište ove veličanstvene trojke. Velike zvijeri oduvijek su simboli divljine, pokazatelji bogatstva i očuvanosti prirode.

 Izvor slike: Image by Mesh from Unsplash

Program promatranja divljih životinja počinje susretom s čuvarima prirode – rendžerima. Prve informacije o parku, flori, fauni i stazama dobit ćete upravo od njih i to tijekom vožnje do lokacije promatranja. Naravno, dobit ćete i posebne upute vezane uz samo promatranje životinja kako ih svojim postupcima ne biste preplašili dok se kreću staništem. S obzirom da su divlje životinje aktivne uglavnom od sumraka do zore pripremljena je i noćna optika kojom možete promatrati noćna, šumska zbivanja.

Izvor slike: Facebook

Izvor slike: Pixabay

Izvor slike: Pixabay

Image by liz-guertin from Unsplash

Najbolje europske destinacije za putovanja

Venecija, Italija

 Izvor slike: Image by Magnus S from Unsplash

Venecija je savršeno odredište za romantični gradski odmor ili upijanje bogate povijesti i umjetnosti ovoga prekrasnog grada. U Veneciji se najviše uživa u muzejima, kulturi i romantici , a njezini plovni putevi skrivaju bogatu povijest grada osnovanog zbog trgovine, čijem zanimljivom spoju elegancije i romantike posebno pridonose gondole i svjetla restorana i barova na kanalima.

 Putnici u Veneciji nikako ne smiju propustiti vožnju u gondoli kanalom Grande i ispod mosta Rialto, posjetiti poznatu katedralu Sv. Marka s pozlaćenim kupolama, kao i obilazak gotičke palače i muzeja u Duždevoj palači.

Najbolji smještaji

 Hotel Ai Reali nudi moderne, elegantne sobe, restoran u sklopu objekta, vrt s namještajem, fitness-centar i luksuzni spa-centar.

Elegantne sobe u hotelu Ai Reali imaju antikne drvene podove u venecijanskom stilu te pogled na kanal.

Švedski stol za doručak svakodnevno uključuje izbor slatkih i slanih jela, a u restoranu se poslužuje kombinacija talijanske i međunarodne kuhinje. Simboli grada, gondole, jedinstven su način prijevoza od i do hotela.

Elegantni Hotel Saturnia & International otvoren je 1908. godine na izvrsnoj lokaciji, samo 180 metara od Trga sv. Marka.

Gosti mogu očekivati tipičan ekstravagantni venecijanski restoran i klasično uređene sobe s podovima prekrivenim parketom i privatnim kupaonicama obloženim mramorom.

Upijte pokoju zraku sunca na hotelskoj terasi s prekrasnim pogledom na venecijanske krovove, ujedno i idealno mjesto za večeru i čašu vina pod vedrim nebom.

 Pariz, Francuska

 

Izvor slike: Image by cyril-mzn from Unsplash

Prošećite ulicama Pariza i kušajte izvanredne francuske specijalitete, opustite se uz šalicu kave i omiljenu knjigu u jednom od mnogobrojnih kafića diljem grada ili obiđite jedan od mnogih otmjenih butika s najmodernijom odjećom s pariške modne scene.

Ljudi najviše vole muzeje i parkove u Parizu. Slikajte se ispred Eiffelova tornja iz 19. stoljeća, uživajte u zvonjavi čuvene gotičke crkve Notre Dame ili posjetite muzej Louvre te uživajte u umjetnosti, kulturi i povijesti diveći se širokom izboru izloženih remek-djela. Izabran kao vodeće odredište za prvo putovanje u inozemstvo, Pariz ima odgovor na sve, bilo da tražite romantičan predah za dvoje ili zabavan obiteljski izlet u Disneyland. Inspirirani šampanjcem i snovima, u ovoj ćete vječno budnoj i urbanoj prijestolnici pronaći idealno odredište za uživanje u svjetskoj umjetnosti i kulturi.

Najbolji smještaji

Privatni smještaj Villa du Square Luxury smješten je u 16. četvrti u Parizu, u naselju Auteuil.

Nalazi se nedaleko od čuvenog Eiffelova tornja i najglamuroznije pariške avenije Champs Élysées. Gostima će se osobito svidjeti veliki privatni vrt, idealan za doručak na suncu i objedovanje na otvorenom.

U blizini je dostupno nekoliko restorana, a sve goste privatnog smještaja Villa du Square Luxury očekuje topla dobrodošlica u restoranu Le Berger et Les Poissons.

 Izvor slike Unsplash 

Tu je i terasa na krovu s koje se pruža predivan pogled na čuvene pariške znamenitosti. Kao hostel koji najbolje odražava sve ono što Pariz predstavlja, ovu u potpunosti renoviranu zgradu u Art déco stilu nedavno su otvorila tri mlada pariška putnika, a nudi sve što backpacker može poželjeti.

Izvor slike: Image by  Bastien Nvs from Unsplash

Možda ste upoznati s modernim adaptacijama koje govore o grbavcu Quasimodi, zvonaru crkve Notre Dame ali jeste li znali da je originalni roman pisca Victora Hugoa imao ključnu ulogu u spašavanju?

Strast prema arhitekturi književnika Victora Hugoa zapravo je spasila ovu srednjovjekovnu znamenitost.
Roman Zvonar crkve Notre Dame, ne samo da je oživio ovu predivnu katedralu, već je djelo postalo toliko popularno u 
francuskoj javnosti da je pokrenuta obnova i tako poznajemo ovu katedralu u današnjem izgledu

Havana

Izvor slike: Image by spencer-everett from Unsplash

Otkrijte Havanu i doživite jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu. U Havani ćete moći uživati u bogatoj kulturi Kube dok istražujete povijesni grad pun atrakcija. Grad se nalazi u zaljevu La Habana (Havana) na sjevernoj obali otoka. To je najveći grad u karipskoj regiji i ima jednu od velikih riznica povijesnih kolonijalnih rezervata na zapadnoj hemisferi .

Havana je kroz povijest bila središte kubanskog prometnog sustava, a to je i danas. Taj je položaj proizašao iz uloge Havane kao sjedišta španjolske kolonijalne vlade i važnosti luke za trgovinu. Kako su se željeznice razvijale i kako je korištenje automobila dovelo do izgradnje autocesta, važnost središnjeg položaja Havane je rasla. Havana je postala ključna stanica za željezničke i cestovne veze s istoka i zapada. Također, Havana je postala glavna kapija za međunarodni zračni promet. Stara zračna luka Rancho Boyeros, sadaMeđunarodna zračna luka José Martí nalazi se 8 milja (13 km) od centra Havane i obavlja domaće i međunarodne letove. Mreža autobusnih linija također je usredotočena na Havanu, a autobusi su glavni način gradskog prijevoza .

Mnogi od najboljih gradskih restorana nalaze se u Staroj Havani. Najpopularniji jeBodeguita del Medio, nekoć svratište Ernesta Hemingwaya . La Floridita, također poznata po svojim asocijacijama na Hemingwaya, tvrdi da je "rodno mjesto daiquirija". U kuhinjama obitelji Habanero, riža, crni grah i banane uobičajene su namirnice. Iako su brojni prehrambeni proizvodi dostupni na posebnim tržnicama i trgovinama koje koštaju samo dolare, Habanerosi kojima nedostaju dodatni prihodi (kao što su turistički dolari ili doznake od rođaka koji žive u inozemstvu) ovise gotovo isključivo o oskudnim kvotama hrane koje dodjeljuje vlada.

U vrijeme karnevala u srpnju, Kubanci se snažno izražavaju u plesu i pjesmi. U Havani, karneval je sada virtualni praznik, sa službenim dopuštenim svečanostima i paradama. Oni se natječu u nečemu što je postalo godišnja parada duž obale Malecón.

Izvor slike: Image by daniel-sessler from Unsplash

Mnogi Kubanci strastveni su ljubitelji sporta koji posebno vole bejzbol i nogomet (nogomet). Habanerosi podržavaju desetak baseball timova. Grad ima nekoliko velikih sportskih stadiona. Ulaz na sportske događaje općenito je besplatan, a improvizirane igre igraju se u četvrtima diljem grada. Društveni klubovi na plažama nude sadržaje za sportove na vodi i uključuju restorane i plesne dvorane.

Najturističkija ulica Old Havane je ona pješačka, Cale Obispo, koja povezuje Park Cental s Plazom de Armas. Na njoj se nalazi mnoštvo restorana, barova, kafeterija, hotela, hostela, apartmana, muzeja, suvenirnica, te uličnih prodavača i svega onoga što jedan grad čini turističkim. Šetat ćete u društvu desetaka turista. Često zastajkujući pokraj barova i restorana iz kojih dopiru zvuci salse. Slušat ćete i gledati pjevačice anđeoskog glasa i ljepote, ali i veselu djecu koja sjede uz rub nogostupa. Jedno od zanimljivijih mjesta na Cale Obispu je Muzej farmacije (između Mercaderesa i San Ignacio ulice). Muzej krase prostorije visokih stropova, s policama prepunim keramičkih posudica. U njima se skrivaju “tajanstveni” sastojci te druga čuda, poznata samo farmaceutima. Obispom je svojevremeno šetao i Ernest Hamingway. Poznati pisac živio je 7 godina u hotelu Ambos Mundos koji se nalazi na njoj.

 

 

Odaberite mjesto koje želite posjetiti (a niste imali priliku)! Želimo Vam ugodno putovanje i lijepe dojmove.

 

 

Autorica: Jadranka Kolar

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje