26.11.2020.

Izvor slike: Flickr

Koja kuhinjska namirnica može pomoći u borbi protiv vlage?

Kako biste se riješili vlage u domu, prvo treba znati kako je prepoznati. Nakon toga je najbolje pozvati stručnjaka koji će pronaći uzrok vlage i pobrinuti se da se ona više ne pojavljuje. Znate li da možete sami izmjeriti razinu vlage u prostoriji uz pomoć vlagomjera, koji se može pronaći i za cijenu ispod 100 kn. Protiv plijesni možete se boriti i običnim octom. Pročitajte informacije o razlozima nastanka vlage, o kapilarnoj vlazi i kondenzaciji. Znate li koja je razlika između gljivica i plijesni?

Razlozi nastanka vlage

  • vlaga nastala zbog curenja - posljedica loše hidroizolacije, a prepoznat ćete je po žutim i smeđim mrljama
  • vlaga nastala zbog kondenziranja - posljedica nedovoljne toplinske izolacije i loše ventilacije, čije su posljedice crne, sive i zelene mrlje

Pročitajte više detalja o hidroizolaciji i termoizolacijii. Kvalitetnu hidroizolaciju ravnih krovova, nadstrešnica i balkona na području cijele Hrvatske, vrše stručni majstori obrta IZO-ART iz Slavonskog Broda

Kapilarna vlaga

Jeste li čuli za kapilarnu vlagu? Ona se obično pojavljuje u starijim zgradama jer prije graditelji nisu koristili vodonepropusne materijale poput bitumena. To, nažalost, ne znači da se ne pojavljuje i u novijim zgradama, u kojima je kod gradnje postavljena hidroizolacija. Cigla, kamen, beton i drugi građevinski materijali su porozni i kroz njih se podiže vlaga iz tla. 
Kapilarnu vlagu možete prepoznati po:

  • uništenim materijalima - žbuka, beton, kamen
  • pojavi soli, nitrata i plijesni
  • neugodnom mirisu vlage
  • žutim i smeđim mrljama

Zamagljena stakla na prozorima

Optimalna razina temperature stambenog prostora bi trebala biti 18-23 stupnja, a vlaga ne veća od 50%. Ako vidite zamagljene prozore u prostoriji (kondenzacija), riječ je o lošoj ventilaciji u njoj, visokoj razine vlage u prostoriji ili pak da imate jednokomorne prozore koji se baš ne preporučuju. Osim navedenog, uzroci mogu biti nepravilna ugradnja konstrukcije prozora (u rjeđim slučajevima), razina temperature u sobi, a mogu biti čak i sobne biljke na prozorskoj dasci. Obratite pažnju i da vaše zavjese, ako su dugačke, ne blokiraju širenje topline iz radijatora.

Izvor fotografije: Unsplash

Kondenzacija se ne stvara samo na prozorima, nego na svim površinama hladnijim od temperature zraka. Sukladno tome, kondenzacija se stvara i na zidovima, zbog čega dolazi i do stvaranja plijesni.

Ako želite sami izmjeriti vlažnost u prostoriji, možete kupiti vlagomjer s termometrom. Kako biste dobili što točnije rezultate, mjerite u sredini prostorije. Vlagomjer držite u ruci koju ste ispružili ispred sebe u visini prsa. Također, kada koristite senzor vlažnosti, mahnite lagano dva puta u sekundi.  Vlagomjere možete pronaći po cijenama ispod 100 kn, ali i one po nekoliko stotina kuna.

Ako primijetite da često kašljete, a ne znate razlog, to može biti zbog pretjerane vlage u prostoru. Može doći do alergijskih reakcija.

Plijesan

Ako se pojavi plijesan na unutrašnjoj strani vanjskih zidova čim krene zima i počnete koristiti grijanje, potreban vam je fasader i nova toplinska fasada. Prostore koji nemaju dovoljno dobru toplinsku izolaciju, potrebno je redovito provjetravati. Do pojave plijesni obično dolazi kada je udio vlage u zraku iznad 55% tijekom dužeg vremenskog razdoblja.
Ako se želite sami okušati u uklanjanju plijesni prirodnim putem, trebat će vam boca s raspršivačem i otopina od vode i octa (omjer 4:1). Krpa može prenijeti plijesan dalje, zato je raspršivanje sigurniji način.

Posebne sustave protiv plijesni koji pružaju trajnu zaštitu protiv plijesni, nudi tvrtka Lepen iz Podturena (Međimurska županija).

Znakovi koji mogu upućivati na plijesan u prostoru:

  • tamne fuge između pločica u kupaonici
  • gule vam se tapete
  • stalno ste prehlađeni, kašljete 
  • imate mrlje po zidovima (plave, zelene, žute, smeđe, sive, crne ili bijele)
  • svrbi vas koža
  • ako imate astmu, može vam pogoršati stanje 

Razlika između gljivica i plijesni

Znate li koja je razlika između gljivica i plijesni? Plijesan je samo jedna od brojnih podvrsta gljivica . Također, gljivice mogu rasti u raznim vremenskim uvjetima, a plijesan samo u vlažnim. Nažalost, obje napasti mogu loše utjecati na naše zdravlje.

Zaključno: važno je da su zidovi suhi, dobro izolirani toplinski, jednako kao i podovi i stropovi. Uz toplinsku izolaciju, važna je i odgovarajuća hidroizolacija. Nakon što su stručnjaci odradili svoje u vašem domu, vi možete održati dom suhim redovitim i pravilnim prozračivanjem.

Savjeti i zanimljivosti:

  • ako izbacite tepih iz prostorije, možete se riješiti zadržavanja vlaga i stvaranja grinja u prostoriji gdje se on nalazi
  • uzmite što širu posudu i stavite u nju kilogram grube soli te je postavite bilo gdje u sobi koja ima problema s vlagom; bitno je da je mijenjate sol svakih par dana
  • redovito usisavajte da bi smanjili nakupljanje prašine i plijesni
  • sve uređaje koji vam služe za grijanje i hlađenje redovito čistite (klime, ovlaživače i druge)
  • ako sušite rublje unutra, stavite dio stvari na vješalice kako biste mogli iskoristiti više prostora odjednom

U članku Sušenje rublja u kući - kako smanjiti vlagu? donosimo dodatne savjete protiv vlage u vašem domu.

Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje