3.4.2019.

Izvor slike: Unsplash

Koja će građevina postati najviša u Hrvatskoj sa svojih 115 metara?

Bliži se 40. Sajam graditeljstvo koji sa svojom ulogom poslovnog sajma ciljano okuplja domaće i svjetske proizvođače građevinskih materijala, stolarije, rasvjete, opreme za unutarnje uređenje i mehanizacije. Održava se 24.04 - 27.04.2019., a u fokusu će biti teme orijentirane na energetsku učinkovitost. Rastu ulaganja i povećava se broj projekata u Hrvatskoj pa tako se u Zagrebu možemo pohvaliti projektom Matrix Office Park, zgradom izgrađenom prema standardima uglednog LEED Gold certifikata zelene gradnje. Pročitajte više i o važnom projektu u Splitu koji će nam donijeti novu najvišu građevinu u Hrvatskoj sa svojih 115 metara, srušivši time s trona Zagrebačku katedralu.



Najraniji primjer građevinarstva su piramide u Gizi u Egiptu koja spadaju među najstarije građevine čovječanstva, a nalaze se na zapadnom rubu doline Nila, nedaleko od grada Gize. Jedine su preostale od sedam svjetskih čuda antike, najveća i najpoznatija piramida je piramida faraona Keopsa.

U nešto novije doba, građevini možemo zahvaliti na raznim postignućima pa čak i na nekim stvarima na koje ne biste odmah pomislili poput vodenih tobogana. Inženjeri građevine dizajnirali su crpni sustav za vodeni tobogan jer su shvatili da bez odgovarajuće količine vode nema vožnje, ali naravno uz to su i dizajnirali tobogan da bude izdržljiv na težinu ljudi, vodu i snagu vjetra. Dakle, inženjerima građevine možemo zahvaliti na vodenim parkovima.

Građevina je do 18. stoljeća bila istoznačnica arhitekturi, a priznata je kao zasebna disciplina krajem 18. stoljeća kad se počela zahuktavati Industrijska revolucija.
Institut građevine osnovan je 1818. u Londonu, a sama profesija je službeno priznata 1828. godine.
Arhitektura je znanost i umjetnost planiranja i izgradnje objekata, a građevinarstvo skup tehnologija i načina gradnje koje primijenjujemo na različite načine.

Vratimo se u sadašnjost i osvrnimo se na statistiku Republike Hrvatske. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prošle godine se vrijednost izvršenih građevinskih radova povećala za 8,3% u odnosu na 2017. Ukupna vrijednost narudžbi građevinskih radova prošle godine iznosila je 19,2 milijarde kuna, od čega 9,6 milijardi otpada na narudžbe za radove na zgradama.
Unatoč tendenciji kretanja trendova u građevinarstvu na bolje, domaće kompanije u tom sektoru zabilježile su manje prihode u 2018. u odnosu na 2017. godinu.
Analitičari Hrvatske gospodarske komore ocijenili su pomake u građevinarstvu u 2018. godini kao pozitivne te obilježene rastom vrijednosti izvršenih radova, porastom broja zaposlenih i rastom bruto dodane vrijednosti.

Sajam graditeljstvo - dio Proljetnih sajmova na velesajmu

Proljetni sajmovi svojim projektima prezentiraju inovacije i nove tehnologije u izgradnji, grijanju, klimatizaciji, upotrebi energije, zbrinjavanju otpada te osiguranju i zaštiti, a time izravno utječu na razvoj, modernizaciju i konkurentnost pripadajućih djelatnosti te podizanju razine potražnje poslovnih subjekata i krajnjih korisnika.

Fokus stavljaju na izgradnju i opremanje objekata na energetski učinkovit i ekološki prihvatljiv način, imajući na umu i sve prisutniju potrebu za zaštitom ljudi, imovine i podataka.

Program izlaganja:
  • građevinski materijali
  • građevinska kemija i izolacija
  • krov, zid, fasada
  • prozori, vrata, porte
  • unutarnja izgradnja i oprema
  • sanitarije
  • elektroinstalacije
  • građevinski alati
  • građevinska mehanizacija
  • oprema za gradilišta
  • projektiranje, organizacija, usluge
Sajam graditeljstvo ima ulogu poslovnog sajma s bogatim programom stručnih manifestacija, okupljajući pritom domaće i svjetske proizvođače građevinskih materijala, građevinske stolarije, rasvjete, opreme za unutarnje uređenje, mehanizacije. 
Dan graditelja će, kao središnji događaj, razmatrati aktualne teme s područja graditeljstva i energetske učinkovitosti.

GRADITELJSTVO je ove godine osnaženo sljedećim sajmovima:
  • INTERKLIMA - grijanje, klimatizacija, obrada pitkih voda i obnovljivi izvori energije
  • EMAT - zaštita okoliša i komunalna oprema
  • INTERPROTEX - zaštita osoba i imovine
Sudjelovanje na sajmu Graditeljstvo omogućava hrvatskim proizvođačima brže stvaranje robnih marki i potvrdu prisutnosti na tržištu, što u konačnici povećava i međunarodnu konkurentnost.

Bogatu ponudu građevinskih usluga i materijala u svom gradu možete pronaći pretragom djelatnosti građevinski materijal ili građevinski radovi. Za potrebe vrhunske betonske galanterije preporučujemo Beton Lučko koji je postao vodeća domaća tvrtka s dugogodišnjom tradicijom, a više o njihovoj ponudi saznajte ovdje.

U prodajnom asortimanu tvrtke Elektrometal iz Poreča u ponudi ima preko 13000 artikala među kojima ćete pronaći sve potrebno za vaš dom. Bave se veleprodajom i maloprodajom građevinskog materijala u Građevinskom centru Vranići, a u Drvnom centru Labinci nude bogatu paletu dekora, laminata, parketa, unutarnjih vrata i okova. S preko 20 godina uspješnog poslovanja i težnji visokim standardima, Elektrometal jamči profesionalan pristup i kvalitetu.

U poslovnim centrima tvrtke Baustoff + metall Hrvatska u Zagreb, Zadru, Rijeci i Splitu u ponudi su kvalitetni materijali za suhu gradnju, protupožarni sustavi, izolacijski materijali, zvučne izolacije, fasadni sustavi. Nude servis i usluge na području suhog zidanja i kompletna rješenja problema, a čitavu ponudu pronađite ovdje. Naručenu robu isporučuju u roku 48 sati, a po potrebi i isti dan, a ljubazni djelatnici rado će vam pomoći u vezi svih pitanja.

Ponuda Tvrtke Kalina d.o.o. iz Rijeke sastoji se od svih vrsta boja, lakova i ostalih premaza, ukrasne žbuke, električnih i ručnih alata, ljepila - ostatak ponude pronađite ovdje. Tvrtka Kalina najveću pažnju posvećuje tehnološkim inovacijama iz djelatnosti, savjetovanju i edukaciji. nalazi se u Rijeci, a poslovni prostor imaju i na otoku Rabu.

PVC prozorima i vratima najvećeg europskog proizvođača Kömmerling izdvaja se tvrtka Alpro Šardi koja se nalazi u mjestu Selnica na području Međimurske županije, među prvima u Hrvatskoj u ovoj domeni poslovanja. AluFusion sustav koji sjedinjuje aluminij i PVC glasoviti je dio u asortimanu Alpro Šardi ponude, za koji je tvrtka primila brojne nagrade. Profili tvrtke Kömmerling izrađeni su pomoću GreenLine tehnologije koja zadovoljava visoke EU ekološke standarde. 
Dugogodišnje, uspješno poslovanje u suradnji s renomiranim njemačkim tvrtkama Gealan i Winkhaus ostvarila je tvrtka Ponistra Biorine iz Ciste Velike, naselja u Splitsko-dalmatinskoj županiji i prvi je proizvođač PVC stolarije u Hrvatskoj koji koristi Gealan profile. Široku paletu visokokvalitetnih proizvoda PVC stolarije možete pronaći ovdje

Biser metal iz Zaprešića djeluje od sedamdesetih godina s djelatnošću proizvodnje PVC stolarije, strojne obrade metala bušenjem, posluživanjem i proizvodnjom samoposlužnih aparata i u manjem obujmu - ugostiteljstvom u restoranu Biser. Proizvodnja PVC stolarije vrši se po normama tvrtke Aluplast, a radnici tvrtke školovani su u Njemačkoj. Aluplast i dobavljač okova Roto jamstvo su vrhunskih proizvoda. 

Novi projekti u Hrvatskoj

Valjalo bih se osvrnuti i na neka nedavna postignuća u sektoru koja Hrvatskoj daju potvrdu da je zemlja vrijedna ulaganja i spremna na inovacije.
2018. godine predstavljena je najveća hrvatska investicija u neki poslovni prostor – Matrix Office Park, projekt GTC Grupe u Hrvatskoj. Izgrađen je nedaleko od raskrižja Slavonske avenije, Heinzelove ulice i Radničke ceste i sama investicija je vrijedna oko 300 milijuna kuna.

Matrix zgrada je građena po standardima uglednog LEED Gold certifikata zelene gradnje.

LEED – Leadership in Energy and Environmental Design predstavlja jedan od najpoznatijih sustava ocjenjivanja održivosti zgrada i njihovog pozitivnog učinka na zdravlje ljudi i okoliša.

Office parkove vežemo uz uspješne tvrtke koje imaju moć utjecaja na ekološku svijest zajednice odabirom zelenih rješenja.

U Splitu se također možemo pohvaliti velikim projektima koji potvrđuju da je Hrvatska u svijetu, osim kao turistička destinacija, poznata i kao atraktivna zemlja za ulaganja. Radi se o projektu vrijednom 600 milijuna kuna - Dalmatia Tower, koji će sa svoji 115 metara postati najviša građevina u Hrvatskoj u kojemu će se nalaziti i prvi hrvatski hotel iz lanca Marriot. 

Courtyard by Marriot marka je tvrtke Marriott International - svjetskog vođe s više od 6.500 smještajnih objekata u više od 127 država svijeta.

Dalmatia Tower je dio projekta Vrata Splita, kompleksa dvaju nebodera na prilazu centru grada.
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje