30.3.2023.

Izvor slike: Flickr

Kako sami očistiti klimu prije godišnjeg servisa?

Znate onaj neugodni miris koji ponekad proizvodi vaša klima? Do njega ne bi trebalo doći, zato pročitajte korisne savjete koji vam mogu pomoći u pravilnom održavanju vašeg klima uređaja. Klimu je važno čistiti ne samo zbog njene učinkovitosti, nego i zbog zdravlja vaših dišnih puteva jer, ako ju ne održavate, može nastati vlaga i plijesan. Znate li koliko koštaju sredstva za čišćenje klime, što obuhvaća servis klime i koji dio klime možete očistiti sami? Saznajte u nastavku.

Sredstva i oprema za čišćenje klima uređaja

Postoje sprejevi za čišćenje klima, a radi se o pjenušavim sredstvima koje odstranjuju ulja, masnoće, prašinu, nečistoće, bakterije, plijesan i gljivice. Cijena takvih sprejeva kreće se oko 85,00 kn za pakiranje od 600 ml. Nabaviti možete i koncentrirano sredstvo od 5 litara koje možete pronaći za oko 500,00 kn. To se sredstvo razrjeđuje vodom i nije ga potrebno ispirati.

Zašto treba čistiti klimu?

  • zbog zdravlja dišnih puteva
  • ako ne održavate filtre klime, mogu se začepiti i skupljati vlagu i plijesan
  • prljavi filteri smanjuju učinkovitost klima uređaja
  • redovitim održavanjem možete produljiti vijek trajanja klime i uštedjeti novac
  • zbog izbjegavanja neugodnih mirisa

Primijetite li da imate začepljeni nos, iritaciju očiju, kože, kašalj, glavobolju i slične reakcije, provjerite je li vaš uređaj potrebno očistiti.

Očistite svoju klimu sami

Ono što sami možemo učiniti za svoju klimu je da prije sezone očistimo njene filtere (morate provjeriti imate li filtere koji se mogu prati ili one koji se moraju zamijeniti). Prvo isključite klimu iz struje pa zatim izvadite filter koji se nalazi iza prednje maske uređaja. Filter operite toplom vodom i sredstvom za čišćenje klime, a kada se potpuno posuši ga posprejajte sredstvom za dezinfekciju klime. Prije nego što vratite filter, operite isparivač sredstvom za pranje klime i pričekajte da se posuši (možete i upaliti klimu da ubrzate proces sušenja). Zatim isparivač posprejajte sa sredstvom za dezinfekciju i pričekajte oko 15 min prije nego što vratite filter.
Izvor fotografije: Flickr

Koliko često treba čistiti filter i izmjenjivač topline klime? 

Znate li zašto su filteri važni i koja je njihova uloga? Uklanjaju neželjene mirise, bakterije, pelud, prašinu i prljavštinu. Postoje filteri koji se mogu čistiti, ali i oni koje je potrebno zamijeniti jer se ne mogu čistiti.

Bilo bi idealno čistiti filter jednom tjedno, osobito u kućama u kojima se puši i slično (tepisi i kućni ljubimci također su faktor zbog koje treba češće čistiti). Minimalno bi trebalo čistiti filtere svaki drugi mjesec. Osim filtera, treba pregledati i vanjsku cijev iz koje treba ukloniti sve što može dovesti do začepljenja.

Što se tiče izmjenjivača topline, njega treba očistiti jednom godišnje, a najbolje bi bilo da vam to napravi serviser. Sve unutarnje dijelove klime je najbolje prepustiti u ruke stručnjaka.

Dubinsko čišćenje klime

Minimalno jednom godišnje, trebali biste pozvati stručnjaka koji će servisirati vaš klima uređaj. Servis klima uređaja tvrtke obuhvaća:

  • čišćenje filtera i isparivača unutarnje jedinice
  • čišćenje turbine
  • čišćenje kondenzata unutarnje jedinice i odvodne kanalice
  • dezinfekciju klima uređaja antibakterijskim sredstvima
  • kontrolu tlakova plina (rashladnog medija)  i nadopunu plinom prema potrebi

Cijena čišćenja klime i nadopune plina

Servis klima uređaja možete dobiti po cijeni iznad 300,00 kn, a ako je uključena i kontrola plina, cijena može biti i iznad 400,00 kn. Ako ne održavate svoj klima uređaj, možete imati veće troškove na kraju. 

Kontrola rashladnog plina je važna jer nedostatak rashladnog plina može smanjiti učinkovitost vaše klime. Nadopuna plina može koštati od oko 100,00 kn.

Želite li saznati više o vrstama klime te kako koliko kilovata treba imati klima u vašem prostoru, odgovore možete pročitati u našem članku Vrste klima uređaja i kako odabrati klimu za određeni prostor. Pronaći ćete i zanimljivosti o prvom modernom klima sustavu.

 
Autorica: Ines Ivanović

Ostavite komentar

Komentari

Budite prvi koji će komentirati...

Pročitajte povezane tekstove

Novosti, 30.3.2023.
Jeste li znali da su u početku sustavi klimatizacije bili predviđeni za hlađenje strojeva? Bili su i vrlo velikih dimenzija, a čak i opasne jer se u njima koristio amonijak, ali nakon 1922. godine nastupila su unapređenja u tvrtki Carrier. Danas je interes za klima uređajima velik i to najviše zbog opcije hlađenja, ali sve veća je potražnja i za opcijom grijanja klima uređaja. Pročitajte više o vrstama klima uređaja i izdvojenim tvrtkama koje se bave djelatnošću prodaje i instalacije istih.
X
Kolačići

Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje