9.4.2021.

Izvor slike: Unsplash

Kako ostvariti pravo na fizikalnu terapiju u kući na teret HZZO-a?

Kada spomenemo fizikalnu terapiju, možemo zamisliti scenarij gdje stručnjak pokazuje vježbe osobi nakon operativnog zahvata. Put do rehabilitacije bolesnika nakon operacije zaista se odvija na taj način, a u nastavku pročitajte kada se još primjenjuje fizikalna terapija te koje vrste liječenja postoje. Znate li kako možete ostvariti pravo na fizikalnu terapiju u kući na teret HZZO-a? Ako ste u potrazi za specijalističkim pregledom i zanimaju vas cijene usluga fizikalne terapije, izdvojili smo Polikliniku Dr. Blaženka Nekić za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju iz Zagreba, kao i Ordinaciju Dr. Vlasta Urban Tripović iz Pule.

Prema Hrvatskoj komori fizioterapeuta, fizikalna terapija definira se kao pružanje usluga u cilju razvijanja, održavanja i obnavljanja maksimalne funkcionalne pokretljivosti i funkcionalne sposobnosti u svim životnim dobima. Jednostavnije rečeno, radi se o liječenju problema s kretanjem uz pomoć određenih vježbi i uređaja. 

U Hrvatskoj razvoj rehabilitacijske medicine dugujemo njenom utemeljitelju - prof. dr. sc. Božidaru Špišiću. Radi se o ortopedu koji je 1916. godine osnovao Ortopedsku bolnicu u Zagrebu na Šalati. Uz navedeno, tu je bila i radionica za izradu proteza, dvorana za vježbe i fizikalnu terapiju uz "Invalidsku školu" za rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Vježbe za mobilnost i fleksibilnost

Na portalu o fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji pročitajte članak s 10 vježbi za jutarnje razgibavanje koje vam mogu pomoći u održavanju mobilnosti i fleksibilnosti. Zbog svakodnevnih obaveza i posla provodite i više od osam sati sjedeći na stolici i bole vas leđa? Upravo zato što tako izgledaju vaši dani, morate brinuti o kralježnici, kao i o ostalim dijelovima tijela. 

Svjesni važnosti tjelovježbe i stjecanja snage mišića, ne biste smjeli zapostaviti svoje zdravlje. Znamo kako je lako pronaći izgovore, najčešće čujemo kako netko nema vremena za vježbanje. Nažalost, takvo razmišljanje će u budućnosti ostaviti posljedice na tijelu. Zato djelujte preventivno i mislite na svoje zdravlje pa, umjesto ležanja pred televizijom nakon posla, vježbajte uz tu omiljenu emisiju ili film. Još bolja opcija je iskoristiti lijepo vrijeme i odraditi trening u parku, kada teretana nije dostupna ili niste obožavatelj iste.

Ako tražite naprednije vježbe koje želite uvrstiti u svoj trening, portal Fitness.com.hr nudi razne savjete, kao i popis vježbi s objašnjenjima o izvođenju. Možete pronaći čak i video izvođenja vježbi, koji su na YouTubeu dostupni u velikom broju.

Kada je potrebna fizikalna terapija?

  • kod bolova u mišićima i zglobovima
  • osobama koje se oporavljaju od moždanog udara
  • kod sportskih ozljeda
  • ako želite poboljšati svoju ravnotežu i koordinaciju
  • kod problema s artritisom ili osteoporozom kod starijih ljudi ili kod ortopedskih tegoba
  • osobama sa srčanim problemima
  • ako želite poboljšati posturu i držanje

Ne mora se raditi o oporavku nakon operacije, fizikalna terapija vam može pomoći i kod kroničnih bolova prouzročenih zbog svakodnevnih aktivnosti na radnom mjestu.

Najčešće bolesti i stanja kod kojih se primjenjuje fizikalna terapija izlistane su na stranici ordinacije za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju Dr. Vlasta Urban Tripović, koja se nalazi u Puli. U ordinaciji možete obaviti specijalističke preglede, fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, a u ponudi su i usluge primjene pomagala i edukacije za djecu i odrasle.

Izvor fotografije: Flickr

Vrste liječenja u fizikalnoj terapiji

  • balneoterapija - liječenje mineralnom vodom
  • klimatoterapija - liječenje klimatskim elementima
  • talasoterapija - liječenje fizičkim i kemijskim čimbenicima mora
  • psamoterapija - liječenje morskim pijeskom 
  • hidroterapija - liječenje vodom
  • kineziterapija (terapijska gimnastika, medicinska gimnastika) - liječenje pokretom, odnosno vježbama
  • masaža - rukama se djeluje na mišićni i živčani sustav, kao i na cirkulaciju krvi i limfe
  • terapija svjetlom  - uključuje infracrveno zračenje, UV zrake, helioterapiju (liječenje sunčevom energijom), laser
  • toplinska terapija - površinska i duboka termoterapija, a liječenje hladnoćom je krioterapija
  • ultrazvuk - terapija ultrazvučnom energijom
  • elektroterapija - primjena električne struje

Jeste li čuli za TENS (transkutana nervna stimulacija) terapiju? Radi se o proceduri elektroterapije kojom se postiže analgetski učinak. Ovakve su se metode električne stimulacije koristile još u starom Rimu 63. godine prije Krista, a jedan od zagovornika bio je i Benjamin Franklin.

TENS uključuje korištenje uređaja na baterije, koji putem elektroda, na koži primjenjuju male razine struje. Bol bi trebala popustiti za 10-30 minuta. Neće vam ukloniti uzrok bola, nego djelovati na živčana vlakna na način da vam olakša i ukloni bolove na neko vrijeme. 

Fizikalna terapija na uputnicu, preko HZZO-a 

Pravo na fizikalnu terapiju u kući na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje možete ostvariti ako imate nalaz specijalista fizijatra, neurologa, ortopeda ili reumatologa. Na temelju njega vaš liječnik daje prijedlog za provođenje fizikalne terapije u kući te prijedlog zatim odobrava liječničko povjerenstvo HZZO-a. Na kraju osoba kojoj je potrebna terapija sama odabire zdravstvenu ustanovu ili joj je dodijeljena pomoć u najbližoj specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju.

Osiguranik plaća 15% participacije, ali nju u potpunosti pokriva dopunsko zdravstveno osiguranje. Naravno, terapiju u kući mogu dobiti osobe koje su nepokretne ili djelomično pokretne osobe, koje nisu u mogućnosti liječiti se u ambulanti. Sve uvjete potrebne za ostvarivanje prava za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kući pročitajte u pročišćenom tekstu Pravilnika objavljenog u Narodnim novinama.

    Fizikalna terapija bez uputnice - cijena

    Specijalistički pregled, konzultacije, kao i pregled u kući, usluge su koje pruža Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr. Blaženka Nekić iz Zagreba. Cijena prvog pregleda iznosi 400,00 kn, a kontrolnog pregleda 300,00 kn. Pogledajte cijelu ponudu i pronađite cjenik za usluge koje vas zanimaju. 

    Izvor fotografije: Poliklinika dr. Blaženka Nekić

    Fizikalna terapija u kući - cijena

    Neke od terapija koje se provode u kući su kineziterapija, elektroterapija, limfna drenaža i medicinska masaža.

    Cijene pregleda u kući u spomenutoj Poliklinici Nekić razlikuju se po vremenu posjete: 

    • 6-22h - 700,00 kn
    • 22-6h - 800,00 kn 
    • nedjeljom i blagdanom - 800,00 kn
    • kontrolni pregled u kući - 700,00 kn
    Autorica: Ines Ivanović

    Ostavite komentar

    Komentari

    Budite prvi koji će komentirati...
    X
    Kolačići

    Kolačići ("cookies") omogućuju pravilno funkcioniranje ove stranice. Daljnjim korištenjem ove stranicu prihvaćate korištenje cookies (kolačića) i pravila o privatnosti. Više o tome pročitajte ovdje